ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ελλάδα Θεσσαλονίκη Κ.Κ.Ε. Πολιτική

Ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Κουτσούμπα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Σε πολιτική συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του Κ.Κ.Ε., ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στο κατάμεστο από κόσμο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη, κατά τη γνώμη του, σύμπραξη σε όλα τα ζητήματα μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. συνάντησε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, επισημαίνοντας πως «στην ουσία αυτό που του είπαν είναι πως όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικοΝΑΤΟική βάση».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πλασματική ανάπτυξη, την οποία παρουσιάζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, μίλησε για την κοροϊδία σε βάρος των αγροτών, στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στηλίτευσε τα όσα γίνονται για την Παιδεία, καθώς και για τα προβλήματα ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, προτείνοντας τις δέουσες λύσεις.

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, λοιπόν, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, και από εδώ, από τη Σταυρούπολη, τις εργατογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θέλουμε να ακουστεί δυνατά το κάλεσμα, που απευθύνει το Κ.Κ.Ε. στους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Κέρδος για όλους εσάς, την επόμενη μέρα των εκλογών, θα είναι μόνο ένα πολύ πιο δυνατό Κ.Κ.Ε.. Στήριγμα στους αγώνες μας για να βελτιώσουμε σήμερα τη ζωή μας όσο μπορούμε, αλλά και για να ξημερώσουν, επιτέλους, καλύτερες μέρες στη χώρα μας.
Και μη σας παρασύρει ο «τσακωμός» της Ν.Δ. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που παίρνει ξώφαλτσα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλων αυτών, δηλαδή, που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται για όσα βασανίζουν τον λαό μας. Τρώγονται σαν τα κοκόρια, όμως, ο καυγάς τους μοιάζει περίπου με οικογενειακό, αφού μοιράζονται κοινές δεσμεύσεις.
Η μεγαλύτερη δέσμευση; Η υπεράσπιση των κερδών των λίγων, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών.
Απλά μαλώνουν ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά των λίγων εκμεταλλευτών του ιδρώτα του λαού.
Ο Μητσοτάκης θέλει και δεύτερη αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο. Και ο Τσίπρας, πλασάρει ως δήθεν προοδευτική την πολιτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο ΜέΡΑ 25 λένε και ξελένε για το με ποιον θα τσοντάρουν, και τα αντιλαϊκά σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Όμως, το καλό σενάριο για τον λαό, γράφεται μόνο με δυνατό Κ.Κ.Ε..
Κυβέρνηση θα φτιάξουν, μην έχετε καμιά ανησυχία, γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Απόδειξη, τα νομοσχέδια της Ν.Δ., που έγιναν νόμοι με τις ψήφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Απόδειξη, τα θέματα γύρω από τα οποία όχι απλά δεν στήνεται κανένας καυγάς, ούτε καν προεκλογικά, αλλά αντίθετα περισσεύουν οι αγάπες και οι φιλοφρονήσεις, όπως αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου για το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, ο Μπλίνκεν, συνάντησε και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.
Δεν σας κάνει εντύπωση;
Τόσο σοβαρό θέμα και δεν άνοιξε ρουθούνι ανάμεσα στους «μονομάχους», που «σηκώνουν τους τόνους» και έρχονται δήθεν σε «μετωπική σύγκρουση» για το καθετί δευτερεύον και τριτεύον.
Ίσα-ίσα, πήραν «νουμεράκι» για να τον συναντήσουν.
Και να τού πουν τι, επί της ουσίας;
Πως όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Ότι θα συνεχιστεί η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ότι θα προχωρήσουν τα βήματα προς τις διευθετήσεις στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.
Πλήρης ταύτιση, λοιπόν, σε αυτά που άλλωστε τα έχουν υλοποιήσει όλοι ως κυβέρνηση.
Ας τους αφήσουμε, λοιπόν, όλους αυτούς να σπάνε το κεφάλι τους για το ποια θα είναι ακριβώς η σύνθεση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.
Αν θα είναι δηλαδή, μονοκομματική ή συνεργασίας, αν θα είναι κυβέρνηση των «νικητών» ή των «ηττημένων», όπως τις λένε, αν και με ποιον από τους δυο θα πάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -άλλος καημός κι αυτός- και πάει λέγοντας.
