Κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού και Φιλοθέης-Ψυχικού μαζί με το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΓΩ για τη βία μεταξύ των ανηλίκων
Ηχηρό μήνυμα αφύπνισης και ενεργοποίησης όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, για το κρίσιμο ζήτημα της βίας μεταξύ των ανηλίκων, έστειλαν από κοινού οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού και Φιλοθέης-Ψυχικού, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, με θέμα: «Βία μεταξύ των ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο», που διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΓΩ».
Τα αίτια, τις παραμέτρους αλλά και τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου ανέλυσαν εκλεκτοί ομιλητές, όπως ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Γιάννης Πανούσης, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου και ο Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΓΩ» Δρ. Χάρης Καραμπέτσος.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Γιάννης Μυλωνάκης, αφού συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Οι τρεις όμοροι Δήμοι έλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σχετικής συζήτησης, με δεδομένο ότι το φαινόμενο της βίας μεταξύ των ανηλίκων, με όχημα, μάλιστα, κυρίως, το διαδίκτυο, έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ανησυχητικές διαστάσεις. Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος και τις συνέπειες που έχει στην κοινωνία, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε τη θητεία μας, λάβαμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το «bullying» και τον σχολικό εκφοβισμό, συστήνοντας ειδικές ομάδες εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη.» και ακόμη τόνισε πως: «Είναι ώρα της αφύπνισης και της εγρήγορσης. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Οφείλουμε όλοι να συσπειρώσουμε την κοινωνία και να γίνουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, την οικογένεια, την κοινωνική συνοχή. Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο. Ως Δήμος, παραμένουμε ενεργά παρόντες σε κάθε δράση και πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.».

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους και εφήβους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν ακόμη και σαν οργανωμένες συμμορίες, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τους τρεις όμορους Δήμους, αποτελεί την αρχή μιας γενικότερης συνεργασίας, με σκοπό να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως, μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης.».

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Χαράλαμπος Μπονάτσος, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «ένα πρώτο σημαντικό βήμα για περαιτέρω συνεργασία των τριών Δήμων, με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το φλέγον θέμα της βίας μεταξύ των ανηλίκων», ανέφερε πως: «Η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει τα ισχυρά αντανακλαστικά της απέναντι σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, την ψυχική υγεία και άλλα.» και ακόμη τόνισε πως: «Για τους γονείς, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, είναι ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, το οποίο χρήζει ειδικής διαχείρισης και αντιμετώπισης από όλους.».

Επίσης, στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Πανούσης εστίασε μεταξύ άλλων όχι στα ποσοτικά, αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θυμάτων, τα οποία θεωρεί πιο σημαντικά, όπως ανέφερε, και πρόσθεσε πως: «Μολονότι κάθε εγκληματική πράξη έχει τον δικό της μηχανισμό ερμηνείας, έχω την αίσθηση πως βασικό στοιχείο των παραβατικών/εγκληματιών νέων αναδεικνύεται μία κουλτούρα των διακρίσεων και αποκλεισμών και μία υποκουλτούρα των διακινδυνεύσεων και των αδιεξόδων.», ενώ σχολιάζοντας τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, επισήμανε χαρακτηριστικά πως: «Εύκολη πρόταση δεν υπάρχει. Ο κόσμος της Ανομίας παράγει άνομα αποτελέσματα. Ο φαύλος κύκλος των ευθυνών και η μαύρη τρύπα των θεσμών δεν θα κλείσουν με ευχολόγια, με αύξηση ποινών ή με εξοστρακισμό των νέων σε άλλον πλανήτη. Η συμπερίληψη, η κατανόηση, η επιείκεια, η αίσθηση του συν-ανήκειν και η αλληλεγγύη, ίσως, τελικά, αποδειχθούν πλέον πρόσφορα μέτρα για να τους ξαναφέρουμε κοντά μας.».
Από την πλευρά της, η κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Στις μέρες μας, η παραβατικότητα ανηλίκων εκδηλώνεται με κύρια χαρακτηριστικά: την ομαδικότητα, τη χρήση βίας, τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και τη μεγαλύτερη συμμετοχή κοριτσιών. Είναι γεγονός ότι η έκταση και η μορφή που έχει λάβει η βία μεταξύ ανηλίκων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι ανησυχητική και απαιτεί σφαιρική και διεπιστημονική προσέγγιση. Αν και τονίζεται από όλους ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, η πίεση της «κοινής γνώμης» αποτελεί σημαντικό μοχλό της αυστηροποίησης των σχετικών κυρώσεων, κατά το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.» και κατέληξε σημειώνοντας πως: «Η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από πρωτοβουλίες, όπως αυτή των τριών Δήμων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, είναι αξιέπαινη και αφήνει τα περιθώρια αισιοδοξίας για την ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο μιας «συμμαχίας πρόληψης», που αν λειτουργήσει ψύχραιμα και ορθολογικά μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του φαινομένου.».
Ακόμη, ο Δρ. Χάρης Καραμπέτσος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Τελευταία, η βία από και προς τους ανηλίκους έχει πάρει ενδημική μορφή στα σχολεία και στις πλατείες, συμβολίζοντας ένα ανησυχητικό επίπεδο για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Ιδίως, όταν πλέον συγκροτούνται σε συμμορίες και τρομοκρατούν άλλα παιδιά. Οι αιτίες είναι πολλαπλές. Προέρχονται: α) από τις κενές γενεές, που δημιουργήσαμε, στις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν τα πάντα, το κιτς, η αδιαφορία για τον άλλον, η βαρβαρότητα, β) πολλά από τα παιδιά συχνά ζουν σε συνθήκες κρίσης στην οικογένεια και μέσα σε σπίτια που κρύβουν θυμό, μοναξιά και απελπισία, γ) Κάποια παιδιά παρανομούν από πλήξη ή κόντρα στην αίσθηση κενού και ελλείμματος νοήματος στο οικογενειακό τους πλαίσιο, δ) στη διάχυτη σύγχυση σχετικά με τα λεγόμενα «δικαιώματα των παιδιών», καθώς έχει παρανοηθεί το πρόσταγμα ενός κοινωνικού λόγου, που θεωρεί ότι τα παιδιά άμεσα και ανεμπόδιστα δικαιούνται τα πάντα. Η βία μεταξύ των ανηλίκων είναι μόδα και ενισχύεται και από το αίσθημα ατιμωρησίας, σε μία κοινωνία που σε έναν μεγάλο βαθμό έχει απενεχοποιήσει, αν όχι ηρωποιήσει, τη βία. Οφείλουμε να αναθρέφουμε τα παιδιά μας με αγάπη υπερασπίζοντάς τα, αλλά θέτοντας και σταθερά όρια και κανόνες. Και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συνεργασία οικογένειας, πολιτείας και σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό το κέντρο πρόληψης «Αργώ», σε συνεργασία με τους Δήμους, ξεκίνησε σχετική ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία των Δήμων μας.».Επιπλέον, την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, συντόνισε η Δημοσιογράφος κ. Ντόρα Κουτροκόη.
Μετά από την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
