ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ελλάδα Θεσσαλονίκη Κ.Κ.Ε. Πολιτική

Δριμεία κριτική στη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άσκησε ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., κ. Κουτσούμπας, από τη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, παρακολουθώντας την αποκαλυπτική πολιτική ομιλία του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, και απολαμβάνοντας μία υπέροχη συναυλία-αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα.

Του Απόστολου Σαλονικίδη

Μεγαλειώδης ήταν η σημερινή πολιτική και πολιτιστική συγκέντρωση του Κ.Κ.Ε., που διοργάνωσε η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, στο κατάμεστο από κόσμο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, όπου ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για όλους και για όλα, αναφέρθηκε στη σταθερή πολιτική γραμμή, που συνεχίζει αταλάντευτα να ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. για την επίλυση των προβλημάτων του λαού, άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, και διευκρίνισε τους λόγους που πρέπει κανείς να στηρίξει το Κ.Κ.Ε. και τις φιλεργατικές και φιλολαϊκές προτάσεις του.

Στο βήμα ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρης Κουτσούμπας

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Είναι αλήθεια πως με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση απόψε εδώ στη Θεσσαλονίκη, κάνουμε μια μικρή στάση για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση στο λαό της πόλης. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να κάνουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου, μια επιλογή που είναι στη σκέψη τους, αλλά συχνά αναβάλουν για αργότερα. Να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο Κ.Κ.Ε., σε όλες τις μάχες, να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. στο χέρι. Με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη και κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπως έχουμε μάθει, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγει πιο δυνατό το Κ.Κ.Ε. στις εκλογές. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι, δηλαδή, ο λαός πιο δυνατός την επόμενη μέρα. Να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμη και η επόμενη, από χέρι, αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ακυρώσουμε τους εκβιασμούς που εξαπολύουν τα κόμματα του κατεστημένου, η Ν.Δ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Να αχρηστεύσουμε τις παγίδες που στήνουν, πότε με τα ψεύτικά διλήμματά τους, πότε με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, για να κρύψουν, ότι και οι δύο έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Όπως έγινε, και όπως επίσης αποδείχτηκε τις 3 προηγούμενες μέρες στη βουλή με την πρόταση δυσπιστίας. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και τώρα, για να εγκλωβιστεί ο λαός. Αυτοί τη δουλειά τους, κι εμείς τη δική μας. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δει ο λαός, ότι πραγματικό κέρδος για τον ίδιο, για το κίνημά του, και το οποίο θα το βρει μπροστά του την επόμενη μέρα, είναι η ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: ««Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι πήραν κουράγιο και δύναμη από την αταλάντευτη στάση του Κ.Κ.Ε. όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι ψήλωσαν γιατί τους έδωσε μπόι η συμμετοχή στον αγώνα. Όσοι αναθάρρησαν γιατί κρατά ξανά, ζωντανή την ελπίδα το Κόμμα. Θυμάστε; Μέσα στην πανδημία και το αυστηρό «lockdown», η εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, κόντρα στις απαγορεύσεις, που έκανε τον γύρο του κόσμου, για να στείλει μήνυμα παντού ότι η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Ή όταν η κόκκινη ανθρώπινη αλυσίδα στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, που είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση, δεν έσπασε, έμεινε όρθια μπροστά στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Όταν τα έδρανα του Κ.Κ.Ε. μέσα στη Βουλή έμειναν άδεια στην ομιλία της μαριονέτας του ΝΑΤΟ Ζελένσκι και των ναζί του Αζόφ. Όταν τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. στη Θεσσαλονίκη αποδείχτηκαν παλληκάρια, απέναντι στην άγρια καταστολή και τις διώξεις, γιατί η απεργιακή συγκέντρωση μπήκε μέσα στο λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟϊκό πλοίο, για να ξεφορτώσει στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη. Όλοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη όταν τα μέλη του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε., αλλά και άλλοι αγωνιστές, αφήνουν έξω από τα εργοστάσια, τα γραφεία, τους κλάδους, τους αντιλαϊκούς νόμους, πετάνε στα σκουπίδια τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη. Όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πετάνε έξω από τις σχολές την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως εδώ στο Α.Π.Θ.. Όταν πετάνε έξω από τα σχολεία και τις γειτονιές τους φασίστες, ναζί εγκληματίες και δω στη Θεσσαλονίκη. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι αρχίζουν να σκέφτονται, πως τελικά υπάρχει εναλλακτική για τον λαό. Κι ότι αυτή την κρατάει με πείσμα ζωντανή αυτό το κόμμα, γιατί έχει ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Αυτό το σχέδιο το έχει επεξεργαστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.».