Το ζήτημα για τον λαό, όμως, είναι να αρχίζει να νιώθει αυτός νικητής, αυτός κερδισμένος. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα πιο δυνατό Κ.Κ.Ε…
Αν κάτι δείχνει, άλλωστε, και η πρόσφατη πείρα και εδώ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι πως ο λαός της περιοχής βγήκε κερδισμένος, όποτε έκανε πράξη το σύνθημα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».
Το Κ.Κ.Ε. αποδείχθηκε ο καλύτερος εγγυητής, ελπίδα εμπιστοσύνης και προοπτικής για κάθε λαϊκό αγώνα, που ξεσπούσε κάτω από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως: «Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη και λέμε τη μεγάλη και, ίσως, σκληρή αλήθεια, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα κρύβουν: Ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία όλοι ορκίζονται, όπως και η καπιταλιστική κρίση, την οποία όλοι ξορκίζουν, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν, είναι μια κακή, μια εχθρική προοπτική για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, για τον λαό.
Ναι, μπορεί να έχουν όντως ανάπτυξη, να κερδίζουν πολλά οι Έλληνες εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι και πάει λέγοντας.
Ναι, μπορεί να ευημερήσουν οι αριθμοί, μπορεί να πάρει η ελληνική οικονομία και την περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα», για την οποία «σκίζονται» Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτά, όμως, έχουν ως προϋπόθεση να χάσουμε όλοι εμείς και οι οικογένειές μας σε δικαιώματα, σε διαθέσιμο εισόδημα, στον βαθμό ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, αυτών των αναγκών που μένουν συστηματικά έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση.
Μήπως, άλλωστε, αυτό δεν βλέπουμε και σήμερα να συμβαίνει;
Ακούμε πανηγύρια για τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την κρίση, που επιτάχυνε η πανδημία, και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι, και εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ψάχνουν να δουν πού εξαφανίστηκε ο μισθός από τις 15 του μήνα.
Τι έχουν να περιμένουν, όμως, και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας και εδώ, της ευρύτερης περιοχής, από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την ανάπτυξη που υπόσχεται;
Τι έχουν να περιμένουν από τον κύριο Τσίπρα, που, σαν να κάνει στους ίδιους τους αγωνιστές αγρότες κάποιου είδους «τρολάρισμα», ανέβηκε μετά από 10 χρόνια πάλι σε αγροτικό τρακτέρ, για να βγάλει τον λόγο του, λες και δεν θυμούνται οι αγρότες, τι έγινε μετά την τελευταία φορά που το έκανε αυτό.
Πέρα από υποσχέσεις, τίποτα.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μαρτυρούν τη διαρκή πτωτική τάση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και εδώ στην περιοχή.
Το αυξημένο κόστος παραγωγής, συνδυαστικά με την κερδοσκοπία των εμπόρων και την έλλειψη κατώτατης εγγυημένης τιμής διάθεσης των προϊόντων, δημιουργεί αδιέξοδο.
Οι αρνητικές για τη λαϊκή πλειοψηφία συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν φαίνονται, όμως, μόνο στο πενιχρό εισόδημα. Φαίνονται σε μια σειρά ζητήματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητα και την διαβίωση του λαού και της νεολαίας.
Κι αυτό, εδώ στα δυτικά της πόλης, το έχετε ζήσει στο πετσί σας.
Να πιάσουμε το θέμα της υγείας, που δεν υπάρχει οικογένεια που να μην την απασχολεί;
Ιδιαίτερα, σε μια περιοχή με τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμιση, που σχετίζεται και επιβαρύνεται από τη συγκέντρωση βιομηχανιών στη Σίνδο και το Καλοχώρι.
Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να δείξει κανείς εμπιστοσύνη, στα κόμματα αυτά που, ως κυβερνήσεις, άφησαν πρακτικά ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη;
Αφού, εδώ, στον Δήμο Παύλου Μελά, άφησαν να λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με τους ρύπους που προσθέτει στην ατμόσφαιρα, ύστερα και από τις αδειοδοτήσεις που έλαβε, για την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια;
Ούτε τους πέρασε από το μυαλό ότι, εδώ στην περιοχή, χρειάζεται να λειτουργούν σύγχρονα, πλήρως στελεχωμένα Κέντρα Υγείας, και όχι, φυσικά, αποδυναμωμένες Τ.Ο.Μ.Υ., που ουσιαστικά υπολειτουργούν ή μονάχα συνταγογραφούν.
