ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ελλάδα Ήπειρος Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βαθιά η οδύνη στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ιωαννιτών για την απώλεια του Δημάρχου, Μωυσή Ελισάφ

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να αποτίνει φόρο τιμής στον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Το έδρανο του Δημάρχου, στην αίθουσα συνεδριάσεων, γέμισε με λευκά τριαντάφυλλα, τα οποία εναπόθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος στην πορεία του εκλιπόντος, στο όραμά του για την πόλη και στην παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η πόλη θρηνεί την απώλεια ενός ανθρώπου, που δίδαξε ήθος και έθεσε όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία της. Ο Μωυσής, θεωρούσε το αξίωμα του Δημάρχου ως το σημαντικότερο και πιο τιμητικό, και η επιλογή του να το διεκδικήσει έγινε από αίσθηση προσφοράς και χρέους. Ήταν μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, που ανέδειξε την πόλη με την εκλογή του. Ήταν παρών στα δρώμενα μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Αισθανόμαστε βαθιά την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο του, να διατηρήσουμε την παρακαταθήκη και το υπόδειγμά του. Οφείλουμε μία υπόσχεση στη μνήμη του. Δουλειά, ενότητα, συνεργασία, όραμα και σχέδιο, για να συμβάλλουμε στον κοινό στόχο, να καταστούν τα Γιάννενα μία ευρωπαϊκή πόλη», και ακόμη υπογράμμισε «την ανάγκη στήριξης της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.».
Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας αποχαιρέτησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων επισημαίνοντας ότι «άφησε έντονο το αποτύπωμα του ως γιατρός και πανεπιστημιακός, ως αυτοδιοικητικός και ως επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Η παράταξή μας εκφράζει την θλίψη της..» σημείωσε.
Αμέσως μετά, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», κ. Τατιάνα Καλογιάννη, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Μία ηγετική προσωπικότητα για τα Γιάννενα περνά στην ιστορία της πόλης. Άφησε ισχυρό αποτύπωμα και πλούσια παρακαταθήκη. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.».
Επίσης, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», κ. Λάζαρος Νάτσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Βήμα-βήμα, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, έχτισε αυτό που όλοι περιέγραψαν. Η πόλη μας, με σταθερά βήματα πρέπει να προχωρήσει προς την ολοκλήρωση των στόχων της,».
Κατόπιν, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Όλυ Τσουμάνη, εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Μας συνδέει μία πολυετής γνωριμία. Φτάσαμε αυτά τα χρόνια να έχουμε σκληρή, αλλά τίμια αντιπαράθεση. Θα τον θυμάμαι πάντα να διαβάζει και να γράφει.».
Ακόμη, ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, κ. Χρήστος Πατσούρας, είπε μεταξύ άλλων πως: «Αποχαιρετούμε έναν σημαντικό άνθρωπο, έναν ενεργό πολίτη. Ευχόμαστε η πόλη να συνεχίσει αρκετά πράγματα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, κ. Νίκος Γκόντας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η σκιά της απώλειας απλώνεται πέρα από τα όρια της πόλης και της χώρας, και αγγίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Ο Μωυσής, υπήρξε η ίδια η ιστορία της πόλης. Τα χρόνια που συνεργαστήκαμε διαπίστωσα ότι η ακτινοβολία του ήταν τεράστια. Εργαζόταν με πάθος, αναγνώριζε τα λάθη του και έδινε τα πάντα για να προσφέρει στην πόλη. Θα μας μείνει αξέχαστος.».
Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», κ. Άρης Μπαρτζώκας, αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία τους από τον χώρο του Πανεπιστημίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το έργο του στην Ιατρική είναι παγκόσμιας διάστασης. Ήταν ένας δήμαρχος, που γνώριζε ανά πάσα στιγμή τι συνέβαινε σε κάθε τομέα του Δήμου. Η εργατικότητά του πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους. Να συνεχίσουμε στον δρόμο που μας έδειξε.».
Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελιφάς.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου Ιωαννίνων το βιβλίο συλλυπητηρίων θα παραμείνει ανοιχτό έως και το απόγευμα της Κυριακής.

Για την Ιστορία, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο για τον θάνατο του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελιφάς:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, συνήλθε σήμερα 18.2.2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, προκειμένου να αποδώσει την πρέπουσα και επιβαλλόμενη τιμή στον άνθρωπο που υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα του τόπου μας. Ο Μωυσής Ελισάφ υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και ως Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο ως Καθηγητής Ιατρικής και υπηρέτησε τον άνθρωπο ως γιατρός. Πέρα από την επαγγελματική και την αυτοδιοικητική του πορεία είχε συνεχή, αδιάκοπη και ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική πραγματικότητα του τόπου μας. Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος ως ακολούθως:
-Να εκφράσει στην αγαπημένη του σύζυγο και στους οικείους του τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.
-Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στην τελετή της κηδείας του και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.
-Η κηδεία του εκλιπόντος να γίνει δημοτική δαπάνη και με τις τιμές που αρμόζουν σε εν ενεργεία Δήμαρχο.
-Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στην παρούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση αυτού.
-Να ανασταλούν οι διοικητικές δραστηριότητες του Δήμου από το πρωί και μέχρι τέλους του ωραρίου, κατά την ημέρα της κηδείας.
-Να υψωθεί μεσίστια η σημαία στα δημοτικά κτίρια.
-Να αναρτηθεί η προσωπογραφία του μεταστάντος στον προθάλαμο του κτιρίου του κεντρικού Δημαρχείου.
-Να δοθεί το όνομά του σε δημοτική οδό της πόλης.
Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στη σύζυγό του και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.».