Ακολούθως, ο κ. Κουτσούμπας είπε μεταξύ άλλων πως: «Απευθυνόμαστε στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις, που δεν εμπιστεύονται τα αστικά κόμματα. Που όταν τους ρωτάνε: ποιος είναι πιο κατάλληλος για την επόμενη κυβέρνηση, η Ν.Δ. ή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απαντούν «κανένας». Γεγονός που, και από μόνο του, αναδεικνύει ότι σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού, γίνεται όλο και πιο φανερό, ότι μέσα στα όρια της αστικής πολιτικής, στα όρια του συστήματος, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμμένα προβλήματά τους. Απαντούν «κανένας» γιατί η εργασιακή ζούγκλα για χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει τη σφραγίδα και της Ν.Δ. σήμερα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν, όπως και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιο πριν. Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στον πάτο, παρά τα ψίχουλα που υπόσχεται ο Μητσοτάκης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την ακρίβεια.» και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η κοινωνική ασφάλιση και η πρόνοια έχει θαφτεί με νόμους πάνω στους νόμους, που έχουν την υπογραφή όλων των υπουργών Εργασίας και της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πριν του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γιατί η παιδεία και η υγεία, με τις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις της Κεραμέως και του Πλεύρη, όπως πριν των υπουργών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., .παραμένει υποβαθμισμένη, ακριβοπληρωμένη, βαθιά ταξική, ελέω επιχειρηματικής δράσης, που πουλάει και αγοράζει ακόμα κι αυτά τα πολύτιμα αγαθά. Γιατί η προστασία του κράτους, είτε η Ν.Δ. το ονομάζει «επιτελικό», είτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «κράτος δικαίου», απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. που συνεχώς κινδυνεύει, είναι ανύπαρκτη. Γιατί η πρόληψη και βοήθεια, με ευθύνη του κράτους, απέναντι στα απροστάτευτα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, έχει απαλειφθεί ακόμα και από το λεξιλόγιό τους. Γιατί ο αυταρχισμός και η καταστολή έχει περάσει σε άλλα επίπεδα, έχει εκσυγχρονιστεί με κανονισμούς και οδηγίες της Ε.Ε., που όλοι τους διαδοχικά ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία. Ένα μεγάλο, λοιπόν, ποσοστό εργαζομένων στο ερώτημα: ποιος είναι πιο κατάλληλος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, απαντούν «κανένας». Γιατί γνωρίζουν πως και οι δύο μοιράζονται τις ίδιες δεσμεύσεις και από τους ίδιους. και πως με κάποιες πιθανές παραλλαγές θα τις υλοποιήσουν την επόμενη μέρα. Είναι οι δεσμεύσεις απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., αυτό το νέο υπερμνημόνιο σε βάρος του λαού. Είναι οι δεσμεύσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, ακόμα περισσότερα προνόμια και ελαφρύνσεις, για να θωρακίζονται τα κέρδη τους. Είναι οι δεσμεύσεις απέναντι στο Ν.Α.Τ.Ο. και τις Η.Π.Α., δεσμεύσεις που υπαγορεύουν την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο του Ν.Α.Τ.Ο. με τη Ρωσία στην Ουκρανία, τη μετατροπή όλης της χώρας σε ορμητήριο πολέμου με την υπογραφή και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Ν.Δ.. Κι αυτές οι δεσμεύσεις υπαγορεύουν, να βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου, υπό την ομπρέλα του Ν.Α.Τ.Ο., οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκικής αστικής τάξης, με τον δρόμο για επικίνδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας να μένει ανοικτός. Οι εργαζόμενοι απαντούν «κανένας» από τους δύο και καλά κάνουν. Γιατί και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, μπροστά στις εκλογές, εκβιάζουν τον λαό.».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Ν.Δ., προβάλλοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια», επιδιώκει να κρύψει πως αυτή η σταθερότητα και η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι που έχει μεγαλώσει την αστάθεια και την αβεβαιότητα στη ζωή του λαού μας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκβιάζει με το δίλημμα «ή εμείς ή η Ν.Δ.», μόνο που ο ίδιος πολλές φορές επέλεξε «Ν.Δ.», όταν ψήφισε την προμήθεια των «Rafale» και άλλους εξοπλισμούς. με κριτήριο τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες… Όταν ψήφισε και στήριξε την ιδιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των Nαυπηγείων της Ελευσίνας. Όταν ψήφισε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Ν.Α.Τ.Ο.. Όταν ψήφισε την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, για να εισπράξει τα συγχαρητήρια του Λάτση. Όταν ψήφισε πάνω από το 50% των άρθρων του νόμου Χατζηδάκη για τα Εργασιακά, αυτού του άθλιου νόμου, που τα στελέχη του τον εφαρμόζουν σε μια σειρά εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες. Όταν ψήφισε να γίνουν μόνιμα τα χαράτσια στην ενέργεια, εκτοξεύοντας το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και μετά απ’ όλα αυτά, έχει το θράσος να μιλάει για «προοδευτική διακυβέρνηση», λες και ο λαός μας έχει μνήμη χρυσόψαρου και έχει ξεχάσει ότι αυτές οι κυβερνήσεις, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εφάρμοσαν στο όνομα της προόδου τις πιο δεξιές πολιτικές. Έσπειραν την απογοήτευση στους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους, ενίσχυσαν τη συντηρητικοποίηση, έδωσαν χώρο δράσης σε αντιδραστικές δυνάμεις. Καλά θα κάνουν, λοιπόν,  τα σαΐνια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και ορισμένα της Ν.Δ., να αφήσουν έξω και μακριά από τις βρωμοδουλειές τους το Κ.Κ.Ε.. Γιατί το Κ.Κ.Ε. βρίσκεται και κει θα μείνει σταθερά: Απέναντι από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, στο πλευρό της εργατικής τάξης του λαού. Να πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης για να ασκείται πραγματική και αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση, να μπαίνουν εμπόδια, να καθυστερούν αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρχουν ακόμα και κατακτήσεις. Γιατί, τελικά, το κρίσιμο σήμερα είναι αυτό που λένε όλο και περισσότεροι, ότι «κανένας από τους δύο» δεν μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα του λαού. Να μετατραπεί στην πράξη σε «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουσης. Σε αυτήν την υπόθεση πρωτοστατεί το Κ.Κ.Ε. και γι’ αυτήν την προοπτική διαθέτει όλες τους τις δυνάμεις του, στους δρόμους του αγώνα αλλά και μέσα στη Βουλή, παντού.».

Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας είπε μεταξύ άλλων πως: «Καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές, όλα τα κόμματα του συστήματος, ρίχνουν τα «δίχτυα» τους με ιδιαίτερη στόχευση προς τη νεολαία, θέλοντας να εξασφαλίσουν τη στήριξή της.», προσθέτοντας πως: «Έτσι, η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης ζητούν από τους νέους μία ακόμα τετραετία, στην οποία -λένε- «χωρίς τις έκτακτες καταστάσεις που ζήσαμε και με περισσότερη ομαλότητα», θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για «πολλές και καλές δουλειές», θα μοιραστούν σε όλους τα οφέλη της ανάπτυξης. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, ως συνήθως, δηλαδή. Την «ανάπτυξή» τους τη βιώνουμε αυτή τη στιγμή, όπως βιώνουμε και τι σημαίνει για τη νέα γενιά και τις οικογένειες των νέων ανθρώπων: Ακρίβεια, αβεβαιότητα, εργασιακή ζούγκλα και μισθοί που τελειώνουν στα μισά του μήνα, εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφως1η, αίσθημα αδικίας, καταστολή. Κι επειδή είναι πολλοί πλέον οι νέοι και οι νέες, που τα ακούν αυτά και εξοργίζονται, κάπου εδώ έρχεται ο έτερος δήθεν εγγυητής της σταθερότητας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τη δήθεν εύκολη λύση, αυτή που έχει πάντα κάθε αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία …που σέβεται τον εαυτό της. Για να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, λέει ο κύριος Τσίπρας. στο γνωστό σποτάκι που απευθύνεται στη νεολαία, δεν χρειάζονται και πολλά, είναι πάρα πολύ απλό, απλά την Κυριακή των εκλογών να πας να ψηφίσεις. Βέβαια, όταν προσπαθείς επιτηδευμένα να «κάτσεις με τη νεολαία», αλλά στην πραγματικότητα έχεις πάρει διαζύγιο από τις αγωνίες και τις ανάγκες της, η φάση αναγκαστικά γίνεται αμήχανη και άβολη, για να μην πούμε γελοία. Το βασικό πρόβλημα, όμως, εδώ είναι άλλο. Αυτό που καλεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη νέα γενιά να κάνει, να κάθεται δηλαδή στο περιθώριο, παρατηρητής των εξελίξεων και απλά να πηγαίνει μια φορά στα 4 χρόνια και να επιλέγει τον δήθεν λιγότερο κακό διαχειριστή της σαπίλας, όχι απλά δεν είναι πρόοδος, αλλά είναι ο ορισμός της μούχλας και της οπισθοδρόμησης. Και αυτά δεν ταιριάζουν στη νεολαία. Εμείς, το Κ.Κ.Ε. και η Κ.Ν.Ε., με το χέρι στην καρδιά και με το θάρρος που έχουμε αποκτήσει από την καθημερινή κοινή δράση με εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τους χώρους άθλησης και πολιτισμού, τους κοιτάζουμε στα μάτια και τους λέμε αυτό που πρώτος είχε γράψει ο Μπρεχτ: «Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις: οργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάκτηση». Και καταλήγει: «Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε». Και αν κάτι πρέπει να μας έχει μάθει ως τώρα η πραγματικότητα, είναι πως ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, όποτε μπορέσαμε να πάρουμε «ανάσα» και να χαμογελάσουμε, όποτε καταφέραμε να στριμώξουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ., και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, το κάναμε με τους αγώνες και την ενεργητική μας δράση και όχι από τον καναπέ και το περιθώριο. Εμείς μπορούμε να δηλώνουμε περήφανοι, που σε όλες αυτές τις στιγμές, σε όλους αυτούς τους αγώνες, το Κ.Κ.Ε. αποτέλεσε τον νου, την καρδιά και τον οργανωτή. Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος στις εκλογές δε φτάνει για να αλλάξουμε τον κόσμο. Η ψήφος που μπορεί να δώσει, όμως, στο Κ.Κ.Ε. ένα μεγάλο μέρος αυτής της κρίσιμης μάζας των λαϊκών ανθρώπων, μπορεί να κάνει τον λαό και τη νεολαία μας να χαμογελάσει, να νιώσουν και να είναι όντως πιο δυνατοί. Αυτοί όλοι είναι που μπορούν να κάνουν και την όποια αυριανή αντιλαϊκή κυβέρνηση να τρέμει. Και σε αυτές τις εκλογές, το σύνθημα είναι ένα: Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό Κ.Κ.Ε..».