Ούτε ένα κυβερνητικό αυτί δεν ίδρωσε για τους κατοίκους της περιοχής, που βρίσκονται μονίμως εκτεθειμένοι στους επικίνδυνους ρύπους, με τα σπίτια τους να είναι στην ίδια γειτονιά με τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.
Και τι να πει κανείς, για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με τη διακοπή του διαγωνισμού για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που είχε προβλεφθεί να λειτουργήσει στο Φίλυρο, επειδή, ακούστε, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες από το αντικείμενο της δωρεάς.
Άραγε, με ποια τιμή κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή, η προστασία της υγείας των μικρών παιδιών;
Επιβεβαιώνεται, ότι δεν μπορεί η υγεία του λαού να είναι συνάρτηση της λογικής κόστους-οφέλους, να αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Γιατί, όπως καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά, δεν τους έπιασε κανένας πόνος τούς επιχειρηματίες για την υγεία του λαού.
Εμφανίζονται μόνον όπου και όποτε μυρίζονται κέρδη.
Γι’ αυτό και πρέπει να «μαυριστούν» τα κόμματα εκείνα, που μιλούν με τις ίδιες ακριβώς λέξεις, για «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας», δηλαδή, η Ν.Δ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και άλλοι, όπως η Ελληνική Λύση, που ο αρχηγός της δεν χάνει, μάλιστα, ευκαιρία στη Βουλή να μας υπενθυμίσει ότι είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας.».
Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως: «Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να κρατήσει καλύτερα τη σημαία του λεγόμενου «αναπτυξιακού σχεδιασμού» στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Έχουν μάλιστα το θράσος να μιλούν για «αναπτυξιακή υστέρηση», για «κατοίκους 2ης κατηγορίας» και άλλα σχετικά.
Είναι, όμως, τα ίδια κόμματα, που με τις πολιτικές τους οδήγησαν τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης να επιβιώνει στην ανέχεια και στην ενεργειακή φτώχεια.
Τα έργα που εξαγγέλλουν προγραμματίζονται με κριτήριο την εξυπηρέτηση του «πάρτι» των μεγάλων επιχειρηματικών σχεδιασμών στην περιοχή και όχι βέβαια τις λαϊκές ανάγκες.
Μιλάμε, βέβαια, για την κατασκευή του κόμβου Κ16, την προσπάθεια οδικής σύνδεσης του Λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, την έναρξη κατασκευής του «Fly Over», έργα τα οποία κρίνονται απαραίτητα, ώστε η πόλη να γίνει το κέντρο μεταφοράς και αποθήκευσης εμπορευμάτων, με διακριτό ρόλο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη.
Και σαν να μην τους έφθαναν οι δρόμοι, οι σχεδιασμοί αυτοί, έρχονται και μετατρέπουν τους λιγοστούς αναξιοποίητους χώρους μέσα στον αστικό ιστό σε κέντρα «logistics», όπως προβλέπεται με το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, που σχεδιάζουν να το μετατρέψουν στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας.
Άραγε τι κερδίζει ο λαός της περιοχής;
Ούτε για αστείο δεν συζητάνε την αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας, με πλήρη ανάπτυξη όλων των δυνατών μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να αποκτήσει επαρκή, σύγχρονη και φθηνή μετακίνηση.
Και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, που σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη, είναι δώρον-άδωρον, όταν δεν έχεις καν χρήματα να βάλεις καύσιμα, για να μετακινήσεις το αυτοκίνητό σου από την αύξηση των τιμών.
Να πάμε και στην παιδεία;
Όταν μιλάνε για «ανάπτυξη» σίγουρα δεν αναφέρονται στην ουσιαστική αναβάθμιση, στην κατασκευή περισσότερων ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Γιατί σίγουρα, δεν είναι «ανάπτυξη» για τον λαό:
-Οι πάνω από 50 υπόγειες αίθουσες σε σχολεία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.
