ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 18 Μαΐου 2024
Αρχαιολογία Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας

Με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, κ. Χριστίνα Ζιώτα, συναντήθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, επαναβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών και συζητώντας θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την προοπτική ανάπτυξης περαιτέρω κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε εκδήλωση μνήμης του αείμνηστου Προέδρου του Εκδρομικού & Περιηγητικού Ομίλου Αμαρουσίου Μάκη Ουΐλς ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Στην ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Εκδρομικός & Περιηγητικός Όμιλος Αμαρουσίου, στη μνήμη του εκλιπόντος αείμνηστου Προέδρου Μάκη Ουΐλς, παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος, καθώς και μέλη του Ομίλου.
Ελληνική Οικονομία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην τακτική συνεδρίαση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε), στην οποία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα.

Παρουσιάστηκε στον Ιωνικό Σύνδεσμο η ποιητική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Στούπη, με τίτλο: «ALMA LIBRE»

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρουσιάστηκε στον Ιωνικό Σύνδεσμο, στη Νέα Ιωνία Αττικής, η νέα ποιητική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Στούπη, με τίτλο: «ALMA LIBRE», η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΝΙΚΑΣ».

Εγκαινιάστηκε η εξαιρετική και συνάμα πρωτότυπη Ατομική Εικαστική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη: «Σκιές Φωτιάς»

Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θα φιλοξενηθεί έως και τις 5 Ιουνίου 2024 η Ατομική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη, με τίτλο: «Σκιές Φωτιάς», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Ελένης Γατσά, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024.
Δυτικός Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τοποθετήθηκαν νέοι βυθιζόμενοι κάδοι στον Δήμο Αιγάλεω

Οι νέοι υπόγειοι κάδοι, που τοποθετήθηκαν έπειτα από ενέργειες του Δήμου Αιγάλεω,...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης με επαγγελματίες της οδού 1866

Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός άκουσε με προσοχή τους επαγγελματίες, επισήμανε πως «με...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποκατάσταση οδικών υποδομών στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Κατερίνης

Το έργο, εκτιμώμενης αξίας 201.612,90 ευρώ, εκτός Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από πιστώσεις του...

Υπογράφτηκε σύμβαση συνεργασίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Σύμβαση Συνεργασίας αποτελεί την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας εργασίας, που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και των δύο φορέων, και η οποία εργάστηκε με σύμπνοια, οδηγώντας καταρχάς στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφτηκε έναν χρόνο πριν, φτάνοντας μέχρι την τελική διαμόρφωση της...
Βιβλίο Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Φλώρινας στα εγκαίνια της Αίθουσας Φιλαναγνωσίας «Λάζαρος Μέλλιος», του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας

Επίσης, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, έδωσε συγχαρητήρια στη Διευθύντρια κ. Ειρήνη Κουρεμένου, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του σχολείου για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Λάζαρο Μέλλιο, υπογραμμίζοντας πως: «Η ονοματοδοσία του χώρου στη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου, λαογράφου και ιστορικού της Φλώρινας, αποτελεί μια εξαιρετικά τιμητική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα φέτος, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδημία του. Γέννημα θρέμμα της Φλώρινας, ο Λάζαρος Μέλλιος αγάπησε βαθιά και ανιδιοτελώς τον τόπο μας και το συγγραφικό του έργο δεν αποτελεί απλώς μια περιγραφή της τοπικής...
Ιστορία Κοινωνία Πειραιάς Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα «Προσφυγικά» του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος «ξύπνησαν» μνήμες» στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Μνήμες ξύπνησε το εικαστικό «project» του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος, με τίτλο: «Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;) στα προσφυγικά της Νίκαιας», η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Δημαρχείο Νίκαιας με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Στον χαιρετισμό του, που απηύθυνε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα μέλη του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος φιλοτέχνησαν ένα έργο-μακέτα, που αναπαριστά ένα οικοδομικό τετράγωνο μιας προσφυγικής γειτονιάς της πόλης μας, που διασώζεται έως και σήμερα. Ένα έργο, που μας ξύπνησε μνήμες και επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας για την αξιοποίηση προσφυγικών, που διασώζονται. Ήδη, ο δήμος μας έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Διάσωση της Προσφυγικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Νίκαιας», με υπεύθυνο Καθηγητή τον Νίκο Μπελαβίλα. Κατά την πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος καταγράφηκαν οι προσφυγικές κατοικίες, ταξινομήθηκαν και αξιολογήθηκαν. Κατά την τρίτη φάση του προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη τώρα, θα κτηματογραφηθεί συγκεκριμένη περιοχή και θα διατυπωθούν εναλλακτικά σενάρια αποκατάστασης και επανάχρησης, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματοποίησή τους. Με το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με κοινές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων.».

Επίσης, ο Καθηγητής κ. Νίκος Μπελαβίλας, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., επικεφαλής της έρευνας του Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη για το προσφυγικό κτηριακό απόθεμα της Νίκαιας, αναφέρθηκε στα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, περιέγραψε προτάσεις ανάπλασης των δημόσιων χώρων και αξιοποίησης των 1.280 προσφυγικών κατοικιών, που σώζονται, μέσω της επισκευής και επανάχρησής τους από τους κάτοικους, αλλά και νέες πληθυσμιακές ομάδες, όπως φοιτητές.

Ακόμη, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Δ.Α. κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναφερόμενος στο έργο του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος εξήγησε πως: «Η γειτονιά, που επιλέχθηκε να αποτυπωθεί, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδέσει το χθες με το σήμερα και το αύριο, και να κατανοήσει τις εξελίξεις στον χώρο και στον χρόνο, καθώς πρόκειται για οικοδομικά τετράγωνα με καθαρή την προσφυγική φυσιογνωμία, αλλά και με εμφανείς αλλαγές μέχρι σήμερα. Ο μετασχηματισμός του χώρου καθιστά ιδιαίτερη αυτή την περιοχή, γιατί οι άνθρωποι με διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες και πολιτισμική προέλευση, που έχουν εγκατασταθεί στην πορεία των 100 χρόνων, φέρνουν στον χώρο τις προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις τους σε μια διαρκή διαδικασία αλληλεπίδρασης και εξέλιξης.».
Επιπλέον, ο κ. Γιώργος Ζαφειριάδης, Εικαστικός Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης, αρχικά αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης και παρουσίασε τα δύο «project», που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου από τα μέλη του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος, και αποτέλεσαν μέρος των εκθεμάτων της εκδήλωσης. Πρόκειται για τη μακέτα ενός οικοδομικού τετραγώνου της Νίκαιας και την έκθεση ζωγραφικής σημαντικών προσωπικοτήτων, που έχουν αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Κρεμμύδας, υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος, σε διάλογο με τα μέλη που συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου, μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα σχετικά με όσα τους έχει προσφέρει το πρόγραμμα Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος, την εμπειρία τους για την ενεργή συμμετοχή τους στην υλοποίηση των «project» και τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν βλέποντας να ολοκληρώνονται οι στόχοι τους, που συνοδεύονται ευθέως με τη θεραπεία. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων, των μελών και των οικογενειών τους ενάντια στο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την κατάργηση του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Νόστος και των δημόσιων φορέων απεξάρτησης.