Σε «μικροσκανδαλάκια» Διαπαραταξιακών Επιτροπών αναφέρθηκε αόριστα ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Αττικής στη συζήτηση για την αναγκαιότητα αγοράς του οικοπέδου της πρώην ALTEC
Αιφνιδιαστικές απορίες, ίσως, και νομικά ζητήματα, προέκυψαν απροσδόκητα από τη συζήτηση για το θέμα: «Αναγκαιότητα για την απευθείας αγορά λόγω της μοναδικότητάς τους, των δύο όμορων ακινήτων (01 & 02), που απαρτίζουν το Ο.Τ. Ζ1 (πρώην Ζ.Ε.Π.), τμήμα της περιοχής Ανθρακωρυχείων του Δήμου, για κοινωφελείς ανάγκες Πολιτιστικών -Αθλητικών – Εκπαιδευτικών – Κοινωνικών δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και δράσεων εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού χαρακτήρα», που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 15ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, η οποία έγινε τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Παναγιώτης Μανούρης, στην προσπάθειά του να πείσει πως δεν είναι απαραίτητη η σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας να διαχειριστούν από κοινού όλα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί η αγορά των συγκεκριμένων οικοπέδων από τον Δήμο, άφησε σαφή, πλην, όμως, αόριστα υπονοούμενα πως οι Διαπαραταξιακές Επιτροπές από το 1998 και έπειτα εμπλέκονταν σε «μικροσκανδαλάκια», χωρίς να κατονομάζει σχετικά πρόσωπα και περιστατικά, αφήνοντας τον «ανεμιστήρα» να κάνει τη …«δουλειά».
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες-Βίντεο: Παναγιώτα Σούγια
Αρχικά, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Παναγιώτης Μανούρης διάβασε ορισμένα αποσπάσματα από την εισήγηση και συνέχισε λέγοντας πως: «Εμείς, το κομμάτι αυτό της επαναχρησιμοποίησης υλικών της Κυκλικής Οικονομίας το βάζουμε διότι μέσα στη μεικτή χρηματοδότηση, που θέλουμε να πετύχουμε από διαφορετικούς φορείς, για να φτιάξουμε εκεί το Πολιτιστικό Κέντρο, υπάρχει και ένας φορέας, ο οποίος είναι γνωστός, που λέγεται Ε.Ο.ΑΝ., ο οποίος θα επιστρέψει τα τέλη, που μας παρακράτησε μέσα από το τέλος ταφής και διάφορα άλλα, σε όποιους δήμους εκπονήσουνε δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση. Άρα, έχουμε εκεί τη δυνατότητα να κάνουμε ένα, σε εισαγωγικά το βάζω, «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», όπως βλέπουμε σε διάφορους δήμους, δράσεων Κυκλικής Οικονομίας, που μπορεί να γίνονται σε χώρους τέτοιους. Άρα, να έχουμε μία μικτή χρήση, που να μας επιτρέπει να τραβήξουμε και μια χρηματοδότηση σχετική με την υπόθεση περιβάλλον. Γι’ αυτό και τονίζω από κάτω, για να μην μπερδευτούμε, ότι ο χώρος αυτός σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.».