-Το να φιλοξενείται το ειδικό σχολείο στο Κορδελιό, με 30 μαθητές με ειδικές ανάγκες, σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο.
-Δεν είναι «ανάπτυξη» για τον λαό οι 14 «προκάτ» αίθουσες σε ένα Δημοτικό του Ευόσμου ή οι πάνω από 100 σχολικές αίθουσες με γυψοσανίδες στα σχολεία του δήμου. Τα εργοτάξια του Μετρό στη Θεσσαλονίκη λιγότερα είναι.
-Για να μη μιλήσουμε για τον προσεισμικό έλεγχο, σε όλα τα σχολεία, ο οποίος έπρεπε να γίνει χτες.
Μπορεί να είναι εξοργιστικό, είναι, όμως, και χαρακτηριστικό για τις προτεραιότητες της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται: Όσα χρήματα δόθηκαν φέτος στις σχολικές επιτροπές για τη συντήρηση και τη λειτουργία 98 σχολικών μονάδων, άλλα τόσα δόθηκαν για να κατασκευαστεί μια «πράσινη» ταράτσα σε ένα σχολικό κτίριο στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Τρανταχτή απόδειξη πως η ανάπτυξή τους θεωρεί αδικαιολόγητο κόστος έργα απαραίτητα για την προστασία της ζωής του λαού, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά.
Και αν σήμερα υπάρχει μία έστω μελέτη πολιτικής προστασίας στην Πολίχνη, είναι γιατί οι κάτοικοι βγήκαν αγωνιστικά μπροστά, εμπιστεύτηκαν τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και με στήριγμα τις δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. οργάνωσαν την πάλη τους, συγκρότησαν επιτροπή κατοίκων με κατοίκους άλλων πλημμυροπαθών περιοχών του Δήμου, δεν ανέθεσαν σε κάποιον «σωτήρα» να τους λύσει το πρόβλημα.
Ούτε, βέβαια, σκέφτηκαν πως τώρα «είναι προεκλογική περίοδος, μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογές», ακούγοντας αυτούς που τους λένε ότι «μια ψήφος κάθε τέσσερα χρόνια φτάνει».
Θα πει κάποιος, ναι, αλλά, όμως, γίνονται και έργα, όπως αυτό το Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα κατασκευαστεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. «Καλύτερα ένα πάρκο, παρά ένας εγκαταλελειμμένος μπαζότοπος, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρώην στρατόπεδο», θα σκεφτεί κάποιος. Και ακριβώς έτσι είναι.
Όμως, δεν πρέπει να επικρατήσει κανένας εφησυχασμός.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού στην τελευταία του επίσκεψη στο στρατόπεδο:
«Το μητροπολιτικό πάρκο πρέπει να παράγει έσοδα για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του», είπε χαρακτηριστικά. Αποκαλύπτοντας τόσο τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν, όσο και τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη λειτουργίας του.
Άρα, πάλι τη λυπητερή θα την πληρώσει ο λαός.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα λέει το Κ.Κ.Ε., αλλά αποτυπώνονται στη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του μητροπολιτικού πάρκου.
Σε αυτή διαβάζουμε για ενοικιάσεις αθλητικών και πολιτιστικών χώρων με πολύ υψηλό αντίτιμο, τιμοκαταλόγους εξωτερικών χώρων, που θα χρεώνουν κάθε σπιθαμή γης, αν ένας φορέας θελήσει να διοργανώσει μια εκδήλωση.
Οι μαθητές κοστολογούνται ως πελάτες, που θα πληρώνουν εισιτήριο για να μπουν στα μουσεία που θα λειτουργήσουν.
Ένα πρώην κτίριο φυλακών σχεδιάζεται να γίνει ξενοδοχείο.
Και πολλά ακόμα…
Να μην επεκταθούμε, νομίζουμε ότι καταλάβατε τι μητροπολιτικό πάρκο πάνε να φτιάξουν.
Για να μην αναφερθούμε σε αυτά που, από ότι φαίνεται, σχεδιάζουν για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που θα λειτουργήσει στο μελλοντικό πάρκο.
