ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Ιστορία Κοινωνία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία Ημερίδα των Ο.Π.Ι. Ελλάδας, για τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων το 1922

Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχθηκε η ιστορικού, «από τα κάτω», χαρακτήρα Ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν τα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (Ο.Π.Ι.) Ελλάδας: Αθήνας, Βόλου, Δήμου Χαλανδρίου, Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, Νέας Ιωνίας και Χίου, με αφορμή τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων το 1922, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πλήθους κόσμου από το πρωί έως το βράδυ του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2023, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας Αττικής, με τίτλο: «Οι πρόσφυγες αφηγούνται: από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα».

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Η εξαιρετική αυτή Ημερίδα περιλάμβανε βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις προσφύγων και απογόνων τους δεύτερης και τρίτης γενιάς, πλαισιωμένες από φωτογραφικό υλικό, σχόλια και εισηγήσεις, που αφορούν στην κοινωνική και οικιστική τους ένταξη στην Ελλάδα, καθώς και σε βιώματα, μνήμες και συναισθήματα, που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα.
Έχοντας ως στόχο να ακουστούν οι ιστορίες των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής από τους ίδιους, ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα της προσφυγιάς πιάνοντας την Ιστορία μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες, οι εισηγήτριες Ομάδες Προφορικής Ιστορίας συμπορεύτηκαν, συναισθάνθηκαν, αναλογίστηκαν και αναγνώρισαν πώς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες επηρέασαν και συνδιαμόρφωσαν τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης Ελλάδας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με το μέλος της Ο.Π.Ι. Νέας Ιωνίας, συνταξιούχο, ερευνητή κ. Αλέκο Μοριανόπουλο να προλογίζει την εκδήλωση, δίνοντας μια πρώτη εικόνα σχετικά με το τι επρόκειτο να ακολουθούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της.

(ΣΗΜ.: Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτική όλη την προλογική ομιλία του κ. Αλέκου Μοριανόπουλου, ολόκληρες τις εισηγήσεις των Ο.Π.Ι.Ν.Ι., Ο.Π.Ι.ΒΟ. και Ο.Π.Ι.ΔΗ.Χ., καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη σημαντική αυτή Ημερίδα).
Αμέσως μετά, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας Αττικής, ήδη από την έναρξη της Ημερίδας, τον λόγο έλαβαν κατά σειρά τα μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας (Ο.Π.Ι.Ν.Ι.) κ.κ. Αγγελική Βάσιλα (Πολιτική Μηχανικός), Δαμιανός Ιωσηφίδης (Ηλεκτρολόγος), Λιάνα Κεραμιδά (Φιλόλογος, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης) και Στέφανος Βαμιεδάκης (Ιστορικός, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης), οι οποίοι αφού καλωσόρισαν τον πλήθος του κόσμου που βρισκόταν στον χώρο, καθώς και τους «φιλοξενούμενους» εισηγητές των άλλων συνδιοργανωτριών Ομάδων Προφορικής Ιστορίας, ξεκίνησαν τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίας της Ημερίδας, με Συντονίστρια την κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Ο.Π.Ι.ΒΟ.), παρουσιάζοντας με συγκλονιστικό τρόπο το θέμα τους με τίτλο: ««Εμείς τη χτίσαμε…». Χώρος, Ιστορία, καθημερινότητα, εργασία στη Νέα Ιωνία».

Ακολούθησε η εισήγηση-παρουσίαση της Ο.Π.Ι. Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, με τίτλο: «Τα προσφυγικά της Καλλιθέας-Επτά συνοικισμοί», με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία.
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από το κοινό, με το οποίο συζήτησαν οι ομιλητές, απαντώντας και στις ερωτήσεις τους, και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ένα μικρό διάλειμμα για καφέ.

Κατόπιν, ξεκίνησε η 2η συνεδρία, με Συντονίστρια την κ.. Μαρία Νανάκη (Ο.Π.Ι.ΧΙ.), κατά τη διάρκεια της οποίας οι κ.κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και Μένη Τσίγκρα, οι οποίες εκπροσώπησαν την Ο.Π.Ι.ΒΟ. στην Ημερίδα, εισηγήθηκαν του θέματος με τίτλο: «Και οι άνθρωποι λέγονται μνημεία… Πες ότι στο ‘πε μια αγράμματη γυναίκα».

Η 2η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την Ο.Π.Ι. Αθηνών, τα μέλη της οποίας εισηγήθηκαν του θέματος με τίτλο: «Από τη Μικρασία στην Αθήνα. Οι μετακινήσεις της πρώτης γενιάς των προσφύγων του 1922 μέσα από τις συνεντεύξεις μας» και ακόμη παρουσίασαν το θέμα με τίτλο: «Εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 σε περιοχές της Αθήνας, μέσα από τις μνήμες της δεύτερης και της τρίτης γενιάς».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση μαζί τους από τις ομιλήτριες, καθώς και το απαραίτητο διάλειμμα για γεύμα, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η, επίσης, ενδιαφέρουσα 3η συνεδρία, με Συντονίστρια την Ιστορικό κ. Τασούλα Βερβενιώτη και πρώτη εισηγήτρια την Ο.Π.Ι. Δήμου Χαλανδρίου, με τα μέλη της .κ. Ελένη Ανυφαντάκη και Νάση Σιαφάκα να παρουσιάζουν το θέμα: «Παλαιός και Νέος Προσφυγικός συνοικισμός στο Χαλάνδρι. Βιοπορισμός των προσφύγων και σχέσεις με τους γηγενείς», ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο, με τίτλο: «Ιστορικός περίπατος στον Παλαιό και στον Νέο συνοικισμό του Χαλανδρίου-Αδριάνειο υδραγωγείο», τα αρχεία Ppt, τα αποσπάσματα και τους υπότιτλους του οποίου επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Σιαφάκα.

Η εισηγήσεις της Ημερίδα ολοκληρώθηκαν με τα μέλη της Ο.Π.Ι. Χίου να εισηγούνται του θέματος με τίτλο: «Από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στη Χίο».

Στη συνέχεια, τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, όπως συνέβη και στην ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας, και ακόμη πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα-Συζήτηση μεταξύ των Ομάδων Προφορικής ιστορίας, με συντονίστρια την κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.

Η διδακτική αυτή Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ένα μοναδικό γλέντι από την Ομάδα Ρεμπέτικης Μουσικής της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας-«Υδραγωγείο».