ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Εικαστικά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Captivity» στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου

Η πολυεικαστική έκθεση «Captivity – Αιχμαλωσία», της κ. Μερόπης Σταυρινού, άνοιξε τις πύλες της το βράδυ του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων, Χαλάνδρι, πρόσβαση από Μετρό Νομισματοκοπείου), αιχμαλωτίζοντας τη ματιά και την προσοχή εκατοντάδων επισκεπτών.

Οι εξαίρετες φωτογραφίες της κ. Μερόπης Σταυρινού, «εμπνευσμένες από την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναδεικνύουν την καταπίεση και τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν, αλλά και σε όλον τον κόσμο, από ένα σύστημα που φοβάται την ομορφιά, την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους», όπως σημειώνει η φωτογράφος.
Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των γυναικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, που δέχτηκαν να μιλήσουν στη φωτογράφο για τη δημιουργία του βίντεο, που προβάλλεται στον χώρο της έκθεσης και το οποίο οι παριστάμενοι/νες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Τους συντελεστές της έκθεσης και το κοινό καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σέργιος Γκάκας, ενώ η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Έλενα Χριστούλη μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου Χαλανδρίου κ. Σίμου Ρούσσου.
Επίσης, για τον τρόπο που εμπνεύστηκε τις φωτογραφίες της μίλησε η δημιουργός κ. Μερόπη Σταυρινού, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο Χαλανδρίου για την υπέροχη φιλοξενία και την αμέριστη στήριξη στην υλοποίηση της έκθεσης, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «καθοριστική ήταν η συμβολή των γυναικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, οι οποίες, ξεπερνώντας τους φόβους τους, δέχτηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους».

Ακόμη, οι αφγανικής καταγωγής αδερφές κ.κ. Hana και Karime Ganji, οι οποίες διέφυγαν από το Ιράν, όπου μεγάλωσαν, και κατάφεραν να ξαναστήσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, συγκλόνισαν το κοινό με τις προσωπικές τους μαρτυρίες για την ασύλληπτη βία που δέχτηκαν οι ίδιες, και την οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα τους, από το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά και με το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλαν με την έκκληση προς όλες τις γυναίκες να «μένουμε ενωμένες και να πολεμάμε για μια δίκαιη κοινωνία», όπως είπε η Hana, ενώ η Karime συμπλήρωσε πως: «Ελπίζω να έρθει η μέρα που οι γυναίκες στη χώρα μου θα κερδίσουν την ελευθερία που μας στέρησε η πατριαρχία και οι φανατικοί ισλαμιστές.».
Στη συνέχεια, στους ποικίλους τρόπους, με τους οποίους καταπιέζονται οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο, αναφέρθηκε η Πνευμονολόγος, αλληλέγγυα κ. Μαρία Ντάσιου, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στα αισιόδοξα μηνύματα που γεννούν κινήματα όπως το «me too», λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως: «Oι γυναίκες μόνο ελεύθερες μπορούμε να μεγαλώσουμε ελεύθερους άνδρες χέρι-χέρι με τις κόρες μας, και να σπάσουμε τα δεσμά της πατριαρχίας.».

Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από τους μουσικούς κ.κ. Nashwan Farok, Πάνο Μαυρή και Βαγγέλη Χατζόπουλο, τον εκπληκτικό χορό της κ. Γεωργίας Δήμου και την ποίηση του Saied Ghasemi για «τα μαλλιά που σαρώνουν σαν ανεμοστρόβιλος την Ιστορία», αλλά και γι’ αυτό που θα γραφτεί στην Ιστορία «γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Επίσης, μετά από «απαίτηση» του κοινού, οι αδερφές Hana και Karime Ganji θα βρίσκονται στον χώρο της έκθεσης και στις 20 Μαΐου 2023, για να μιλήσουν με τον κόσμο και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις.
Η σημαντική αυτή έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαΐου 2023 με ώρες λειτουργίας: 12:00-21:00.