ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Ιστορία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Χαλάνδρι απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πολυμελής αντιπροσωπεία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και μελών της Διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Σίμο Ρούσσο, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών, που αποτέλεσε την κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα και άνοιξε τον δρόμο για την πτώση των συνταγματαρχών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι μαθητές του Χαλανδρίου στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στο μνημείο και την τσακισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, την πύλη που ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου και σημερινός Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Δημήτρης Χριστουλάκης, φρόντισε να μεταφερθεί, το 1974, από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπου ήταν παραπεταμένη, στον χώρο του Πολυτεχνείου όπου ανήκε.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου περιηγήθηκε στα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου και είχε την ευκαιρία να ακούσει τον κ. Δημήτρη Χριστουλάκη να περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης και όσα ακολούθησαν, γεγονότα τα οποία έζησε από πρώτο χέρι, μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και στα κρατητήρια.
«Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες»

Με αναφορά στην τιμή που οφείλεται στους νεκρούς της εξέγερσης, ξεκίνησε τη συγκλονιστική του αφήγηση ο Δημήτρης Χριστουλάκης και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακαταθήκη που άφησε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξέγερση, που έγινε στα μεταπολεμικά χρόνια.
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Χριστουλάκης ανέφερε πως: «Θέλω ν’ αρχίσω απ’ τους νεκρούς. Αιώνια δόξα και μνήμη για τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου και σε όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτή την υπόθεση. […] Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης, και πάντα αυτή η μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες.» και ακόμη είπε πως: «To Πολυτεχνείο, παρότι μεμονωμένο γεγονός, ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση στην Ευρώπη, μεταπολεμικά, και, ευτυχώς, η γενιά που το έζησε και πρωταγωνίστησε έχει γράψει αρκετό υλικό και γράφει συνέχεια, και πιστεύω ότι όταν θα φύγει αυτή η γενιά, η επόμενη θα μπορέσει να επεξεργαστεί αυτό το υλικό χωρίς συναισθηματισμό, για να αποτελέσει αυτό ένα ιστορικό σύμπαν, όπου θα μπορεί να καταφεύγει ο καθένας σε δύσκολες στιγμές και να δροσίζεται.».
Επίσης, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, μια κορυφαία και συμβολική στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, που αντιστέκεται στην παραποίηση, στη διαστρέβλωση, και στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά σήμερα με την παρουσία του στον χώρο του Πολυτεχνείου τα 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, ο λόγος που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ: «Εμείς, όχι εγώ», για να δηλώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο αγώνας συνεχίζεται.».
Κατόπιν, εκ μέρους του Δήμου Χαλανδρίου στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Χριστουλάκης, ενώ παρέστησαν και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σέργιος Γκάκας, Κώστας Ευθυμίου, Ιωάννα Αθανασάτου, Κώστας Γερολυμάτος και Χάρης Μαυρουδής.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Δήμος Χαλανδρίου θα προβάλει το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του, με τίτλο: «Εμείς, όχι εγώ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Σταύρου Στάγκου, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «Αθηνά».