ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βιβλίο Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό» στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάστηκε το νέο παραμύθι της κ. Βάσως Μαυρουδή, με τίτλο: «Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό», σε μια συγκινητική εκδήλωση, που οργάνωσαν ο Δήμος Χαλανδρίου και οι εκδόσεις iWrite.

«Αποδοχή του διαφορετικού, αλληλεγγύη, σημαντικότητα της μοναδικότητας, φιλία μεταξύ ανόμοιων υπάρξεων…» είναι μερικά από τα μηνύματα που περνάει το παραμύθι, όπως τα συνόψισε η Δημοσιογράφος κ. Ελένη Τσερεζόλε, η οποία συντόνισε την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.
Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας κ. Βάσω Μαυρουδή, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χαλανδρίου κ. Σέργιος Γκάκας, καθώς και η Κοινωνική Λειτουργός-Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου κ. Δήμητρα (Μιμή) Γκασούκα.

Η συγγραφέας του παρουσιαζόμενου παραμυθιού, κ. Βάσω Μαυρουδή, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ήθελα να μιλήσω για την επίδραση του τυχαίου στη ζωή μας, για την αναπηρία, τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη, την αγάπη, το νοιάξιμο, καθώς και για τον θάνατο, που είναι το δεύτερο βασικό στοιχείο τής ζωής μας.».
Από την πλευρά της, η κ. Μιμή Γκασούκα εστίασε στο γεγονός πως το συγκεκριμένο παραμύθι μπορεί να διαβαστεί σε παιδιά από γονείς, αλλά και από παιδιά στους γονείς, και να αποτελέσει εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και θεραπευτές, και ακόμη εξήγησε πως: «Τα μηνύματα που περνάνε μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι είναι βαθιά φιλοσοφικά και ανυψώνουν το αίσθημα της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης, αυτά που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για όλες και όλους μας. Μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που ήμασταν ως παιδιά, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και θέλουμε να προσφέρουμε ξανά στα παιδιά μας, αλλά και στο εσωτερικό μας παιδί, που θέλει να ξαναθυμηθεί τις έννοιες της φιλίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης για να μαλακώσει η ψυχή του.».

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σέργιος Γκάκας, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις που του δημιούργησε η ανάγνωση του βιβλίου, είπε μεταξύ άλλων πως: «Τελειώνοντας την ιστορία της πεταλούδας με το σπασμένο φτερό, έμεινα με τη γεύση -ή μάλλον με τη σιγουριά- ότι εμείς καθορίζουμε τις ζωές μας, όταν κατανοούμε τον κόσμο που ζούμε και προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια, απλόχερα, σε όποιο πλάσμα έχει ανάγκη. Άλλωστε, όλες και όλοι είμαστε πεταλούδες με τσακισμένα φτερά. Νομίζω ότι τα βότανα που φτιάχνει η πεταλούδα Φρύνη για να θεραπεύει τις πιο απίθανες αρρώστιες, μπορούμε –αν θέλουμε– να τα ανακαλύψουμε κι εμείς και να τα παρασκευάσουμε και να τα προσφέρουμε γιατρεύοντας πληγές. Οι πληγές του κόσμου είναι πολλές και διαφορετικές, και χρειάζονται τα βότανα που θα εφεύρουμε εμείς και θα παράγονται από την επώνυμη εταιρεία που λέγεται «αλληλεγγύη και αγάπη χωρίς όρια και διακρίσεις». Μπορεί το βιβλίο να μιλάει για μια μαχήτρια της ζωής, μπορεί να καταλήγει στο πώς ένας θάνατος μπορεί να είναι άξιος και όμορφος. Οπωσδήποτε, όμως, μιλάει για την ευτυχία, που νοιώθεις όταν δίνεις και δίνεσαι. Για την αξία των πολύχρωμων πραγμάτων. Για την ανάγκη συνύπαρξης με το διαφορετικό: «Η μολόχα φυτρώνει δίπλα στην τσουκνίδα για να μας θεραπεύει από το τσίμπημά της.». Μιλάει και μας προτείνει να πάρουμε μέρος στη μεγάλη γιορτή του έρωτα και της αιώνιας άνοιξης.».

Η ιστορία του παραμυθιού γεννήθηκε, όπως είπε η κ. Βάσω Μαυρουδή, με αφορμή κάποια σημαντικά γεγονότα της ζωής της, όπως ο θάνατος τής βαφτιστήρας της Φρύνης Παπαδάτου στα 22 της χρόνια. Υπήρξε κόρη της αγαπημένης της φίλης κ. Κατερίνας Σαμαρά, η οποία έχει εικονογραφήσει το βιβλίο.
Η Εικαστικός και Ακαδημαϊκός, κ. Κατερίνα Σαμαρά, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση, δήλωσε ευγνώμων για το έργο της κ. Βάσως Μαρουδή, που, όπως είπε, την κάνει να πιστεύει ότι η κόρη της ζει και ταξιδεύει ανάμεσα στους ανθρώπους, έχοντας αφήσει το αχνάρι της στον κόσμο, μέσω του βιβλίου.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου θα εκτίθενται στο φουαγιέ του Κέντρου Νεότητας μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου. Η δε έκθεση είναι επισκέψιμη από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.