ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ελληνική Οικονομία Κεντρικός Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024

Τα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. για την οικονομική επιβίωση των δήμων παραμένουν επίκαιρα και ισχυρά και χρήζουν άμεσης επίλυσής τους. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τη χθεσινή συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα, που εισάγει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2024 προβλέπεται υπερδιπλάσια μεγέθυνση του Α.Ε.Π. της χώρας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, «τα καλά νέα» για την οικονομία του κεντρικού κράτους δεν αντανακλώνται και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Είναι καιρός, με βάση την «άνοιξη» που διαφαίνεται, σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, στην οικονομία της χώρας σε ό,τι αφορά στα έσοδα του κεντρικού κράτους, να υπάρξει και αντίστοιχη «άνοιξη» και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, θέτοντας ως προτεραιότητα «να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη, που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 259 του Ν. 3852/2010 και να αποδοθούν στους δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι.».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2024 η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανέρχεται σε 203 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μεταξύ Κρατικών Προϋπολογισμών 2023 και 2024 μόνο από την αύξηση των τριών φόρων, που χρηματοδοτούν τους Κ.Α.Π. (Φ.Π.Α. 2.073 εκ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ 107 εκ. ευρώ, Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων 3.786 εκ. ευρώ) η αύξηση των πόρων των δήμων θα έπρεπε να προβλέπεται να είναι, περίπου, 1.056 εκ. ευρώ.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει πως μόνο η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων των δήμων, που ορθώς έγινε,  αναμένεται να ανέλθει στα 210 εκ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 58 εκ. ευρώ αύξηση των επενδυτικών δαπανών, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής Οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε., στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν αναφέρεται μηχανισμός κάλυψης του ενεργειακού κόστους των δήμων, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων. Ακόμη, δεν υπάρχει πρόβλεψη μεταβιβάσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών τους για τους δήμους.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τα παραπάνω και διατυπώνονται από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι τα εξής:

Αφού η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ισχύουν ακόμη μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί;

Αφού το 2023 παρατηρήθηκε μία γενναία αύξηση των εσόδων των τριών φόρων, που χρηματοδοτούν τους Κ.Α.Π., η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται μερίδιο αυτής της αύξησης;

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά:

  • Την χωρίς όρους εφαρμογή του Ν. 3852/2010.
  • Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τα παρακρατηθέντα νέας γενιάς.
  • Ειδική γραμμή στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα των δήμων και ειδική γραμμή στο Π.Δ.Ε. για έργα πρόληψης ειδικών καταστροφών.

Επιπλέον, αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων έρχονται οι δήμοι, καθώς το 2024 θα κληθούν να εισπράξουν και να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022-2024.

Όπως επισημάνθηκε στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων είχε ανασταλεί για δύο χρόνια, αλλά το 2024 οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά, ενώ, χωρίς δική τους ευθύνη, δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη οι αναγκαίες υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά να υπάρξει ρύθμιση του θέματος, διότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι δήμοι σε αυξήσεις των δημοτικών τελών όταν η ακρίβεια πλήττει τους πολίτες.

Ακόμη, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αποπληρωθούν τα συσσωρευμένα ποσά των τοκοχρεωλυσίων, η αποπληρωμή των οποίων είχε ανασταλεί λόγω «covid», σε βάθος δεκαετίας, όπως, άλλωστε, συμφωνεί και το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.