Ακόμη, ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε στην αιτούμενη εξουσιοδότησή του, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτό γίνεται για να ελέγξει ο Δήμαρχος τους τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων, μέσα από τις διαδικασίες με τη Νομική Υπηρεσία κ.τ.λ., το ίδιο έχουμε ζητήσει να είναι μαζί μας και οι φάκελοι. Δεύτερον, να προβεί στην εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου μέσω Εταιρείας Ορκωτών Εκτιμητών, να διαπραγματευτεί ο Δήμαρχος, εφόσον έχουμε την εκτίμηση στα χέρια μας, αυτή που μας λέει ο Ορκωτός Εκτιμητής, γιατί η διαπραγμάτευση, φυσικά, δεν μπορεί να είναι πάνω από την εκτίμηση. Η διαπραγμάτευση είναι το να είσαι κάτω από την εκτίμηση. Αυτό θεωρείται αυτονόητο. Δεν θα εκτιμήσει κάποιος την αξία, ο Ορκωτός, και θα διαπραγματευτούμε με τιμές πάνω απ’ αυτήν. Το κάτω μας ενδιαφέρει. Να διερευνήσει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για την εν λόγω αγορά του ακινήτου εγγράφως. Άσχετα τις επαφές που θα έχω κάνει εγώ στο παρελθόν. Εγγράφως προς όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Θα υπάρξουν χαρτιά, τα οποία θα φύγουν από την επόμενη κιόλας ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον έχω την εξουσιοδότηση. Και θα περιμένουμε τις απαντήσεις για τη χρηματοδότηση και θα επανέλθουμε όταν θα επανέλθουμε. Αυτό είναι το αποφασιστικό, που το έκανα πιο λιανά για να το καταλάβουμε.». Όλα όσα για το σκέλος αυτό ο κ. Παναγιώτης Μανούρης μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Μανώλης Σμαραγδάκης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως: «Ο χώρος πραγματικά προσφέρεται για ήπιες χρήσεις. Και λέω τον όρο «ήπιες» είτε πολιτιστικές ή οτιδήποτε άλλο, που περιγράφονται στην εισήγηση. Θα δώσει ώθηση στην περιοχή και αναβάθμιση, αισθητική για το ευρύτερο κομμάτι. Φανταστείτε ότι θα έχουμε ένα τόξο: Ολυμπιακό Στάδιο, αυτό το κομμάτι που είναι εκεί μέσα, τα σχολεία, και συνάμα θα αναβαθμίσει και την περιοχή των Ανθρακωρυχείων, γενικότερα, που σήμερα είναι το πιο υποβαθμισμένο κομμάτι των ανθρακωρυχείων.», και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα οδικής πρόσβασης στον χώρο και ολοκλήρωσε τονίζοντας πως: «Θα είναι μια συμβολή για τον δήμο η απόκτηση αυτού του χώρου.». Όλα όσα είπε ο κ. Μανώλης Σμαραγδάκης μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Κατόπιν, ο κ. Μανούρης διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Για μας το οικόπεδο αυτό είναι άρτιο και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε στην Ο.Χ.Ε. Αδριανείου, η οποία περνάει εφαπτόμενα από την Αλσούπολη και την Καλογρέζα, στα Ανθρακωρυχεία, και έχει μέσα το Ο.Τ. 572, να υποβάλλουμε πρόταση για χρηματοδότηση γύρω στο 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να φτιάξουμε το Ο.Τ. 572 ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, και θα υπάρχει και το νερό ως ιδιαίτερη βαρύτητα. Οπότε, ουσιαστικά, στην ίδια περιοχή θα έχουμε ένα οικόπεδο στα 5+ στρέμματα, που είναι το Ο.Τ. 572, πράσινο χώρο, και, ταυτόχρονα, ένα εμβληματικό έργο πολιτιστικοκοινωνικού, αθλητικού κ.τ.λ. χαρακτήρα σχεδόν δίπλα. Και, ταυτόχρονα, αναβάθμιση της περιοχής και σε πεζοδρόμια, που σίγουρα θα συνοδεύουνε όλη αυτή τη διαδικασία.» και ακόμη τόνισε ότι η απόφαση του Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα αφορά την αναγκαιότητα αγοράς και όχι τον τρόπο που αυτή θα γίνει, συμπληρώνοντας πως: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι στις διεκδικήσεις μας τώρα να γράψουμε για απαλλοτρίωση και αγορά. Έτσι; Δηλαδή, τη θέλουμε την απαλλοτρίωση. Να μας την πληρώσει κάποιος, να την κάνουμε. Έτσι; Αυτό το θέλουμε.». Όλα όσα ανάφερε ο κ. Παναγιώτης Μανούρης μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Ακολούθως, σχετικά ερωτήματα έθεσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, στα οποία απάντησε ο κ. Μανούρης.
