ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη στον Δήμο Ρεθύμνου για τη δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία

Ειδική σύσκεψη για ζητήματα που αφορούν σε ΑμεΑ πραγματοποιήθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.) κ. Μενέλαου Μαρκοδημητράκη, του Προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρη Τσαχάκη και μελών της Π.Ε.Τ.Κ..

Στο πλαίσιο της ειδικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ρεθύμνης, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα ΑμεΑ, και πιο συγκεκριμένα: η δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία, η κατασκευή τεχνικών έργων με προδιαγραφές εξυπηρέτησης ΑμεΑ, η έλλειψη εκπαιδευτών δεξιοτήτων και προσανατολισμού ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα, θέματα εργασιακής απασχόλησης των ΑμεΑ και εν γένει ζητήματα θεσμικής συνεργασίας με τις δημοτικές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνεργασίας τους με τον κ. Μαρινάκη, τα Μέλη του Δ.Σ της Π.Ε.Τ.Κ. εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίησή τους για τη διαρκή μέριμνα του Δήμου Ρεθύμνης στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, η οποία αποτυπώνεται στο εύρος και την ποιότητα των έργων και των υποδομών προσβασιμότητας που δημιουργεί, στις οποίες, όπως διαπιστώνουν, περιλαμβάνονται πάντοτε οι προβλεπόμενες προδιαγραφές διευκόλυνσης των αναπήρων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Μαρινάκης, επιβεβαίωσε την ευαισθησία του δημοτικού συστήματος για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, «οι οποίοι», όπως επεσήμανε, «εκπροσωπούνται σε επίπεδο Ρεθύμνου, αλλά και νησιού, από ένα δραστήριο, διεκδικητικό και ικανό Αναπηρικό Κίνημα. Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας Δήμου και αναπηρικών σωματείων, αλλά και ένδειξη της προτεραιότητας που δίδει ο Δήμος σε έργα που εξασφαλίζουν ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης και ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητάς τους, είναι και η επίμονη διεκδίκηση του Δήμου για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», του υπουργείου Εσωτερικών, του έργου κατασκευής Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου για τις ανάγκες στέγασης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες όλου του Νομού.».
Επίσης, ακούγοντας τις προτάσεις των εκπροσώπων της Ένωσης Τυφλών, για την περαιτέρω διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο, ο κ. Μαρινάκης τους διαβεβαίωσε πως σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου θα διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας «Μητρώου» στο σύστημα της, στο οποίο θα καταγραφούν με τη δήλωση της συναίνεσής τους πολίτες με αναπηρία, που διαβιούν στο Ρέθυμνο, και επιθυμούν τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια και προστασία τους, σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, στη σημαντική αυτή σύσκεψη εξετάστηκε η πρόταση σύστασης Επιτροπής Προσβασιμότητας, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο, το Επιμελητήριο και τον Σύλλογο Τυφλών, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό των τεχνικών παρεμβάσεων, αλλά και την παρακολούθηση-καταγραφή των προβλημάτων, που υφίστανται ή ανακύπτουν, και των αναγκών των ΑμεΑ στην προσβασιμότητά τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Π.Ε.Τ.Κ. ότι στον σχεδιασμό του Δήμου λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι ανάγκες των ΑμεΑ και ότι εντός των ημερών ξεκινούν στο Ρέθυμνο οι εργασίες ανάπλασης κάθετων συνδετήριων οδών με τους κεντρικούς οδικούς άξονες του αστικού κέντρου του Ρεθύμνου, στις οποίες έχει προβλεφθεί η κατασκευή όδευσης τυφλών, η υπογειοποίηση δικτύων που θα απελευθερώσει κοινόχρηστο χώρο κ.ά..
Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των ΑμεΑ στο Ρέθυμνο, και την εργασιακή τους απασχόληση βάση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νομοθεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης συμφωνήθηκε από κοινού η συνέχιση της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας, που διατηρεί ο Δήμος Ρεθύμνης με τα τοπικά και πανελλήνια σωματεία αναπήρων, σε όλα τα επίπεδα.
Για την ιστορία, τα μέλη του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών, που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρό τους, ήταν: η Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ. κ. Ελευθερία Ζαμπετάκη, η Γενική Γραμματέας κ. Πόπη Κατσιπουλάκη, το μέλος κ. Γιώργος Ριτσάτος και ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης.