ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 8 Δεκεμβρίου 2024
Θεσσαλία Κατοικίδια Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πάνω από 100 στειρώσεις γατών και σκύλων στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων

Περισσότερες από 100 στειρώσεις, κυρίως γατών, αλλά και σκύλων, έχουν πραγματοποιηθεί, αφιλοκερδώς, στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο δράσης, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές» Λάρισας και ομάδα εθελοντών από δύο φιλοζωϊκές οργανώσεις: Fellnasen Stuttgart και @animal.passion, της Γερμανίας.
Ιστορία Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα ομιλία στη Νάουσα για τη Φυλή των Καλλάσσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 3ου Γυμνάσιο Νάουσας-«Φιλώτας Κόκκινος», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας για τη Φυλή των Καλλάσσα, με θέμα: «Η Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι απόηχοί της στην αρχέγονη παράδοση της Φυλής των Καλλάσσα», από τον Εκπαιδευτικό κ. Αθανάσιο Λερούνη, στο κτήριο ΒΕΤΛΑΝΣ του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς».
Αθλητικά Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης Κοζάνης

Στο έργο της ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης, που υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κώστας Βόμβας, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία εξέλιξης των εργασιών.

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία του Βουλευτή κ. Σταύρου Παπασωτηρίου, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. υπουργού και απασχολούν τη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου απελευθέρωσε 440 θέσεις στάθμευσης το 2024

Με στοχευμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας από την αρχή του έτους έχουν συνολικά απελευθερωθεί, περίπου, 440 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δίκυκλων στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Θερμή υποδοχή των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων στον Δήμο Φυλής

Ο Δήμαρχος διέκοψε τη δουλειά του για να διαθέσει χρόνο στα παιδιά, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες του με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και άλλους αξιωματούχους. Περιεργάστηκαν ακόμη τις κούκλες με τις παραδοσιακές αρβανίτικες φορεσιές...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Εικαστικά Θεσσαλία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται η Έκθεση Κεραμικής της Βασιλικής Πέρκα στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», οργάνωσε μεταξύ άλλων και μία Έκθεση Γλυπτών από πηλό της κ. Βασιλικής Πέρκα στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, με τίτλο: «Πήλινοι επισκέπτες».

Η σημαντική αυτή έκθεση, πέρα από τα μηνύματα που αποσκοπεί να μεταδώσει στους επισκέπτες του Μουσείου, σε μια γέφυρα επικοινωνίας του παρελθόντος με το παρόν, σκοπό έχει να ανοίξει τη μόνιμη έκθεσή του στο κοινό, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και γνωριμίας με τα εκθέματά του, τα οποία προέρχονται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν η έκθεση της κ. Βασιλικής Πέρκα, η οποία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, θα παραταθεί και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφθεί.

Η κ. Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Από το 1991 έως το 1996 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο των Θ. Παπαγιάννη και Ε. Πανουργιά. Παράλληλα, παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας. Το 1994, ως υπότροφος του προγράμματος «Erasmus», φοίτησε στην «Académie de Beaux Arts» στις Βρυξέλες, στο Τμήμα Γλυπτικής και Χαρακτικής. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο), εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού δουλεύει μέχρι σήμερα με αυτό το υλικό, προσθέτοντας ταυτόχρονα και χρώμα. Το 1995 πήρε την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και το 1996 αποφοίτησε με άριστα. Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Είχε εκεί την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και να παρακολουθήσει την πορεία της Μοντέρναs Τέχνης. Από το 1999 ως το 2003 δίδαξε στο Τμήμα Κεραμικής του Δημοτικού Ι.Ε.Κ. Βόλου. Από το 2001 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση και από το 2013 έως σήμερα στο Μουσικό Σχολείο. Ζει και εργάζεται στον Βόλο, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον πηλό. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη Κεραμική Έκθεση, η Ιστορικός Τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου έγραψε ένα σχετικό ενδιαφέρον κείμενο, αποσπάσματα του οποίου παρατίθενται ακολούθως:
«Η καλλιτέχνης πλάθει τις μορφές της εφαρμόζοντας την αρχέγονη τεχνική της terracotta, δηλαδή, του ψημένου και επιχρωματισμένου πηλού, μιας τεχνικής αρχέγονης, που χρησιμοποιείται διαχρονικά σε όλους τους πολιτισμούς, τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ.. Ο πηλός, υλικό που αντέχει στον χρόνο, αντικατοπτρίζει με τα έργα του σε κάθε εποχή τον ίδιο τον άνθρωπο που τα δημιουργεί.
Το ίδιο ανθρωποκεντρική παραμένει και η γλυπτική της Βασιλικής Πέρκα, η οποία μας οδηγεί σε μια ιστορική ανάκληση της μνήμης με τα αρχαία ειδώλια, τέχνη που αναπτύχθηκε σε όλους τους λαούς ανά τον κόσμο -από τη Μεσόγειο μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία- και δημιούργησε αριστουργήματα.
Τα γλυπτά της είναι κυρίως ανθρώπινες μορφές, οι οποίες με το χρώμα και την καθαρή απόδοση μοιάζουν ζωντανές, κινούμενες ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Με τη δύναμη που εκφράζουν συνομιλούν εδώ με τα αρχαία εκθέματα, παίζοντας μερικές φορές τον ρόλο των επισκεπτών, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας, ενώνοντας σε έναν περίπατο το παρελθόν με το παρόν και κατευθύνοντας το βλέμμα τους προς το μέλλον.
Σε μια εποχή επαναπροσδιορισμού αξιών, η έκθεση της Πέρκα, στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, μας επαναφέρει και επανατροφοδοτεί την ατομική και συλλογική μνήμη, προτείνοντάς μας, παράλληλα, μια διαχρονική πολυπολιτισμική φιλοσοφική προσέγγιση σε αυτή.