ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 1 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Σημαντική η επιστημονική εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τις κοινές ασθένειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής μέσω του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας του δήμου, σε συνεργασία με το Ενιαίο Παράρτημα Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) και την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ, διοργάνωσαν μία επίκαιρη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2023, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», όπου έγινε μια παρουσίαση για την άνοια και το νεοσύστατο Κέντρο Ημέρας σε Κ.Α.Π.Η. του δήμου για ασθενείς με άνοια, και στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης υπήρξε επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τις κοινές ασθένειες.

Της Παναγιώτας Σούγια

Την εκδήλωση προλόγισε η Εργοθεραπεύτρια MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) κ. Μαίρη Καραμπέτσου, η οποία συντόνισε τόσο τις επιστημονικές παρουσιάσεις, όσο και τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού.

Η κ. Μαίρη Καραμπέτσου

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα. Δεν ξέρω, υπάρχει πιο πολύτιμο αγαθό από την υγεία στον άνθρωπο; Φαντάζομαι ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Αλλά χρειάστηκαν δύο χρόνια, περίπου, κορωνοϊού για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία στον άνθρωπο. Όταν κάποιος είναι υγιής έχει τη δυνατότητα να είναι χαρούμενος. Μπορεί να στεναχωριέται, να λυπάται, να διασκεδάζει, να σκέφτεται, να εργάζεται, ακόμη και αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιεί σημαντικές ανάγκες του. Όταν, όμως, κάποιος δεν έχει την υγεία του, δυστυχώς, δεν έχει τίποτε. Και ζούμε σε μια εποχή, που τόσο η σωματική υγεία όσο και η ψυχική υγεία είναι δύο πράγματα, τα οποία βάλλονται καθημερινά. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι η καθημερινότητα μας επηρεάζει. Και μας επηρεάζει πολύ. Αλλά, ταυτόχρονα, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα απέναντι στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας, στην ίδια την κοινωνία, να προσέχουμε και να διατηρούμε την υγεία μας, έστω κι αν υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την κ. Αϊβατζίδου, τους συνεργάτες της και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, που για μια ακόμη φορά στέκεται μπροστά από την πόλη, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης της υγείας, γιατί όταν έχουμε υγιείς ανθρώπους έχουμε και μια υγιή κοινωνία.» και ακόμη επισήμανε πως: «Έχουμε ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της πρόληψης και νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μία σειρά σημαντικά πράγματα ως πόλη, ώστε να μπορούμε να πηγαίνουμε προληπτικά στον γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το απόγευμα της Παρασκευής είμαστε αρκετοί εδώ. Και μπορεί να είναι άνθρωποι της 3ης ηλικίας, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι τα συμπεράσματα των εξαιρετικών επιστημόνων θα πρέπει να μεταφέρονται και στα υπόλοιπα μέλη αυτής της κοινωνίας, γιατί η υγεία μας αφορά όλους.», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλες και όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν τον Δήμο Ηρακλείου τόσο στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, όσο και σε άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες σχετίζονται με ζητήματα Υγείας.

Ο κ. Νίκος Μπάμπαλος

Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιάννης Κεχρής, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, η υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας κ. Μιλένα Αποστολάκη, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Αθλητισμού κ. Μαριάννα Ζούρου, η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου και η Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου.

Ο κ. Γιάννης Κεχρής
Η κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου
Η κ. Μιλένα Αποστολάκη
Η κ. Μαριάννα Ζούρου
Η κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου
Η κ. Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μετά από πρόταση της Αντιδημάρχου κ. Δέσποινας Αϊβατζίδου–Ποριώτου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη στα Τέμπη.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά, μίλησε για την άνοια, αναφέροντας σημαντικά στατιστικά στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, παρουσίασε το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Β΄ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ηρακλείου, και ακόμη ενημέρωσε για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό.

Κατόπιν, η κ. Μαίρη Καραμπέτσου συμπλήρωσε πως: «Στο Ηράκλειο υπάρχει και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια, που στήθηκε με τη βοήθεια του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και το προσωπικό του εκπαιδεύτηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του με πολύ καλή δυναμική, με τις ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης να είναι πολύ υψηλού επιπέδου.».
Ακολούθησαν ερωτήσεις ατόμων από το κοινό, στις οποίες απάντησε η κ. Σακκά, και αμέσως μετά ξεκίνησε η επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τις κοινές ασθένειες.

Πρώτος σημαντικός ομιλητής ήταν ο MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος-Εντατικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής του Θριάσειου Νοσοκομείου κ. Πολύδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Συνήθη προβλήματα υγείας στο σπίτι. Πώς να τα διαχειριστώ;».

Ακολούθησε η ομιλία της τ. Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου-ΠΦ Αγίου Σάββα, Μέλους της «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.» κ. Εύης Βραχνού, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «Παρηγορική και Γηριατρική φροντίδα».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η MD, MRCPsych, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη EAAD-Best , ΕΠΑΨΥ κ. Παναγιώτα Φέξη η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη».

Η σημαντική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καίρια ερωτήματα, που τέθηκαν από το κοινό, στα οποία απάντησαν οι επιστήμονες ομιλητές.