Αμέσως μετά, ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Εμείς, εξυπακούεται πως δεν είμαστε αντίθετοι για οποιαδήποτε αγορά οικοπέδου, που αφορά τον δήμο μας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εξάλλου, το είχαμε προτείνει και στο πρόγραμμά μας προεκλογικά, ότι κι εμείς θα είχαμε κάνει μια παρόμοια ενέργεια αγοράς όλου αυτού του χώρου. Και θα προχωρούσαμε, πραγματικά, για αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.λπ. χώρους, όπως το αναφέρατε. Αυτό, όμως, που θα μας βρει αντίθετους σε περίπτωση που δεν το δεχτείτε, είναι ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει μία ισότιμη διαπαραταξιακή επιτροπή, εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις, ώστε να έχουμε συνολικά την ευθύνη, και να μην είσαι μόνος. Που ζητάς την εξουσιοδότηση να ενεργήσεις όλες αυτές τις διαδικασίες. Εμείς, προτείνουμε, λοιπόν, να γίνει, συνολικά, μια εκπροσώπηση από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσουμε σε όλες τις επόμενες διαδικασίες.». Όλα όσα είπε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολούθησαν, κατά σειρά, ερωτήσεις από τους κ.κ. Θεόδωρο Χαμαλίδη («Λαϊκή Συσπείρωση»), Μιλτιάδη Καναβό (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος) και Αντώνη Καρβουνιάρη («Δύναμη προοπτικής»), στις οποίες απάντησε ο κ. Μανούρης.
Κατόπιν, πρώτη τοποθετήθηκε η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, κάνοντας μια αναδρομή σε ό,τι είχε κάνει η ίδια ως Δήμαρχος για το ίδιο ζήτημα, ζήτησε την απόσυρση της εισήγησης και την επαναφορά της με την προσθήκη δημιουργίας Διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Ακολούθησε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ο οποίος είπε πως: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία αγορά οικοπέδου και θα εμείνουμε στην άποψή μας, που πρωτοείπαμε, ότι από την πρώτη μέχρι και την τελευταία κίνηση να υπάρξει μία συνολική και ομαδική κίνηση και ενημέρωσης και κινήσεων, έτσι ώστε να είναι όλα στο φως.». Όσα είπε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου μπορείτε να τα παρακολουθήστε πατώντας ΕΔΩ.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Πέτρος Αλέπης, είπε, μεταξύ άλλων, πως: «Σήμερα, συζητάμε αν, απλά επισφραγίζω αυτό που ειπώθηκε, συζητάμε ότι εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο, σαν πολιτικό όργανο που είναι και παίρνει την ευθύνη, την αναγκαιότητα για τον χώρο. Τίποτε άλλο δεν συζητάμε. Τα υπόλοιπα είναι υλικό εκ του περισσού. Όταν έρθει η ώρα και αν. Και αυτό θα κουβεντιάσουμε. Εντάξει. Τώρα, συζητάμε αυτό. Ο.Κ.. Γι’ αυτό είμαστε εντάξει. Τώρα, τα άλλα θέλουν συζήτηση. Έτσι δεν είναι; Γιατί εκεί βρίσκονται, συνήθως, οι λούμπες. Εμείς λέμε ότι το σωστό είναι απαλλοτρίωση και να δώσει το κράτος τα χρήματα για να «δοθεί η ALTEC στον λαό», που λέμε. Και τώρα αρχίζουν τα διάφορα προσχώματα, τα νομικά, τα οικονομικά κ.τ.λ.. Αυτό είναι το δεύτερο πλάνο. Στο πρώτο πλάνο, που λέμε: αναγκαιότητα, Ο.Κ.. Και, τέλος, εδώ ψηφίζουμε, εδώ συμμετέχουμε, εδώ αποφασίζουμε, εδώ ελέγχουμε και τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, εδώ ελεγχόμαστε όλοι, εδώ κρινόμαστε. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να προσεγγίσω την πρόταση, και άλλες φορές και τώρα, περί Διαπαραταξιακής. Δηλαδή, η Διαπαραταξιακή σε τι θα βοηθούσε; Για να καταλάβουμε.».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Χρήστος Κανλής, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτός ο χώρος θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του. Αλλά το πρώτο βασικό βήμα είναι ότι πρέπει να αποκτηθεί. Κατανοώ ότι το θέμα της απαλλοτρίωσης βάζει χρονικά περιθώρια, ενδεχόμενα νομικά και τεχνικού τύπου. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι πρέπει να αποκτηθεί.», τόνισε πως η παράταξή του έχει θέσει κατά το παρελθόν θέματα Διαπαραταξιακής Επιτροπής, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτό δεν συνιστά υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.» και συμπλήρωσε πως «Η Διαπαραταξιακή, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθούσε σε μια τέτοια κατεύθυνση.».
