ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 19 Απριλίου 2024
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Πατρέων εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου για την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του

Στην Πλατεία Μπακογιάννη, που κατασκευάστηκε από το Κληροδότημα Πελοπίδα Α. Σταθακόπουλου και τον Δήμο Πατρέων, ο Δήμος εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου, αναγνωρίζοντας την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του.
Άλλα Αθλήματα Κρήτη Μπάσκετ Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για τις επιτυχίες τους στα σχολικά Πρωταθλήματα το 3ο το 8ο και το 11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Οι πρωταθλήτριες ομάδες σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης τιμήθηκαν σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου Σταδίου από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Πώς ο «Μεγάλος Αδελφός» απειλεί μαθητές και μαθήτριες στην πολύπαθη Νέα Ιωνία Αττικής

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου εκτός Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το σοβαρότατο ζήτημα, που έθεσε προς ψήφιση η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας, και αφορούσε στη μη τοποθέτηση και λειτουργία καμερών στα σχολεία, το οποίο καταψηφίστηκε, λαμβάνοντας 13 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Για το μείζον αυτό θέμα, την τοποθέτηση της Προέδρου της «Ένωσης» κ. Μαρίας Ζαχουδάνη και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, πλην δύο δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπερψήφισαν το προτεινόμενο κείμενο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου. Μετά από τις εξελίξεις αυτές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο «Μεγάλος Αδελφός» να «πήγε» στην πολύπαθη Νέα Ιωνία για να μείνει, απειλώντας μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, «μετρώντας στην καλύτερη περίπτωση τις μπουκιές τους», δεν μένει παρά να αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των ίδιων των μαθητών, των μαθητριών, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών τους στην πιθανότητα να τοποθετηθούν καταγραφικά συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε όλα τα σχολεία της περιοχής, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, που κανείς δεν γνωρίζει έως πού θα μπορούσε να επεκταθεί (παιδικές χαρές, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.). Στο «καυτό» αυτό θέμα θα επανέλθουμε σύντομα, όπως οφείλουμε, διότι πάνω από όλα τίθενται η ελευθερία και η δημοκρατία, και πολύ περισσότερο η ελευθερία των νέων ανθρώπων και αυριανών πολιτών.

Μεγάλη ανταπόκριση στην Εσπερίδα του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Πιερίας

Εσπερίδα με θέμα: «Το παζλ του αυτισμού-πολύχρωμα και έντονα», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Νομού Πιερίας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής & Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κατερίνης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης.

Τον Μάιο θα αποδοθεί στους πολίτες το Αισθητικό Άλσος στη Λάρισα

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, η εικόνα του Άλσους έχει αλλάξει ριζικά, με τους βασικούς χώρους να έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Στο Αισθητικό Άλσος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ....
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο top 10 των πιο καινοτόμων παραδειγμάτων της Ευρώπης το Χαλάνδρι για το Αδριάνειο

Μεταξύ των 10 πιο καινοτόμων παραδειγμάτων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη συγκαταλέγεται πλέον το μεγάλο έργο ανάδειξης και επαναλειτουργίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου (πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T.), το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Λίγους μήνες μετά από την κατάκτηση του πρώτο βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας 2023, που έγινε στην Καντόνα της Κίνας, το πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου γνωρίζει μια ακόμη διεθνή διάκριση-αναγνώριση, καθώς επιλέχθηκε μεταξύ 40 «παραδειγμάτων υψηλής ποιότητας» από 33 ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, στη φετινή πρόσκληση κατάθεσης συμμετοχών και πρακτικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώθηκε από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την Πολιτιστική Κληρονομιά) σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities.
Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στη δεκάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων, μαζί με τη Βαρκελώνη (Ισπανία), τη Ναντ (Γαλλία), τη Στοκχόλμη (Σουηδία), τη Γλασκώβη (Ηνωμένο Βασίλειο), τη Λουμπλιάνα (Σλοβενία), την Οστάνδη (Βέλγιο), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), το Ζάμζε (Πολωνία) και το Γκιουμρί (Αρμενία).
Επίσης, αξίζει να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Δήμου Χαλανδρίου προβλέπει την ανάδειξη και επαναλειτουργία του αρχαίου μνημείου του Αδριανείου Υδραγωγείου, καθώς και την πράσινη και υδάτινη ενοποίηση των γειτονιών με το κέντρο, μέσω τεσσάρων εμβληματικών αναπλάσεων, αλλά και του πρώτου υπόγειου αστικού δικτύου άρδευσης.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή των πιο καλών παραδειγμάτων της Ευρώπης, ήταν η συμβολή τους στον στόχο της «τριπλής μετάβασης», δηλαδή στον «πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ενώ ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής συγκαταλέχθηκαν: ο καινοτόμος χαρακτήρας των πρακτικών αυτών, όπως και η ισορροπημένη αντιπροσώπευση θεματικών και περιοχών υλοποίησης των παραδειγμάτων.
Επίσης, όπως δήλωσε η Διευθύντρια Προγράμματος του European Heritage Hub, κ. Κάρλα Τόφολο: «Οι θεματικές του European Heritage Hub, ως πιλότου, συνδέονται στενά με τον συνεχή μετασχηματισμό της Ευρώπης – πράσινο, ψηφιακό, κοινωνικό. Αυτές οι μεταβάσεις απαιτούν έναν πραγματικό πολιτιστικό μετασχηματισμό, που ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο. Οι πόλεις είναι ισχυροί (μας) σύμμαχοι και η στενή τους σχέση και άμεση εμπλοκή με τους πολίτες είναι ουσιαστική για το πιλοτικό μας πρόγραμμα.».
Από την πλευρά της. Η κ. Julie Hervé, επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού του Eurocities, δήλωσε σχετικά πως: «Οι επιλεγείσες πρακτικές υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως οδηγού για θετικές αλλαγές με πολύτιμο αντίκτυπο. Δρούνε ως απαντήσεις σε τοπικές προκλήσεις, που, όμως, εμπνέουν και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολιτικές και λύσεις, προσφέροντας παραδείγματα, που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς να τονίζουμε την επίδραση των πόλεων μέσω του European Heritage Hub. Μόνο μέσω πολυ-επίπεδων συνεργασιών μπορούν η πράσινη, ψηφιακή και κοινωνική μετάβαση να επιταχυνθούν.».
Ακόμη, τους επόμενους μήνες το European Heritage Hub θα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του κάθε μήνα ένα από τα δέκα παραδείγματα που ξεχώρισαν, μαζί με σχετικές μελέτες, πέρα από αυτά που θα παρουσιαστούν σε τέσσερα θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των 10 καλύτερων παραδειγμάτων, όπως αναφέρει το European Heritage Hub, «συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών (από το Hub) για την ανάπτυξη ικανοτήτων» και πολιτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα στο 2024 θα διοργανωθούν 2 ταξίδια -20 ατόμων το καθένα- γνωριμίας και αλλαγής τεχνογνωσίας σε 2 από τις 10 πόλεις, που επιλέχθηκαν ως καλά παραδείγματα. Το Χαλάνδρι είναι ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις να φιλοξενήσουν μία τέτοια συνάντηση και η απόφαση θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου.