Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Fakeless» για τον ψηφιακό εγγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
Η επίκαιρη και διαδραστική έκθεση «Fakeless» εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024 από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, κ. Γιάννη Χατζηαλέξη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.
Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht και θα φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού, κ. Γιάννης Χατζηαλέξης, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Η διαδραστική έκθεση Fakeless, που φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, αποτελεί μια πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού και της κριτικής σκέψης απέναντι στην παραπληροφόρηση. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις αλληλένδετες ενότητες με διαδραστικά παιχνίδια και αφίσες, οι οποίες εκπαιδεύουν το κοινό στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραπλανητικών πληροφοριών. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συζητήσεις με εξειδικευμένους εισηγητές, για τις οποίες απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι σχολικές επισκέψεις, με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης να καθοδηγεί μαθητές Β΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου σε διαδραστικές ξεναγήσεις, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες, που χρειάζονται για να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν την παραπληροφόρηση. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και αποτελεί μια ευκαιρία για όλους να αξιοποιήσουν αυτή την εμπειρία, ενισχύοντας τη συνειδητή και κριτική χρήση των πληροφοριών.».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, η Διευθύντρια Τομέα Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης του Goethe-Institut Athen κ. Νικολέττα Σταθοπούλου και η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Χαρά Πρίντεζη.
Το επόμενο εργαστήριο, με τίτλο: «Fact-checking», έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, ώρα 17:30.
Το εργαστήριο, που απευθύνεται σε άτομα άνω των 13 ετών, θα βοηθήσει να καλλιεργήσουν πολύτιμες δεξιότητες και τεχνικές για την αναγνώριση φαινομένων εσφαλμένης πληροφόρησης και θα συμβάλλει στη «θωράκιση» απέναντι στην παραπληροφόρηση.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές:
2144090100 και 2144090103, κατά τις ώρες: 8:30-14:30.
