Ξεχωριστή η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης στο Μουσείο Logic
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και σε συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του Μουσείου Logic Επιστήμης, πραγματοποιήθηκε συναυλία με θέμα: «Ελληνική Γλώσσα και Χορωδιακή Τέχνη-Πτυχές της Διαχρονικής τους Συμπόρευσης».
Η συναυλία διοργανώθηκε στην Κατερίνη, στο Μουσείο Τεχνολογίας «LOGIC», του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ενώ η συναυλία αποτέλεσε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση της ελληνικής γλώσσας με την τέχνη του χορωδιακού τραγουδιού.
Στην εκδήλωση, που παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών Αρχών, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, αλλά και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, αναδείχθηκε η διαχρονική αλληλεπίδραση γλώσσας και μουσικής, μεταφέροντας το κοινό σε ένα ταξίδι μέσα από μελοποιημένα γλωσσικά μνημεία της πνευματικής μας κληρονομιάς.
Οι χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, τόσο η Παιδική-Νεανική όσο και η Μικτή Χορωδία, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ιωάννη Κούκα, ερμήνευσαν «a cappella» ένα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε έργα εμπνευσμένα από την ελληνική λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή μουσική.
Παρουσιάστηκαν έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Άγγελου Σικελιανού και του Κώστα Βάρναλη, μελοποιημένα από κορυφαίους συνθέτες όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργος Κουρουπός. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, έργα από τη λειτουργική παράδοση, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το δίγλωσσο μοτέτο (ελληνικά-λατινικά) «Popule Meus», του Tomas Luis de Victoria (1548-1611). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η παρουσίαση ενός αντίτυπου του πρώτου «Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας» (1885), του Σκαρλάτου Δ. Βυζαντίου.
Ακόμη, μετά από την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Κοκαβίδης, ανάφερε πως: «Το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης συνεχίζει με ξεχωριστές εκδηλώσεις την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Θεωρώ ότι αυτή η συναυλία αποτέλεσε μια βαθιά αισθητική και πολιτιστική εμπειρία για όλους όσοι την παρακολούθησαν, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ποιοτικής μουσικής, η οποία φωτίζει την ομορφιά της γλώσσας και συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Χαίρομαι, που η βραδιά έκλεισε με τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών, οι οποίοι επικρότησαν την επιτυχημένη παρουσίαση αυτής της δυναμικής σχέσης μουσικής και λόγου.».
Επιπλέον, το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης με ανακοίνωσή του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Μουσείο Logic Επιστήμης και Τεχνολογίας για τη φιλοξενία και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.