ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 2 Οκτωβρίου 2023
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ελισσάβετ Γεωργιάδου: «Ποτέ δεν θα αποφάσιζα να διεκδικήσω την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος αν δεν είχα τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις»

Πρόκειται για μια υπερδραστήρια προσωπικότητα, η οποία με ό,τι καταπιάνεται στη ζωή της κατορθώνει να το φέρει εις πέρας με παραδειγματικό τρόπο, προσφέροντας, παράλληλα, στο κοινωνικό σύνολο με όλο της το «είναι». Μία από τις πολλές ιδιότητές της είναι αυτή της Προέδρου του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), το οποίο ίδρυσε η ίδια, θέλοντας να προσφέρει στον συνάνθρωπο, και μέσω του οποίου εδώ και πολλά χρόνια «γράφει» μαζί με τους πολυπληθείς εθελοντές του την πολυσχιδή ανθρωποκεντρική ιστορία του.
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σοφία Ναϊσίδου: «Δυστυχώς, ο αθλητισμός στην πόλη μας είναι παραγκωνισμένος.»

Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών (Περιφερειακών και Δημοτικών) και ποιο πρόσωπο, πέρα από μία διακεκριμένη αθλήτρια και νυν καταξιωμένη προπονήτρια ενός ιδιαίτερα απαιτητικού αθλήματος, όπως είναι το Χάντμπολ, η οποία «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους, θα ήταν καταλληλότερο να τερματίσει σε αυτή την ιδιαίτερη κούρσα;
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ στο επίκεντρο ως ισχυρός πόλος έλξης και σημείο αναφοράς

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - OPAP ARENA - ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. - ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - Ο.Α.Κ.Α. Η Νέα Ιωνία είναι ένας τόπος, που κάποτε φτιάχτηκε από το «μηδέν», όμως χάρη στη θέληση και την επινοητικότητα των ανθρώπων της έγινε εστία δημιουργίας, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής. Για πολλά χρόνια, όμως, η Νέα Ιωνία έχει καταλήξει να είναι ένα μέρος «δεύτερης ταχύτητας». Και σήμερα η πόλη μας βλέπει τις μεγάλες δυνατότητες να μην αξιοποιούνται, τις σημαντικές ευκαιρίες να περνούν και γειτονικές περιοχές να αναπτύσσονται, την ώρα που οι Ιωνιώτες αισθάνονται ότι μένουν πίσω. Και δεν μένουν πίσω γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν και δεν θέλουν και εκείνοι να προχωρήσουν, αλλά γιατί δεν διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες, που θα ευνοήσουν το ξεδίπλωμα της δημιουργικότητάς τους και τη συνολική αναβάθμιση της ζωής τους.

ΜΠΡΟΣΤΑ για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν αναμφισβήτητα συστατικά που συντελούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ως μέσα ολοκλήρωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, της ενεργοποίησης του ατόμου για κοινωνική και πνευματική δράση.

Ιδιαίτερα μεστή η προεκλογική ομιλία του κ. Χρήστου Κανλή στην Πλατεία Αναπήρων, στην Καλογρέζα

Το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην ομολογουμένως θεοσκότεινη Πλατεία Αναπήρων, στην Καλογρέζα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Χρήστος Κανλής, πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα μεστή και ουσιαστική προεκλογική ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας ξανά σύστησε την παράταξή του στο Ιωνιώτικο κοινό, αναφέρθηκε στην πορεία της ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή Διοίκηση της πόλης, μίλησε επιγραμματικά για τα προβλήματα της Καλογρέζας, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα, εστίασε στους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της «Ενότητας» και ολοκλήρωσε με αναφορά στα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία.

Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας

Της κ. Σοφίας Ναϊσίδου (Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, MSc, νυν και εκ νέου υποψήφιας δημοτικής συμβούλου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη») Μέσω του Πολιτισμού ενώνεται το παρελθόν με το παρόν και κάθε άνθρωπος μαθαίνει να διαχωρίζει το σωστό και το...
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη Τοπική Αυτοδιοίκηση

3.700 νέα ψηφιακά υδρόμετρα στον Δήμο Σουφλίου

Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.668.093,88 ευρώ με Φ.Π.Α., ξεκινά άμεσα το...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γίνεται έργο η μελέτη του Δήμου Χαλκιδέων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Παραλίας Αυλίδας

Η νέα σύγχρονη παραλία θα αποτελεί σημείο συνάντησης και ουσιαστικό προορισμό για...
Πελοπόννησος Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινά η ολική ανάπλαση πεζοδρομίων στην Κόρινθο, το Open Mall και δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Σχετική ανακοίνωση της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», με τίτλο: «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες», αναφέρει...
Ήπειρος Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έγιναν εννέα οι υπαίθριοι χώροι άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών

