ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κοινωνία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θρησκευτικό προσκύνημα «Αρσαλιωτών» στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ στην Υπάτη

Ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα έθιμα της Υπάτης και της ευρύτερης περιοχής τίμησαν για άλλη μια χρονιά οι «Αρσαλιώτες», στο «άγιο οδοιπορικό» μέσα από τα μονοπάτια της Οίτης και συνάμα το κατανυκτικό προσκύνημα στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή), στην απόκρημνη περιοχή.

Στην άγρια πλευρά του όρους Οίτη, αντικριστά από το Κάστρο της Υπάτης, στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ, την «Αρσαλή», ένα εκκλησάκι στα «σπλάχνα» του βουνού, γιόρτασαν την Πέμπτη της Διακαινησίμου, με πανηγυρικό τρόπο, την ξεχωριστή αυτή ημέρα, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους οι Υπαταίοι, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό της σπηλιάς.
Τη διαδρομή σε αυτό το «μοναδικό» σπήλαιο την πραγματοποιούν μόνον άντρες, άλλοι από το προηγούμενο απόγευμα, για να διανυκτερεύσουν εκεί, και άλλοι από νωρίς τα ξημερώματα. Οι υπόλοιποι συγκεντρώνονται στην τοποθεσία «Περιβόλια», για να προσευχηθούν στο παρεκκλήσι και να υποδεχτούν τους «Αρσαλιώτες», που θα ξεκινήσουν την κατάβαση όταν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία.

Την πεζοπορική διαδρομή–ανάβαση στην «Αρσαλή» ακολούθησαν και φέτος, τηρώντας την παράδοση, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραΐσκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Τζούφλας, Κώστας Μουστάκας και Κώστας Ξεφλούδας, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Κώστα Αποστολόπουλο και δεκάδες «Αρσαλιώτες», πραγματοποιώντας το έθιμο της ανάβασης σε ένα μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον σπηλαιώδη ναό, σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του θρησκευτικού τελετουργικού, οι προσκυνητές-Αρσαλιώτες πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς τα «Περιβόλια», σε μια «γλυκιά» κατάβαση, πλάι-πλάι ο ένας «Αρσαλιώτης» με τον άλλον.

Πρόκειται για έναν θρησκευτικό-λατρευτικό «Γολγοθά», που με κατάνυξη και πίστη τιμούν κάθε χρόνο οι Υπαταίοι, με την παράδοση να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, και καθώς οι θρησκευτικές γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λαϊκή παράδοση, με γλέντι, χορό και διασκέδαση, ο ιερέας σέρνει πρώτος τον χορό, ενώ ακολουθούν οι τοπικές άρχοντες και όλοι οι παρευρισκόμενοι σε έναν παραδοσιακό χορό.
Όλοι μαζί, λοιπόν, τραγούδησαν και χόρεψαν, μεταδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο, τη νίκη του καλού απέναντι στο κακό, και όταν ο χορός τελείωσε όλοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς την Υπάτη, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», με λιτάνευση της εικόνας, για να την προσκυνήσουν όσοι δεν «κατάφεραν» να βρεθούν στην «Αρσαλή».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έθιμο, που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα, εντάσσεται στο πλαίσιο των πλούσιων θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υπάτης Πασχαλόγιορτα 2023», τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο, Κυριακή του Θωμά.