ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Ιστορία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Χαλάνδρι τίμησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με διήμερο εκδηλώσεων

Μετά από τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Λαδόπουλο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χάρη Ρώμα, τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης κ. Yssef Dorkhom, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κ. Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» κ. Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» κ. Νίκο Πράσσο, τον Διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου και τους εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος επισήμανε μεταξύ άλλων στην επίκαιρη ομιλία του πως: «Τα «όχι», που οφείλει η συνείδησή μας, σήμερα υψώνονται ενάντια σε όσους εξαθλιώνουν τις ζωές, καταστρέφουν τη φύση, ξεπουλούν τον πλούτο της πατρίδας στους σύγχρονους Βαυαρούς. Τα «όχι» του σήμερα στέκονται ορθά απέναντι στον πόλεμο και ζητούν την άμεση απεμπλοκή της πατρίδας από τα σχέδια των πολεμοκάπηλων στη γειτονιά μας. Υψώνονται περήφανα απέναντι σε κάθε καταπιεστή, όπου γης. Τα «όχι» της δική μας συνείδησης οφείλουν να σκουπίζουν το αίματα και τα δάκρυα των παιδιών στα συντρίμμια των εκκλησιών και των νοσοκομείων. Τα «όχι» της δικής μας συνείδησης συναντούν και χαιρετίζουν κάθε σημαία ελευθερίας, που υψώνεται στη γη, γιατί όπως μας άφησε διδαχή ο Καζαντζάκης: «Σήμερα, που ο κόσμος σαπίζει και η ατιμία και ο συμβιβασμός ξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μόνο τακτική είναι πρακτική και συμφέρει: Να ‘σαι ανένδοτος.». Zήτω οι ελεύθεροι άνθρωποι όπου γης. Ζήτω οι αγώνες του λαού μας για λευτεριά και δικαιοσύνη. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.».

Ακολούθως, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε τη μαθητική παρέλαση, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Χαλανδίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Χαλανδρίου), το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα «Πέτρου Ζήση», η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας», τα 2ο και 3ο Συστήματα Προσκόπων Χαλανδρίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου και η Α.Ο. Αθλοκίνηση Χαλανδρίου.

Επίσης, κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Χαλανδρίου και την Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση, ενώ στις εκδηλώσεις τιμής παρέστησαν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, την προηγουμένη της εθνικής επετείου, προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Αθηνά» η ταινία «Μνήμες», του κ. Νίκου Καβουκίδη. Η ταινία, που διατρέχει την πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας, από το 1936 έως το 1952, συγκλόνισε όλες και όλους όσοι την παρακολούθησαν, καθώς το «πάντρεμα» του πλούσιου αρχειακού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνια ανέκδοτα πλάνα από αρνητικό φιλμ 35mm κινηματογραφιστών, σε συνδυασμό με τον λόγο των ποιητών μας, την καθιστά ως ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο.

Ακόμη, στη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ο αειθαλής δημιουργός και σκηνοθέτης της ταινίας, κ. Νίκος Καβουκίδης, τιμήθηκε από τον Δήμο Χαλανδρίου για τη συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό, αλλά και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η παρουσία του, ο ήρεμος, αλλά γεμάτος δύναμη λόγος του για την ανάγκη να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας, επισφράγισαν την ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο του «ΟΧΙ», ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Νίκου Καβουκίδη μίλησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιωάννα Αθανασάτου και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος του απένειμε τιμητική πλακέτα.