ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο 1ο Διεθνές Workshop REGINA για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης της CPMR (Επιτροπή Παράκτιων Περιφερειών), συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Workshop του ευρωπαϊκού έργου: «REGINA-Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (Θ.Χ.Σ.)», με θέμα: «Η ανάγκη για διαπεριφερειακές Κοινότητες Πρακτικής στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο «REGINA-Θ.Χ.Σ.» στοχεύει στη βελτίωση της συμμετοχής των Περιφερειών, των τοπικών αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών στην ανάπτυξη και εφαρμογή του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Με βάση μια γενική ανάλυση, συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια εις βάθος μελέτη 8 μελετών περίπτωσης σε 5 χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), αναμένεται πως αυτό το έργο θα ενισχύσει την υιοθέτηση σε περιφερειακό επίπεδο για την περαιτέρω προώθησης του Θ.Χ.Σ., βελτιώνοντας τη συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής, με στόχο οι προτάσεις να ωφελήσουν τις διαδικασίες Θ.Χ.Σ. και τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το «workshop» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου, που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας «Κοινότητας Πρακτικής» (CoPs) στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Πιο αναλυτικά, συζητήθηκε η ανάγκη για διαπεριφερειακές Κοινότητες Πρακτικής στο Θ.Χ.Σ., με έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί η πολυπλοκότητα της διακυβέρνησης Θ.Χ.Σ. και η ανάγκη για περισσότερες συμμετοχικές διαδικασίες στο Θ.Χ.Σ. και τι μπορούν να κάνουν οι Περιφέρειες ως μέρος μιας Κοινότητας Πρακτικής, προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο τους στον εθνικό Θ.Χ.Σ..
Η CRPM συμμετέχει στο έργο «REGINA-MSP», για την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών αρχών στην προετοιμασία και εφαρμογή του Θ.Χ.Σ..
Στην εκδήλωση, η Π.Δ.E. εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Σταύρο Τσέτση, Αρχιτέκτονα, Χωροτάκτη. Επίσης, μεταξύ άλλων συμμετείχαν: ο κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, o κ. Πάρης Μπίλλιας, Αντιπρόεδρος της CPMR για Yποδομές και Δίκτυα, καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι της CPMR, από τις Περιφέρειες Γαλικίας, Μούρθια, Σαρδηνίας, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων φορέων.
Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε σχετικά πως: «Είναι εξαιρετικές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ως Περιφέρεια εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έχουμε ως προτεραιότητα την εκπόνηση μελετών για τη χωροθέτηση μιας ζώνης καινοτομίας και ενός καταδυτικού πάρκου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.».
Επίσης, ο Δρ. Σταύρος Τσέτσης υπογράμμισε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την Π.Δ.Ε., δεδομένου του θαλάσσιου μετώπου της, διευκρίνισε πως η Π.Δ.Ε. θα συμβάλλει για τη διαμόρφωση μια εθνικής-περιφερειακής και ευρωπαϊκής πολιτικής, μιας στρατηγικής για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με προτάσεις, υπομνήματα και σχέδια, και ακόμη τόνισε τη στενή σχέση θαλάσσιου και φυσικού-εδαφικού-χωροταξικού-περιβαλλοντικού προγραμματισμού, τον οποίο η Π.Δ.Ε. για τη νέα περίοδο προτάσσει ως κύρια προτεραιότητά της.