Σημαντικές στιγμές της σχολικής χρονιάς 2023-2024 στο 1ο Δημοτικό Κορωπίου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναπηρία και την ένταξη
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-twinnning, με τίτλο: (We are) ALL BORN «IN», σε συνεργασία με 8 σχολεία από 5 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, που διήρκησε το εν λόγω πρόγραμμα, έλαβαν χώρα δράσεις, όπως επισκέψεις επιδραστικών ατόμων με αναπηρίες, ορατές και μη ορατές, με σκοπό την αποδόμηση στερεοτύπων για την αναπηρία.
Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το σχολείο και οργάνωσαν διαδραστικές συζητήσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες οι Παραολυμπιονικες Ξιφασκίας κ.κ. Βασίλης Ντούνης και Πάνος Τριανταφυλλου, ο Παραολυμπιονίκης και Ironman κ. Γιάννης Χατζήμπεης (με προβολή της ταινίας «Τα Όριά μας»), ο διεθνής καλαθοσφαιριστής κ. Δημήτρης Παπανικολάου, η συγγραφέας κ. Βάνα Μαυριδου και το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, με τις κυρίες Ζωή Γερουλάνου και Juliana Bousi.



Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε συνεργατικές δράσεις με τους μαθητές των υπολοίπων σχολείων, με χρήση εργαλείων Τ.Π.Ε..
Οι στόχοι του προγράμματος αφορούσαν στην καλλιέργεια της αποδοχής της διαφορετικότητας, με έμφαση στην αναπηρία, καθώς και της ένταξης των μαθητών και των μαθητριών με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε κανονικά και ειδικά σχολεία.

Επίσης, μέσα από τις συνεργατικές δράσεις οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές δεξιοτήτες, καθώς και τον ψηφιακό εγγραματισμό τους.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής του σχολείου συνεργάστηκαν ενεργά και μέσα από τον 9μηνο κύκλο δράσεων κατάφεραν ως στόχο την επίγνωση και την κατανόηση των αναπηριών και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, καταρρίπτοντας στερεότυπα και εσφαλμένες αντιλήψεις για την αναπηρία. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μεταξύ των μαθητών, καθώς και της ανάγκης να κατανοούν και να στηρίζουν τις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.



Με σύνθημα: «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ-ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ», οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν κατά την τελική γιορτή δρώμενα, που σχετίζονται με την αναπηρία και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, και τραγούδησαν με όλη τους την δύναμη το τραγούδι, που έγραψαν για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη μιας ουσιαστικής ένταξης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.