Γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η εξαήμερη εκδρομή του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» σε Βουρλά, Προύσα και Κωνσταντινούπολη
Από τις 8 έως και τις 13 Μαρτίου 2025 οι καρδιές 35 Ελλήνων, μελών του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», χτυπούσαν δυνατά στις αλησμόνητες πατρίδες, όπου βίωσαν πολλές και μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της εξαήμερης εκδρομής τους σε Σμύρνη, Βουρλά, Προύσα, Χαλκηδόνα, Κωνσταντινούπολη και Πριγκιπονήσια.
Της Παναγιώτας Σούγια
Το μεγάλο ονειρικό ταξίδι, το οποίο φρόντισε να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 8 Μαρτίου 2025 από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Χίο, όπου η αποστολή έφτασε μετά από 40 λεπτά.
Μαζί με την κ. Μακαντάση, στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκδρομέων βρίσκονταν διαρκώς η Γενική Γραμματέας του συλλόγου κ. Έλσα Βεντούρα και η Ταμίας κ. Όλγα Αλεξάτου, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονταν για οτιδήποτε χρειαζόταν να διευθετηθεί, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενωτικό πνεύμα, που επικρατούσε μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, και ως εκ τούτου η Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη του Δ.Σ..
Από τη Χίο, αφού έγινε ο προβλεπόμενος έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων, οι εκδρομείς έφτασαν στο λιμάνι του Τσεσμέ, όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό τη Σμύρνη, όπου πραγματοποιήθηκε μία ολοκληρωμένη περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και στα όμορφα αξιοθέατα, περνώντας από το Κοκαργιαλί, την Ενόπη (Καραντίνα) και το Καρατάσι, φτάνοντας στην πλατεία Κονάκ, όπου είδανε το Ρολόι, διαχρονικό σύμβολο της πόλης, και το εκπληκτικό Κυβερνητικό Μέγαρο, με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Από εκεί η αποστολή κατευθύνθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Κασαμπά, του 19ου αιώνα, και ακολούθησαν οι επισκέψεις στο κλασικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αϊδινίου, στην περιοχή της Πούντας και στην παραλία του νέου «Και», όπου, μεταξύ άλλων, θαύμασαν το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο της οικίας Καπετανάκη, όπου μετά από δεκαπέντε χρόνια στεγάζεται και πάλι το Ελληνικό Προξενείο.

Κατόπιν, οι εκδρομείς πραγματοποίησαν έναν όμορφο περίπατο στην παλιά συνοικία του Φραγκομαχαλά, περιηγήθηκαν στα στενά σοκάκια του, πέρασαν από το κλασικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδας και το παλιό τελωνείο, ανηφόρισαν στους πρόποδες του όρους Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, πέρασαν από την αρχαία αγορά της Σμύρνης και έφτασαν στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία, που σώθηκε από την καταστροφή του 1922, η οποία είναι αφιερωμένη στον πρώτο Επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο.

Στη συνέχεια, και μετά από την εγκατάσταση των εκδρομέων στο ξενοδοχείο τους, υπήρξε ελεύθερος χρόνος, τον οποίο οι εκδρομείς αξιοποίησαν κάνοντας την απογευματινή έξοδό τους σε μαγαζιά της περιοχής, ενώ το βράδυ, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αρκετοί από αυτούς πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στο τελωνείο, όπου απόλαυσαν ελληνική και τουρκική μουσική.
Άλλοι εκδρομείς κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου υπάρχουν τα διάφορα καραβάκια με τα τραπεζάκια, που σερβίρουν πολύ ωραίο ψητό ψάρι, όμως οι περισσότεροι προτίμησαν να απολαύσουν έναν πλανόδιο τραγουδιστή, ακούγοντας τουρκικά τραγούδια. Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήγαν για ποτό και κατόπιν επέστρεψαν στη βάση τους, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να φάνε ένα υπέροχο δείπνο στο ξενοδοχείο.
Η δεύτερη ημέρα άρχισε από νωρίς το πρωί, με το γκρουπ να αναχωρεί για τα Βουρλά, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρακολούθηση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, που θα τελούσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμων. Όμως, την τελευταία στιγμή, μόλις είχαμε φτάσει στη Χίο, μας ενημέρωσαν για την αναβολή της, καθώς η Α.Θ.Μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, κ.κ. Βαρθολομαίος, χρειάστηκε εκτάκτως να στείλει κάπου αλλού τον Σεβασμιότατο.

Ευτυχώς, η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, είχε αρκετούς γνωστούς από παλιά στην περιοχή, οι οποίοι φρόντισαν ώστε ο «χαμένος» προβλεπόμενος χρόνος να αξιοποιηθεί δημιουργικά.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αθηνά, αφού υποδέχτηκε το γκρουπ άνοιξε την εκκλησία της Παναγίας των Βουρλών. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η εκκλησία είναι χτισμένη σε σπίτι που αγόρασε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Παντελεήμονας, ο οποίος, με δεδομένο το γεγονός πως οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν σε Έλληνες να αγοράσουν ακίνητα, ως Αυστραλός υπήκοος μπόρεσε να κάνει την αγορά και να φτιάξει την εκκλησία της Παναγίας των Βρυούλων, την οποία την αποκαλούσαν Παναγία Γκαρά, και φτιάχτηκε βασισμένη σε μία πολύ καλή φωτοτυπία πιστού αντιγράφου παλαιότερης φωτογραφίας της, πριν να καεί.


Επιπλέον, η κ. Αθηνά μίλησε στους παρευρισκόμενους για την Ιστορία, γενικά, του τόπου, του σπιτιού, για το πώς το αγόρασε ο Σεβασμιότατος, ενώ η κ. Μακαντάση της παρέδωσα μία εικόνα, που της είχε δώσει ο π. Μιχαήλ, η οποία απεικονίζει έναν Οσιομάρτυρα, τον Μιχαήλ των Βουρλών, που έχει αγιογραφήσει η Ειρήνη Συμιγδαλά, την οποία η κ. Σαμόγλου εναπόθεσε στην εκκλησία.


Ακολούθησε ξενάγηση στη χώρα των Βουρλών, στην αγορά και στα σοκάκια με τα ελληνικά σπίτια, με πολύτιμο συνοδοιπόρο τον καταπληκτικό ξεναγό κ. Αλί, ο οποίος έκανε μια καταπληκτική ξενάγηση.
Στα Βουρλά, οι εκδρομείς συναντήθηκαν τυχαία με τον Δήμαρχο των Βουρλών, που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τους περιποιήθηκε, μίλησε μαζί τους και τους κέρασε όλους. Επίσης, άνοιξε τα Απολυμαντήρια, που είναι μετά από τη Σκάλα των Βουρλών, τα οποία έχει κλείσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακαινιστούν.



Μετά από τα Απολυμαντήρια, η αποστολή έφτασε στη χώρα των Βουρλών, όπου όλες και όλοι τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο, όλη τη διάρκεια που ο κ. Αλί τους ξεναγούσε στα μέρη όπου είχαν διαπρέψει Έλληνες σταφιλοπαραγωγοί. Απόσπασμα από τη διαδρομή προς τα Απολυμαντήρια μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ και απόσπασμα από τη σχετική ξενάγηση από τον κ. Αλί μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Στη συνέχεια, αφού το γκρουπ πέρασε από τη Μαγνησία του Σίπυλου και τη Θυάτειρα, πραγματοποιήθηκε μία στάση για γεύμα και το ταξίδι συνεχίστηκε με κατεύθυνση προς την Προύσα, όπου, αμέσως μετά το γκρουπ κατέληξε σε ένα καταπληκτικό υπέρ λουξ ξενοδοχείο, οι παροχές του οποίου περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δωρεάν χαμάμ, μενού κ.λπ.. Εκεί, η αποστολή απόλαυσε ένα εξαιρετικό δείπνο και στη συνέχεια διανυκτέρευσε.
Την τρίτη ημέρα, μετά από το πρωινό που έφαγαν στο ξενοδοχείο, οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τον λεγόμενο «τάφο» του Καραγκιόζη», ενώ στην ξενάγηση συμπεριλαμβάνονταν η μεγάλη πλατεία με το ρολόι και η μεγάλη αγορά της Προύσας, η οποία φημίζεται για το καλύτερο βαμβάκι και μετάξι, όπου οι περιηγητές έκαναν τα ψώνια τους.





Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς τη Χαλκηδόνα, μια ιστορική ελληνική πόλη, στην οποία με το που μπαίνει κανείς υπάρχει ένας κροκόδειλος ως σημάδι, προερχόμενος από τα Μέγαρα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής κατάγονταν από εκεί, όπως γράφει και η σχετική μαρμάρινη πλάκα.



Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη της ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, όπου υπήρχε και αγίασμα.

Ακολούθως, μέσω της πρώτης κρεμαστής γέφυρας το λεωφορείο πέρασε στην Ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μια ξενάγηση στο δυτικό σημείο της Πόλης και αμέσως μετά κατέληξε σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ, όπου εγκαταστάθηκαν οι εκδρομείς.
Ακολούθησε περιήγηση στη Μεγάλη Οδό του Πέραν, επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και το Ζωγράφειο Λύκειο, με κατάληξη τον Πύργο του Γαλατά, από όπου απόλαυσαν τη μαγευτική θέα της Πόλης και των νησιών.




Μάλιστα, περνώντας από το Ζωγράφειο Λύκειο τους εκδρομείς περίμενε ακόμη μία όμορφη έκπληξη, καθώς ο Πρόεδρος του Ζωγραφείου, κ. Δεβετζόγλου, παρότι βάσει του προγράμματός του έπρεπε να έχει ήδη φύγει, μια περίεργη σύμπτωση τον κράτησε εκεί, λες και περίμενε την ελληνική αποστολή. Έτσι, ο κ. Δεβετζόγλου άνοιξε το Ζωγράφειο Λύκειο, ξενάγησε τους εκδρομείς και τους γέμισε με δώρα, αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα και αφού κατατέθηκε και από τις δύο πλευρές η σκέψη μελλοντικά να οργανωθεί μία κοινή εκδήλωση τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.




Την υπόλοιπη ημέρα υπήρχε ελεύθερος χρόνος για έξοδο σε εστιατόρια, φημισμένα ζαχαροπλαστεία, εμπορικά κέντρα, παλαιοπωλεία και πολλές επιλογές για βραδινή διασκέδαση.
Την τέταρτη ημέρα, μετά από τη λήψη πρωινού στο ξενοδοχείο, η ομάδα πήρε το καραβάκι με προορισμό τη Χάλκη και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου έφτασαν με τα αμαξάκια, έβγαλαν πολλές φωτογραφίες και μετά ακολούθησε η σχετική ξενάγηση.



Εκεί, μεταξύ άλλων, υπήρχε μια εικόνα με τη μορφή της Παναγίας να την κρατάει ο Χριστός, η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλες και όλους όσοι την πρόσεξαν.



Φεύγοντας, θαυμάζοντας, απολαμβάνοντας, παίρνοντας εικόνες από εκεί, σε κάθε σημείο που σταματούσαν οι εκδρομείς παίρνανε και κάτι αναμνηστικό. Κατόπιν, κατέβηκαν πάλι με τα αμαξάκια, θαυμάζοντας τα υπέροχα ελληνικά σπίτια, και στη συνέχεια πήρανε το καραβάκι, τη φορά αυτή με προορισμό την Πρίγκηπο.



Εκεί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, όπου ο ιερέας πρόσφερε σε όλες και όλους από ένα κουδουνάκι.



Μάλιστα, στο συγκεκριμένο μοναστήρι πηγαίνουν πολλοί Τούρκοι προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, τα οποία, βέβαια, είχαν την τύχη να προσκυνήσουν και οι Έλληνες εκδρομείς.