Στη σχετική μελέτη, ως μουσεία-πρότυπα αναφέρονται:
-Το Μουσείο Κατοχής της Λετονίας, στο οποίο, όπως αναφέρουν, «συνενώνεται η γερμανική και σοβιετική κατοχή, αναδεικνύεται η ιστορία προδοσίας της Ε.Σ.Σ.Δ.».
-Επίσης, το Μουσείο κατοχών και αγώνων ελευθερίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που κάνει αναφορά στους αντισοβιετικούς αντάρτες και πολλά ακόμα.
Θα τρίζουν τα κόκαλα των εκτελεσμένων ηρώων του στρατοπέδου Παύλου Μελά, με αυτά που σκέφτονται όλοι αυτοί να κάνουν.
Αλλά είναι, βλέπετε, στο D.N.A. τους η ανιστόρητη, η αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων», που έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ποιους ξεπλένει και ενισχύει.
Κατά τα άλλα, τους έπιασε δήθεν ο δημοκρατικός τους πόνος να φέρουν ρύθμιση για να μην μπορέσει να κατέβει στις εκλογές το ναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη.
Και, φυσικά, αποδείχθηκε, ότι ο σκοπός τους ήταν να ανοίξουν επικίνδυνους δρόμους για την επιβολή περιορισμών, για τη μεγαλύτερη παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία και τη δράση των κομμάτων, ακριβώς σε αυτή την απαράδεκτη λογική της θεωρίας των δύο άκρων, που είναι άλλωστε επίσημη πολιτική της Ε.Ε..
Και σε αυτό, η κυβέρνηση είχε πολύτιμο συμπαραστάτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που υπερψήφισε την απαράδεκτη τροπολογία, αλλά και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος δεν την καταψήφισε, αλλά κατέθεσε μια δική του τροπολογία, εξίσου επικίνδυνη όμως.
Δεν έπεσε κανείς από τα σύννεφα, βέβαια.
Μήπως δεν θυμόμαστε τους υπουργούς της κυβέρνησης να εξισώνουν τα «μαχαίρια» με τις «ανακοινώσεις»; Όταν τα μέλη της Κ.Ν.Ε. έδιναν μάχη εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπιστούν οι φασιστικές συμμορίες, που τρυπώνουν μέσα στα σχολεία για να δηλητηριάσουν τα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών μας;
Αν κάτι αποδείχθηκε, όμως, και τότε και τώρα, είναι ότι τον φασισμό μπορεί να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, να τον πετάξει έξω από τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, και να τον βάλει στο περιθώριο, μόνο ο οργανωμένος λαός, η νεολαία, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων.
Το έκανε και θα το ξανακάνει, όποτε χρειαστεί.
Και τη μέρα των εκλογών, μοναδική επιλογή που εγγυάται ότι όλοι αυτοί θα το σκέφτονται δυο και τρεις φορές για να βγουν από τις τρύπες τους, είναι η ισχυροποίηση του Κ.Κ.Ε..».
Κατόπιν, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως: «Από όλα τα παραπάνω παραδείγματα, ένα συμπέρασμα προκύπτει: Άλλη είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η Ν.Δ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όλα τα κόμματα του συστήματος, και άλλη η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
Γιατί ανάπτυξη για τον λαό, σημαίνει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, σημαίνει δουλειά με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι τα σύγχρονα «κάτεργα».
Ανάπτυξη για τον λαό, σημαίνει ένα εκτεταμένο δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημαίνει δημόσια νοσοκομεία σύγχρονα, στελεχωμένα, εξοπλισμένα, και όχι να διαιωνίζεται η σημερινή τραγική κατάσταση για να αναπτύσσονται τα κέρδη ορισμένων.
Ανάπτυξη για τη νεολαία, σημαίνει Παιδεία στο ύψος των σημερινών αναγκών, με καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, σύγχρονα σχολικά και πανεπιστημιακά κτήρια, και όχι να πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα, επειδή δεν χωράνε μέσα στις αίθουσες του πανεπιστημίου-επιχείρηση, που κι αυτό τα λογαριάζει όλα με όρους κόστους και οφέλους.