Πρόκειται για τους πλήρως εξοπλισμένους χώρους στο Σταυράκι, την Πεδινή και τους Λογγάδες, τους οποίους πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι αθλούνται.Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ειδικά όργανα για άτομα με αναπηρίες στο υπαίθριο γυμναστήριο στην παραλίμνιο (τέρμα Βογιάνου), ενώ με χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Σπηλαίου εξοπλίστηκε με αντίστοιχα όργανα και ο υπαίθριος χώρος στο Πέραμα. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και εξοπλιστεί συνολικά εννέα χώροι άθλησης εξωτερικού χώρου: Στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, στην παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού, στη Δροσιά, στον Κατσικά, στο Πέραμα, στην Πεδινή, στο Σταυράκι και στους Λογγάδες.Τα υπαίθρια γυμναστήρια δημιουργήθηκαν παράλληλα...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού

Σήμερα το μεσημέρι, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Φιλόσοφου Στοχαστή, Δοκιμιογράφου και Μεταφραστή Χρήστου Μαλεβίτση, του οποίου η προηγούμενη ορειχάλκινη προτομή είχε κλαπεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Της Παναγιώτας Σούγια

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Χαίρομαι που είστε τόσοι πολλοί εδώ για να τιμήσουμε σήμερα τον δικό μας, εννοώντας τον Φιλοθεάτη Στοχαστή, Δοκιμιογράφο και Μεταφραστή, Χρήστο Μαλεβίτση.».

Η δημοσιογράφος, κ. Ειρήνη Νικολοπούλου

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, είναι πραγματικά μια σεμνή τελετή για να τιμήσουμε τον Στοχαστή, που έδεσε τη ζωή του, το συγγραφικό του έργο και το πνευματικό του «πιστεύω» με τον Δήμο Φιλοθέης τότε, και σήμερα με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.», προσθέτοντας πως: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που είμαστε σήμερα όλοι εδώ, για να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια, την αποκατάσταση της προτομής μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας για τον Δήμο μας, του Χρήστου Μαλεβίτση. Του δοκιμιογράφου, του φιλοσόφου, του λαμπρού νεοέλληνα συγγραφέα, που με το έργο του σφράγισε την ελληνική σκέψη.
Με διακεκριμένη συγγραφική δράση και λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία, τολμώ να πω ότι όσα και να επιχειρήσω να αναφέρω για την πορεία του στη ζωή και στη διανόηση αυτού του εξέχοντα στοχαστή θα είναι λίγα.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γαλάνης ανέφερε πως: «Ο Χρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε στοχαστής, φιλόσοφος, συγγραφέας δοκιμίων, που αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του 20ου αιώνα.
Με ιδιαίτερα σεμνή παρουσία στα ελληνικά γράμματα, άρχισε από τους θησαυρούς της θρησκείας, της φιλοσοφίας και της Τέχνης, επιλέγοντας για δασκάλους του μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας, όπως ο Χάιντεγκερ, ο Γιάσπερς, ο Μπερντιάεφ και άλλοι.
Τα δοκίμιά του επιδίωξε να απαντήσει στο πρωταρχικό ερώτημα, όπως έλεγε ο ίδιος, «πώς να ζήσω αυθεντικά την ύπαρξή μου και να φανώ αντάξιος της έκτακτης και μοναδικής παρουσίας μου στον κόσμο», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία του για το μυστήριο, την τραγικότητα και την ένσαρκη μέριμνα του ανθρώπου.
Εκτός από το εκτενές δοκιμιακό του έργο, εξίσου αξιόλογες είναι και οι μεταφράσεις φιλοσοφικών βιβλίων σύγχρονων διανοητών, με στόχο τη διερεύνηση του φιλοσοφικού στοχασμού στην Ελλάδα.
Είχε έντονη κοινωνική δράση ως μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Ευθύνη».
Το δοκιμιακό και το μεταφραστικό του έργο είναι μεγάλο, και η σημαντικότητα αυτού παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, μιας και κατάφερε να συνδυάσει, όσο κανένας άλλος, την αγάπη και τις γνώσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος.
Βραβεύτηκε για το έργο του από την Εθνική Τράπεζα και την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και, φυσικά, από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής.».
Ακόμη, ο κ. Γαλάνης είπε πως: «Τον Ιούνιο του 2001, τέσσερα χρόνια μετά από τον θάνατό του, η σύζυγός του Βασιλική απευθύνθηκε στον τότε Δήμο, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του προαστείου μας ορειχάλκινη προτομή του, έργο του διακεκριμένου γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.
Η επιλογή του χώρου είναι αυτή εδώ, που βλέπετε σήμερα. Έγινε με κριτήριο ότι ο Χρήστος Μαλεβίτσης από το 1963 μέχρι το 1997 έζησε στη Φιλοθέη, την οποία αγάπησε ιδιαίτερα μαζί με την οικογένειά του.
Η τοποθέτηση της προτομής του στη Φιλοθέη, όπου ο συγγραφέας και στοχαστής έζησε την πιο ώριμη και γόνιμη περίοδο της ζωής του, θεωρήθηκε τεράστια τιμή για το προάστειό μας, και, φυσικά, ένα σύμβολο πολιτιστικής και φιλοσοφικής προσφοράς για όλες τις επόμενες γενεές των δημοτών της και κατοίκων της.
Δυστυχώς, η ορειχάλκινη προτομή, τον Ιούνιο του 2022 εκλάπη.
Ο Δήμος μας, όμως, από την πρώτη στιγμή, σεβόμενος τη μνήμη αυτού του μεγάλου στοχαστή, δραστηριοποιήθηκε, και σε συνεργασία με τον γιό του Κωνσταντίνο Μαλεβίτση και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και τη συνεργασία των περιοίκων, η υπόθεση εξιχνιάστηκε άμεσα και οι δράστες συνελήφθησαν.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, μετά από οκτώ μήνες, για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής, για να αποκαταστήσουμε τη μνήμη και να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας.
Απέναντι από το σχολείο, από το Λύκειό μας, που φέρει το όνομά του, το όνομα του Χρήστου Μαλεβίτση, μετά από επιθυμία του γιου του, αλλά και δικιά μας βούληση, προσπαθώντας σε αυτόν τον τόπο να αναγνωρίσουμε όλο το έργο που άφησε σε όλους εμάς.
Θα ήθελα να κλείσω με μια δική του φράση: «Ήρθαμε στον κόσμο με μόνη μας αποσκευή τον Λόγο. Δεν διαθέτουμε τίποτε άλλο πέραν αυτού. Είναι το μόνο στοιχείο αγιότητας μέσα στο εχθρικό σύμπαν.». Αυτός ήταν ο Χρήστος Μαλεβίτσης.».

