ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απαλλοτρίωση της ΕΡΙΟΤΕΚ απαιτεί η «Εκτός Σχεδίου» Νέας Ιωνίας Αττικής

Με αφορμή τις τρέχουσες δυσάρεστες εξελίξεις στο καυτό ζήτημα της απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 425 (ΕΡΙΟΤΕΚ), για το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, η δημοτική παράταξη «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία» εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους κατοίκους του δήμου να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν να απαλλοτριωθεί το επίμαχο οικόπεδο, καθώς και επιπλέον χώροι με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να φτιαχτούν σύγχρονα σχολεία.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία»:

Ο χρόνος τελειώνει.

Να απαλλοτριωθεί ο χώρος της ΕΡΙΟΤΕΚ τώρα!

Την Πέμπτη 2/11, στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο στο πολυετές σήριαλ σε σχέση με την απαλλοτρίωση του χώρου της πρώην ΕΡΙΟΤΕΚ στο Ο.Τ. 425 στον Περισσό. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που καλέστηκε μετά την κοινοποίηση στις 31/10, προς τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, της από 19/10 (!!!) απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης έκτασης, ενάντια σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανυποβολή της απαλλοτρίωσης.

Πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε ότι το οικόπεδο ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια Μήτση, η οποία για χρόνια βρίσκεται σε συνεχείς αντιδικίες με τον Δήμο Νέας Ιωνίας, αφού προσπαθεί να άρει τη δέσμευση του οικοπέδου, ώστε να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωσή του και η κατασκευή σε αυτό νέων σχολείων. Δικαστικές αποφάσεις, ενστάσεις και πάλι από την αρχή, η ουσία, ωστόσο, παραμένει η ίδια. Δύο δεκαετίες τώρα, ο χώρος δεν αποδίδεται στους κατοίκους, και αντί να κατασκευαστούν σχολεία, που θα ανακούφιζαν σε έναν βαθμό τις ανάγκες τις περιοχής για σχολική στέγη, ο χώρος μένει παρατημένος στην τύχη του.

Είναι φανερό πια πως οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες τόσο της τωρινής δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, δεν είχαν σαν στόχο την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου. Στάση αναμονής και καμία προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, την ίδια ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος κυλάει ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων.

Αυτή η στάση των δημοτικών αρχών αποδεικνύει ότι δε θέλησαν ποτέ να βάλουν ουσιαστικά εμπόδια στα συμφέροντα μικρών ή μεγάλων επιχειρηματιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, στο οποίο η συζήτηση έμεινε μόνο στο πώς θα μπορέσει ο δήμος να κερδίσει 3, 6 ή 9 μήνες ακόμη.

Παρά τις τοποθετήσεις της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και την έκκληση να συζητηθεί, έστω και τώρα, και να αποφασιστεί το πώς θα ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, ώστε να περάσει ο χώρος στην ιδιοκτησία του Δήμου, τόσο η απερχόμενη διοίκηση Θωμαΐδου, όσο και η επόμενη διοίκηση Μανούρη δεν θέλησαν να τοποθετηθούν, και δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση από πλευράς τους.

Πλέον όμως η κατάσταση είναι οριακή. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παραπέντε για να λήξει η προθεσμία που θέτει ο νομοθέτης (15 έτη) και, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2024 οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αυτοδίκαια την αποδέσμευση του οικοπέδου. Ακόμη και αν καταφέρει ο Δήμος να κερδίσει 6 επιπλέον μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης μέσα στους επόμενους περίπου 9 μήνες.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, τα προβλήματα στη στέγαση σχολικών κτηρίων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και αθλητικών εγκαταστάσεων διαρκώς αυξάνονται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ζούμε με τον εφιάλτη της στέγασης των παιδιών για τη δίχρονη προσχολική αγωγή σε ακατάλληλους χώρους, και σε «προκάτ» αίθουσες, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένα κτήρια, με την εύκολη πάντα αιτιολόγηση ότι «δεν υπάρχουν χώροι». Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να αναδείξει με εκκωφαντικό τρόπο το συνολικό πρόβλημα στη σχολική στέγη του Δήμου μας, αλλά και τους υπαίτιους του προβλήματος αυτού.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για να βρεθεί ουσιαστική λύση.

Απαιτούμε να ολοκληρωθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της ΕΡΙΟΤΕΚ και την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος.

Καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε:

  • να απαλλοτριωθεί ο χώρος της ΕΡΙΟΤΕΚ
  • να απαλλοτριωθούν επιπλέον χώροι, με κρατική χρηματοδότηση, για τις ανάγκες μας και να μην δίνεται το χρήμα από τη φορολογία μας για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων.
  • να φτιαχτούν επιτέλους σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά που στεγάζονται σε «προκάτ» στα προαύλια των σχολείων.

Υ.Γ.: Χαρήκαμε που βρεθήκαμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όλοι συμφωνούσαν (έστω στα λόγια) για την ανάγκη απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, γιατί θυμόμαστε και πριν λίγα χρόνια, όπου στην αντίστοιχη περίπτωση με το Ο.Τ. 445 και την τοπική Μητρόπολη οι περισσότεροι (Γκότσης, Μανούρης, Θωμαΐδου) προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τότε δεν μπορούσαμε και δεν ήταν ανάγκη να επιμείνουμε στη δέσμευση του χώρου, και όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου και του Κ.Κ.Ε., έσπευσαν να παραβρεθούν στα εγκαίνια των έργων. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι κάτοικοι στα λόγια τους. Μόνο ο αγώνας μπορεί να διασφαλίσει ότι η ΕΡΙΟΤΕΚ θα γίνει δημοτικός χώρος και θα δεν θα τους δούμε κάποια στιγμή ΟΛΟΥΣ μαζί να φωτογραφίζονται στα εγκαίνια κάποιου ιδιωτικού έργου.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία     
https://ektossxediou.blogspot.com/, ektossxediou@gmail.com