ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ήπειρος Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Ιωαννιτών για ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και Πάρκο Πυρσινέλλα

Ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων θα αποκτήσει τους επόμενους μήνες ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ, παράλληλα, συμβασιοποιήθηκε το πρώτο υποέργο της μεγάλης παρέμβασης στο Πάρκο Πυρσινέλλα, που αφορά στις έξυπνες εφαρμογές. Στα έργα αυτά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, αρχικά υπενθύμισε πως στον Δήμο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κατά το έτος 2022, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτόν. Και η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να το κάνει ως την ολοκλήρωση της θητείας της. Όπως συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα έργων, που είχε δρομολογήσει.».

Στο πλαίσιο του έργου για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ. Μέσω της σύμβασης αυτής ο Δήμος θα προμηθευτεί συνολικά 55 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα, εφοδιασμένα με έξυπνα συστήματα. Τα δύο από τα ποδήλατα αυτά θα είναι ειδικά για χρήση από άτομα με αναπηρίες.

Ο ανάδοχος μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη εφαρμογής, από την οποία θα προκύψουν οι ακριβείς σταθμοί, οι χώροι, δηλαδή, που θα εγκατασταθούν τα ποδήλατα, με τον κ. Παπαγεωργίου να τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Ο Δήμος, με τον τρόπο αυτό θέλει να συμβάλλει, ώστε σταδιακά να αλλάξουμε τις συνήθειες μετακίνησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης και την παραλίμνιο, και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τόσο το ποδήλατο όσο και το περπάτημα.».

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης και ανάδειξης του Πάρκου Πυρσινέλλα, έγινε η πρώτη συμβασιοποίηση για το υποέργο: «Έξυπνες εφαρμογές», προϋπολογισμού, περίπου, 700 χιλιάδων ευρώ.

O Δήμος Ιωαννιτών, λοιπόν, θα προβεί σε προμήθεια και εγκατάσταση των παρακάτω:

-Πέντε έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης (Smart Benches).

-Δύο έξυπνοι σταθμοί πληροφόρησης (Infokiosks).

-Μία έξυπνη διάβαση.

-Μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη εκπαιδευτικών κήπων.

-Ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης.

-Ένα πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς στο Πάρκο Πυρσινέλλα.

-Σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).

Σχετικά με τα συγκεκριμένο υποέργο, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για μία κρίσιμη και σημαντική παράμετρο του μεγάλου έργου της ανάπλασης, που θα παραδώσει στην πόλη έναν πραγματικό πνεύμονα. Με τις έξυπνες λύσεις γίνεται πιο φιλικό στον πολίτη και στον επισκέπτη, ενώ, παράλληλα, θωρακίζεται από εκδήλωση φωτιάς.».

Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε πως η υλοποίηση του έργου αναμένεται:

• Να επιτύχει την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό τόσο της άμεσης όσο και της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης.

• Να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες της περιοχής.

• Να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής.

• Να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε για τις αλλαγές στη λειτουργία των νομικών προσώπων, που έρχονται με την ψήφιση του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας πως: «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για πιθανές εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τις επιλογές της νέας Δημοτικής Αρχής. Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το παρόν δημοτικό συμβούλιο έως και τις 15 Νοεμβρίου.».