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Δημήτρης Γαλάνης

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο γιός του Χρήστου Μαλεβίτση, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης, ο οποίος ανέφερε πως: «Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση βλέποντας τη μαρμάρινη προτομή του πατέρα μου, του Χρήστου Μαλεβίτης, και τα βιβλία του, που βρίσκονται χαραγμένα στο στήθος του.», πρόσθεσε πως: «Πραγματικά, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Γαλάνη, τον Δήμαρχό μας, όπως, επίσης, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή την αποκατάσταση της προτομής του πατέρα μου.» και ολοκλήρωσε ευχαριστώντας όλες και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, και ακόμη περισσότερο τους γλύπτες της προτομής.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης και Δημήτρης Γαλάνης
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης

Ακολούθως, σύντομες ομιλίες έκαναν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο βουλευτής, επίσης, της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης
Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Καιρίδης

Αμέσως μετά, οι κ.κ. Δημήτρης Γαλάνης και Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, η αδερφή του Χρήστου Μαλεβίτση, Αθανασία Μαλεβίτση, βαθύτατα συγκινημένη, είπε χαρακτηριστικά πως: «Ήμουν πολύ ταραγμένη και ανήσυχη όταν εκλάπη η προτομή του αδερφού μου. Τώρα ανακουφίστηκα κάπως, όμως πάντοτε θα λυπάμαι που τον έχασα. Πραγματικά, ήταν ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος.».

Επιπλέον, δήλωση για τη σημερινή εκδήλωση έκανε και ο γιος του Χρήστου Μαλεβίτση, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης, λέγοντάς μας λακωνικά πως: «Είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση που ένιωσα για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατέρα μου, που έγιναν σε μία όμορφη και σεμνή τελετή.».
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μεταξύ πολλών άλλων στην εκδήλωση διακρίναμε την Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, τους Αντιδημάρχους του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού κ.κ. Ελένη Ζέππου (Δημοτικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού), Γιώργο Παπαχρόνη (Θεμάτων Δομημένου Περιβάλλοντος, Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας), Δημήτρη Φωτιάδη (Πρασίνου και Περιβαλλοντικών Θεμάτων) και Νίκο Ζερβό (Καθαριότητας και Ανακύκλωσης), τους Προέδρους Κοινοτήτων κ.κ. Μαρία-Αλεξάνδρα (Μάρλη) Μαλάμη (Ψυχικού), Σταυρούλα Χύτα-Αμιράλη (Νέου Ψυχικού) και Μιχάλη Διακοσταμάτη (Φιλοθέης), καθώς και την υποψήφια βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών κ. Φωτεινή Βρύνα.