Στη συνέχεια, υπήρχε ελεύθερος χρόνος, ο οποίος αξιοποιήθηκε με την απόλαυση ενός εύγευστου γεύματος, σε ένα καταπληκτικό εστιατόριο, το οποίο είχε κανονίσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Κοσμάς Χατόγλου.
Φεύγοντας από την Πρίγκηπο και επιστρέφοντας στην Πόλη αρκετοί ήταν εκείνοι που στον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο έκαναν κρουαζιέρα στον Βόσπορο με το νυχτερινό καραβάκι.
Η πέμπτη ημέρα ήταν και η μεγάλη ημέρα, καθώς από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στο Μπαλουκλή, στο κοιμητήριο της οποίας βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών,



και αμέσως μετά οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου είχε ψαλεί για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος και γιορτάστηκε, επίσης, για πρώτη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και, βέβαια, όλες και όλοι τίμησαν το υπάρχον αγίασμα και έμειναν με την αίσθηση της παραμονής σε ένα πραγματικά ευλογημένο μέρος.




Και μετά έφτασε η σπουδαιότερη στιγμή της εκδρομής, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν γνώριζαν πως είχε κανονιστεί συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και παρακολούθηση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας.


Μόλις η αποστολή συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η Α.Θ.Μ. κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στην ομήγυρη είπε ιδιαίτερα χαρούμενος πως: «Είστε οι Μικρασιάτες. Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας.», επισήμανε πως πέρα από όλα τα άλλα «τους ενώνει και ο Άη Γιώργης», καθώς τόσο στην Ίμβρο όσο και στο Φανάρι υπήρχε ναός του, ανάφερε χαρακτηριστικά πως: «Έχετε μία Πρόεδρο που είναι παντοτινή Πρόεδρός σας.» και ακόμη τόνισε πως του έκανε εντύπωση ότι τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» ήταν συνεπέστατοι στην προκαθορισμένη ώρα συνάντησης. Αποσπάσματα από την υποδοχή των εκδρομέων από τον Οικουμενικό Πατριάρχει μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ακολούθησε η ιδιαίτερα κατανυκτική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, από την οποία δεν απουσίασε κανείς από τους εκδρομείς, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμή που τους επιφύλαξε. Απόσπασμα από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ο άνθρωπος που φυλάει τα όσια και τα ιερά των Ελλήνων στην Πόλη, αυτή η σπουδαία μεγάλη μορφή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πρόσφερε σε όλες και όλους το αντίδωρο, ένα πολύ ωραίο ενθύμιο, ένα πολύ ωραίο μπορντό πορτοφολάκι, το οποίο είχε μέσα ένα χρυσό σταυρουδάκι, και, φυσικά, έδωσε στον καθένα ξεχωριστά την ευλογία του.

Αλλά και ο ίδιος έλαβε τα καλούδια που του προσφέρθηκαν από τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου, όπως τα υπέροχα χειροποίητα γλυκά κουταλιού, που του έδωσε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κ. Έλσα Βεντούρα.
Επίσης, η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το Ιερό Προνόμιο του Συλλόγου, στο οποίο αναγράφεται πως: «Το προσφυγικό σπίτι, της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης 9, στο Νέο Ψυχικό, ο κλήρος που έλαβε το 1929, ο πρόσφυγας από τα Αλάτσατα, Θέμελης Χειμωνίδης, όπου στεγάζεται σήμερα η έδρα του Μικρασιατικού Συλλόγου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Νέου Ψυχικού, ιδρυθείς το 2015 από την εγγονή του Κωνσταντίνα Μακαντάση, θυγατέρα της κόρης του Μαρίας Χειμωνίδη-Μακαντάση, και σημερινή της κατοικία.». Απόσπασμα από την απονομή του Ιερού Προνομίου του Συλλόγου από την κ. Μακαντάση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.


Επιπλέον, η κ. Μακαντάση παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα καλαίσθητο μικρό πουγκί, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα «στικάκι», που περιλάμβανε πληροφοριακό υλικό για την πορεία του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, από την οποία ξεχώριζε η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό, όπου συμμετείχαν 4 Μικρασιατικοί Σύλλογοι και ένας Αθλητικός Σύλλογος, και ακόμη η κ. Μακαντάση δήλωσε συγκινημένη πως: «Δεν περίμενα πως ο Άη Γιώργης θα μας επέτρεψε τη φετινή χρονιά, που ο σύλλογός μας συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, να λειτουργηθούμε εδώ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Πατριάρχη μας και να βιώσουμε την αποκορύφωση του συλλόγου μας. Θεωρώ πως η δικαίωση των προσπαθειών μας ήρθε από τον Πατριάρχη μας. Και δεν φοβάμαι πια τίποτε.».
Μετά από τη συγκλονιστική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενθουσιασμένοι και ψυχικά ολοκληρωμένοι, οι εκδρομείς αναχώρησαν για τον επόμενο προορισμό, που ήταν η πλατεία Σουλταναχμέτ, και κατόπιν πραγματοποιήθηκε μία ακόμη εκπληκτική ξενάγηση τόσο στην Αγιά Σοφιά και στο Υδραγωγείο, τη Βασιλική Δεξαμενή του Ιουστινιανού, την Αιγυπτιακή Αγορά, όσο και σε άλλα ιστορικά μέρη της Κωνσταντινούπολης.




Μετά από τη γεμάτη πρωινή ξενάγηση από τον εξαίρετο ξεναγό, τον κ. Αλί, υπήρξε αρκετός ελεύθερος χρόνος, με αποτέλεσμα το τελευταίο βράδυ στην Κωνσταντινούπολη να αξιοποιηθεί σε πιο χαλαρές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε βραδινή κρουαζιέρα, και, βέβαια, δεν παρέλειψαν να πάνε για φαγητό και ποτό σε μοναδικά υπέροχα μέρη της νυχτερινής Πόλης.
Την έκτη και τελευταία ημέρα, μιας κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων συναρπαστικής εκδρομής, έφτασε η ώρα όλοι να ετοιμάσουν τις αποσκευές και να επιστρέψουν με πολύ καλή διάθεση στην Ελλάδα γεμάτη με εικόνες, μυρωδιές και δυνατές αναμνήσεις.
Όμως, ακόμη δεν είχαν τελειώσει όλα όσα έμελλε να βιώσουν οι συμμετέχοντες, καθώς μετά από την αποχώρησή τους από το ξενοδοχείο ξεναγήθηκαν στη Μονή της Χώρας, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου το απόγευμα αναχώρησαν για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό της γεμάτης αυτής εκδρομής ήταν η κοινή αίσθηση πως όλοι οι συμμετέχοντες, από την ώρα που μπήκαν στη βάρκα από τη Χίο για τον Τσεσμέ, ενώθηκαν σε μια τεράστια αγκαλιά.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», κατά τη διάρκεια της δεκαετούς έντονης δραστηριοποίησής του έχει εγγράψει στις τάξεις του πάρα πολλά νέα μέλη, ανάμεσα στα οποία και τρία «βαριά ονόματα» του Πολιτισμού. Πρόκειται για την κ. Δέσποινα Μυλωνά, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Τσάτσου και της Ιωάννας Σεφέρη, το γένος Σεφεριάδη, την κ. Ελένη Χαλεπά, σύζυγο του αειμνήστου Πραξιτέλη Χαλεπά, εγγονού του Ιωάννη Χαλεπά, δημιουργού του αμύθητου μαρμάρινου τέμπλου στα Αλάτσατα και της εικόνας των Εισοδίων της Θεοτόκου, και την κ. Σύσσυ Παυλοπούλου, μόνιμη κάτοικος Ψυχικού, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. η οποία είναι από τους πρώτους που έχει γραφτεί ως μέλος του συλλόγου.
Επιπλέον, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» ετοιμάζει ακόμη μία μεγάλη εκδρομή, το «Αντάμωμα», που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2025, στην Κρήτη.
Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, στις 27 Απριλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί σχετική εορταστική εκδήλωση, με τίτλο: «Από την Ιωνία στο Νέο Ψυχικό», που θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού.