Κατόπιν, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Για το κόμμα μας, η αληθινή Τέχνη είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής και ιδεολογικής του δράσης, απαραίτητο μάλιστα στις σύγχρονες συνθήκες, όπου τα πολιτιστικά απόβλητα πνίγουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Έτσι και σήμερα, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούμε αυτό το αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό δημιουργό της χώρας μας, τον Απόστολο Καλδάρα. Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε απ’ την καρδιά μας τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους τεχνικούς, όλους τους συντελεστές, που θα ζωντανέψουν έργο του. Ένα έργο πραγματικά θαυμαστό κι αξέχαστο. «Η Ιστορία μαθαίνεται και μέσα από τα τραγούδια», είπε πολύ εύστοχα στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Νταλάρας. Και έτσι είναι. Μέσα στα τραγούδια κυλάει το κόκκινο ποτάμι της Ιστορίας αυτού του τόπου. Γίνονται λίπασμα οι πράξεις, οι στοχασμοί και τα αισθήματα των πρωταγωνιστών της για να μπορέσουν να φυτρώσουν τα αυριανά λουλούδια της ζωής.», ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στον Απόστολο Καλδάρα και το έργο του, και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: ««Κάντε κάτι για ν’ αλλάξει η ζωή» είναι οι τελευταίοι στίχοι που ακούγονται στο «Βυζαντινό Εσπερινό». Δεν είναι, όμως, οι τελευταίοι στο πλούσιο και σε μεγάλο βαθμό κοινωνικό-ταξικό έργο του Καλδάρα, που ενθαρρύνουν τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αλλάξει τούτη τη ζωή που μόνο «φαρμάκια στάζει». Τον λαό που είναι «τ’ αλάτι της γης», «του κόσμου το φως», όπως λέει και το τραγούδι του: «Ο αφέντης λαός». Κι αυτό θα γίνει όταν ο λαός, μετατρέψει το «μινόρε του καημού» του στο ματζόρε της πραγματικής ευτυχίας και κάνει πράξη το γνωστό τραγούδι:

 «Να σου δώσω μια να σπάσεις

Αχ βρε κόσμε γυάλινε

Και να φτιάξω μια καινούργια

Κοινωνία άλληνε».

Γεια σας. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες.».

Ακολούθησε η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, με τους Ασπασία Στρατηγού και Κώστα Τριανταφυλλίδη.