Ανάπτυξη για τη λαϊκή οικογένεια, σημαίνει προστασία της κατοικίας της, ενώ για το σύστημά τους σημαίνει να βγουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα, για να «εξυγιανθούν» οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο λεγόμενο «real estate».
Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις, βήμα το βήμα, άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την εξέλιξη, με την απόφαση του Άρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, που επικαλείται ακριβώς τους νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Ν.Δ..
Αέρας κοπανιστός και οι σημερινές εξαγγελίες Μητσοτάκη. Διευκολύνουν τις τράπεζες να εισπράξουν όσο γίνεται περισσότερα, είτε με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, είτε με τη μετατροπή των δανειοληπτών σε νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια. Ντροπή!
Κι εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι τελικά τα σπίτια του λαού δεν τα σώζει καμία αστική κυβέρνηση, τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.
Όπως πρόσφατα στις Συκιές, όπου η αλληλεγγύη έγινε πράξη και σταμάτησαν δύο πλειστηριασμοί.
Ανάπτυξη για τον λαό, είναι η επαρκής σύγχρονη και φθηνή αστική συγκοινωνία, με ανάπτυξη όλων των μέσων σταθερής τροχιάς, που θα εξυπηρετεί τον λαό στις καθημερινές μετακινήσεις του.
Με αυτό το κριτήριο, χρειάζεται να γίνει η όποια επέκταση του ΜΕΤΡΟ στα δυτικά, που είναι αναγκαία, μια μελλοντική κατασκευή προαστιακού σιδηρόδρομου, που θα έχει αναφορά τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ανάπτυξη για τον λαό και τη νεολαία, θα είναι η ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση και η οικολογική προστασία σε όλη την κλίμακα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Με προστασία, ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων περιαστικών δασικών εκτάσεων, των αστικών αλσύλλιων, των πάρκων και όλων των χώρων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό.
Θα είναι η μελέτη και η κατασκευή υποδομών πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα θωράκισης.
Να εφαρμοστούν με επικαιροποίηση, όπου κρίνεται, το πλήθος μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης, που έχουν αναφορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και βρίσκονται στα συρτάρια τόσα χρόνια, επειδή τα έργα πολιτικής προστασίας δεν είναι «επιλέξιμα» για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ανάπτυξη για τον λαό και τη νεολαία, θα είναι να θωρακιστούν αντιπυρικά, με την αντίστοιχη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πυροπροστασίας και κατάσβεσης, οι ελάχιστες δασικές εκτάσεις που έχουν μείνει με επίκεντρο το δάσος του Σέιχ–Σου.
Στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις βιομηχανίες, όπως στους Δήμους Ευόσμου–Κορδελιού και Δέλτα, με ευθύνη του κράτους να προβλεφθούν σχέδια πολιτικής προστασίας, σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
Ανάπτυξη για τον λαό είναι να αξιοποιηθούν τα πρώην στρατόπεδα ως οργανωμένα, δημόσια και κοινόχρηστα πάρκα, με χρήσεις λειτουργίας ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή, μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας.
Ανάπτυξη είναι η εξυγίανση των πρώην βιοτεχνικών και βιομηχανικών κτιρίων, που βρίσκονται σαν «κουφάρια» μέσα στον αστικό ιστό της δυτικής πόλης, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες στην πρόνοια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.».
Ακολούθως, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως: «Μια τέτοια ανάπτυξη, προϋποθέτει ένα κράτος και μια κοινωνία, που θα έχουν συνολικά άλλες προτεραιότητες.
Θα έχουν στο επίκεντρο της προσοχής τους, όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά την ολοένα διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι σήμερα, εν έτει 2023, θα θεωρείται κανονικότητα να ζούμε με τα λίγα, με τα επιδόματα και τα διάφορα «pass», που υπόσχονται η Ν.Δ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ό,τι πέφτει, δηλαδή, από το τραπέζι, όπου οι μονοπωλιακοί όμιλοι κάνουν το μεγάλο φαγοπότι τους.
Δεν πρέπει να δεχτεί κανείς ότι ρεαλιστικό σήμερα είναι να συγκρίνει τα λίγα με τα λιγότερα και να διαμορφώνει την πολιτική στάση του με βάση αυτή την παρωχημένη μιζέρια.
