ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Εργασία Νότιος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλευρό του Δ.Σ. του Δήμου Αγίου Δημητρίου η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε από υπ. Εσωτερικών και Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη κατά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η οποία ασκήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, επειδή αρνήθηκαν να ασκήσουν έφεση σε δύο Πρωτόδικες Αποφάσεις, οι οποίες μετέτρεπαν την εργασιακή τους σχέση σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης, του υπουργού Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που πρεσβεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), ξεπουλώντας και ιδιωτικοποιώντας κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή του κράτους, οδηγεί καθημερινά σε μικρά ή μεγάλα εγκλήματα. Ένα από αυτά είναι η τραγική απώλεια πενήντα επτά (57) ανθρώπων, που συγκλονίζει την Ελληνική Κοινωνία. Είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης, της αποστελέχωσης, του ξεπουλήματος, της αποδόμησης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θρηνήσει εξήντα πέντε (65) νεκρούς τα τελευταία 8,5 χρόνια. Στον βωμό της «δημιουργικής απαξίωσης» και των αδιεξόδων, που η κυβέρνηση σήμερα εντέχνως εντείνει, προκειμένου να ωθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λογική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και δομών. Είναι αδιαμφησβήτητο πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εκχώρησης των υπηρεσιών σε εργολάβους, έχουν αυτοσκοπό το κέρδος. Αυτή είναι η «κυψέλη» της οικονομικής διαφθοράς, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), προκειμένου η παρακμή και η απαξίωση να «βρωμίσει» κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή, έχει κλείσει ερμητικά τη στρόφιγγα των προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψήφισε το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022, με το οποίο κατέστη υποχρεωτική η έφεση εκ μέρους των Δήμων στις περιπτώσεις δικών, που αφορούν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και Δήμων. Ακόμη και όταν η ίδια η Δικαιοσύνη αποφασίσει να απεικονίσει την πραγματική εργασιακή σχέση εργαζομένων, που δήθεν προσλήφθηκαν για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, «υποχρεώνει» στην εξάντληση κάθε ένδικου μέσου, προκειμένου κανείς να μην έχει σταθερή εργασιακή σχέση. Όταν οικονομικές δικαστικές διαφορές με ιδιώτες, εργολάβους και Νομικά Πρόσωπα, δύνανται να καταστούν τελεσίδικες από τον πρώτο βαθμό εκδίκασης, ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των Δήμων και κατά συνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις νομικής αντιδικίας με εργαζομένους, ο εργοδότης Δήμος υποχρεούται πλέον να εφεσιβάλει κάθε θετική πρωτόδικη απόφαση υπέρ των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης δεν καλύπτονται με προσλήψεις.
Η «άνωθεν εντεταλμένη» απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να καλέσει σε απολογία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων και να αποδεχτεί τη μετατροπή της σύμβασης τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, είναι προκλητική και αυταρχική, καταρρακώνει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία.

Ο κ. Μάκης Βορίδης…
-Τί έκανε για τους εξήντα πέντε (65) νεκρούς εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; TΙΠΟΤΑ!
-Τί έκανε για τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, που γενικεύεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; ΤΙΠΟΤΑ!
-Τί έκανε για τον θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης πολύτεκνης μάνας στο Ξυλόκαστρο, έναντι μαύρου μεροκάματου 20,00 ευρώ; ΤΙΠΟΤΑ!
-Τί έκανε για τις δεκάδες καταγγελίες, που καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο του, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων… ΤΙΠΟΤΑ!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), που σήμερα εμφανίζονται δήθεν επιλεκτικά ως «τιμητής» της νομιμότητας, «κουρέλιασε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας και επιβάλλοντας τη μεταφορά κρίσιμων και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές, προκειμένου να «διευκολύνουν» το ξεπούλημα υπηρεσιών στα εργολαβικά συμφέροντα. Διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!!! Εκείνοι που παραβίασαν το Σύνταγμα για να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., εγκαλούν ως «παράνομο» όποιον Αιρετό υπερασπίζεται τη συνταγματική Διοικητική Αυτοτέλεια των Δήμων. Η κυβέρνηση «παίζει» με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Δημιούργησε ένα χάος μεγαλύτερο από αυτό που ισχυριζόταν ότι ήθελε να βάλει σε τάξη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σέβεται, αλλά χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις της, δεν σέβεται τους εργαζόμενους, που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιες και λειτουργικές τις υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα, δεν σέβεται επιλεκτικά τη Δικαιοσύνη όταν αυτή αποφασίζει ότι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένης εργασίας Αορίστου Χρόνου, όπως η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία επιβάλλει, δεν σέβεται καν τους Δημότες, που πληρώνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Η μόνη αλήθεια είναι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας, κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, κίνδυνος για τα παιδιά μας.
Στην υπηρεσία πρασίνου, στο τεχνικό συνεργείο, στην καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές, στους Παιδικούς μας Σταθμούς, στις διοικητικές υπηρεσίες, αν φύγουν οι εργαζόμενοι, τότε θα βάλουμε λουκέτο. Και οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λειτουργούν με… «Τηλεδιοίκηση» από κανένα Υπουργικό Γραφείο. Οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανάγκη από εργαζόμενους, που θα δίνουν την καθημερινή μάχη της επίλυσης των προβλημάτων και της καθημερινότητας, την οποία, δυστυχώς, οι κυβερνώντες επιδεικτικά αγνοούν!
Πραγματικότητα που θα μπορούσε γλαφυρά να εξηγήσει στον κ. Βορίδη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρός της κ. Παπαστεργίου, εάν ξεπερνούσαν κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, υπερασπιζόμενοι τον θεσμό που τάχθηκαν και αυτοί να υπηρετούν!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση και τις εξελίξεις αποφάσισε:

  1. Καταγγέλλει ως εκφοβιστική και τρομοκρατική την ενέργεια να καλέσει σε απολογία Αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αποφάσισε το καλύτερο για την πόλη που εκλέχθηκε να υπηρετεί.
  2. Ζητά από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου να συγκαλέσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να ληφθούν αποφάσεις. Εκτιμώντας τις εξελίξεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Σωματείων και εργαζομένων στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε.. Ήρθε η ώρα όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο.
  3. Να στηρίξει τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου με Πανελλαδική Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, με μαζικό κάλεσμα Σωματείων και εργαζομένων.

Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι καθημερινή και η παραμονή εργαζομένων, που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, είναι επιβεβλημένη για τις βασικές καθημερινές λειτουργίες Δημοτικών υπηρεσιών.

Διεκδικούμε:
-Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου, που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένων, τη στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, η κατάργησης δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων!
-Να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών, που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών που τους εξέλεξαν.
-Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά και να σταματήσει έτσι και το φαινόμενο πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί.

Δεν θα αποδεχθούμε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Θα σταθούμε ασπίδα σε όλους όσοι επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παραμονή εργαζομένων, που κρίνονται αναγκαίοι για την ελάχιστη καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας Γιάννης Τσούνης