Μόνο το Κ.Κ.Ε. καταθέτει στον λαό ένα πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, που έχει ως στόχο του μια τέτοια ανάπτυξη υπέρ του λαού.
Γι’ αυτό και θα είναι μεγάλη υπόθεση, το Κ.Κ.Ε. να βγει όσο γίνεται πιο ενισχυμένο από την εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας.
Να αναθαρρήσουν, να πάρουν τα πάνω τους μεγαλύτερα τμήματα του λαού.
Να πιστέψουν περισσότερο στη δύναμή τους και να δουν ότι κάτι αλλάζει.
Άλλωστε, μόνο μαζί με το Κ.Κ.Ε. και κόντρα στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κατέκτησαν ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι σήμερα, την τετραετία που πέρασε και την προηγούμενη.
Μόνο το Κ.Κ.Ε. έσωσε την τιμή του λαού στις κρίσιμες στιγμές, που ζήσαμε με την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Έτσι μόνο θα κερδίσουμε περισσότερα και στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Γι’ αυτό και πρέπει να στείλουν περισσότερους κομμουνιστές βουλευτές στη νέα Βουλή και οι περιφέρειες Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, για να αποτελέσουν τα μάτια και τη φωνή των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, που ζουν σε αυτές εδώ τις περιοχές.», και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Στις βδομάδες, στις μέρες και στις ώρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουμε και δω στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε όλους και όλες, που συμπορευτήκαμε στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
Σε όλους και όλες, που αν και δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, σκέφτονται να ψηφίσουν Κ.Κ.Ε., επειδή το αναγνωρίζουν για τη δράση του, την μαχητικότητα και την αταλάντευτη στάση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά ακόμα δεν το έχουν αποφασίσει.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να συζητήσουμε με όλους όσοι δεν εμπιστεύονται τα αστικά κόμματα, που απαντάνε «κανένας» στα ερωτήματα για την «καταλληλότητα» της επόμενης κυβέρνησης.
Σε όλους όσοι δεν τσιμπάνε στα «παραμύθια», ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα «προοδευτική κυβέρνηση» και «κράτος δικαίου», όπως κοροϊδεύουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να κάτσει ο λαός με σταυρωμένα χέρια και να περιμένει δήθεν λύσεις από κάποιους «σωτήρες».
Ναι, θα συζητήσουμε με όλους όσοι αντιστέκονται απέναντι στο δηλητήριο της φασιστικής–ναζιστικής ιδεολογίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και όποιων πολιτικών δυνάμεων το συντηρούν.
Θα συζητήσουμε με όλους όσοι δεν τσιμπάνε στην ακροδεξιά ρητορική του Βελόπουλου, που δίνει τα «ρέστα» του για τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους.
Θα βρεθούμε με όλους όσοι βλέπουν τους κινδύνους από την εμπλοκή στα σχέδια των Η.Π.Α. και του Ν.Α.Τ.Ο., είδαν τι σημαίνει εμπλοκή, μπροστά στα μάτια τους, όπως είδαν και ποιοι μπήκαν μπροστά, ποιοι αντιστάθηκαν για να μη γίνεται η χώρα μας θύτης άλλων λαών.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συζητήσουμε με τους νέους και τις νέες, που ζουν σε συνθήκες «διαρκούς κρίσης». Παλιότερα με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια, που, όμως, αποφασίζουν να βγουν πιο δυνατοί στον αγώνα.
Με τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες που αγανακτούν με τη βία, τη σαπίλα και διαφθορά του συστήματος.
Για να φτάσουν όλοι και όλες με το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. στην κάλπη.
Είναι αλήθεια, πως τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα.
Αλλά, θα τις ζήσουμε. Μπορούμε. Παίρνοντας τη θέση μας διπλά στο ΚΚ.Ε. σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά.
Για να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο για τις δικές μας πραγματικές ανάγκες.
Παλέψτε, λοιπόν, με το Κ.Κ.Ε.. Ισχυροποιήστε το Κ.Κ.Ε. σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Για να είστε εσείς οι ίδιοι αύριο πιο δυνατοί.
Για να δυναμώσει η προοπτική των μεγάλων ανατροπών, που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας.
Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό.».