Επίσης, τοποθετήθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μιλτιάδης Καναβός, ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος κυριολεκτικά μας σόκαρε με κάποια από τα λεγόμενά του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανούρης ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Πολλοί συνάδελφοι θέλουν να συμμετέχουν σε μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Τώρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση», επειδή έχει μέσα και αρκετά παλιούς, καταλαβαίνει και δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στα πράγματα. Αυτές οι Διαπαραταξιακές Επιτροπές που φαντάζεστε δεν προβλέπονται από τον νόμο, ακριβώς για να διαφυλάττουν το επονομαζόμενο, και δεν σημαίνει αυτό ότι εσείς το ζητάτε γι’ αυτό. Μπορεί να το ζητάει κάποιος γιατί με τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή νιώθει ότι έτσι όλοι μαζί θα πάρουμε ευθύνη.», και στη συνέχεια πρόσθεσε το, επίσης, καταπληκτικό πως: «Οι Διαπαραταξιακές, από το ’98 που παρακολουθώ Δημοτικά Συμβούλια, όταν κάποτε γινόντουσαν αφειδώς, κατέληγαν σε μικροσκανδαλάκια. Διότι ο καθένας έκανε το προσωπικό του νταραβέρι. Τα θυμούνται οι παλιοί. Δηλαδή, ποια είναι η Διαπαραταξιακή; Ότι εγώ ο ίδιος, είπα προηγουμένως και τα εξήγησα τα βήματα. Και τα βήματα είναι: ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι. Πουθενά ο Δήμαρχος. Διατάζει τις Υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό λέει ο νόμος.».

Ακολούθως, ο κ. Μανούρης διάβασε αποσπάσματα από τον σχετικό νόμο, τα οποία, προφανώς, θεωρούσε πως δικαιολογούν όλα όσα ζητούσε ο ίδιος να τον εξουσιοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι απαξιωτικά στις παρελθούσες Διαπαραταξιακές Επιτροπές, λέγοντας το ακόμη πιο σοκαριστικό, δηλαδή, πως: «Η Διαπαραταξιακή είναι ένα όργανο, που επειδή εγώ ακριβώς παρακολουθούσα πολύ σοβαρά από το ’98, την έχω δει εδώ μέσα να οδηγεί σε άλλα πράγματα.», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε -ούτε λίγο ούτε πολύ- πάλι αόριστα, τσουβαλιάζοντας όλους όσοι συμμετείχαν σε οποιαδήποτε Διαπαραταξιακή σε βάθος πέραν της 25ετίας, πως: «Αυτό οι παλιοί για τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή το έχετε ξαναζήσει. Καλό είναι σε άλλα θέματα, πολιτικής φύσεως. Οι Διαπαραταξιακές είναι για να συζητάνε θέματα στρατηγικών, πολιτικών κ.τ.λ.. Αυτό, άμα παρεκκλίνεις λίγο, αρχίζει και ερμηνεύεται διαφορετικά. Γι’ αυτό εξήγησα. Δεν θα κάνουμε κουβέντα σε κανένα δωμάτιο. Ούτε εγώ με την Τεχνική και ο ιδιοκτήτης, ούτε κανένας άλλος. Οι κουβέντες έχουν τελειώσει. Για άλλα θέματα μιλάμε.».
Ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Μανούρη μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων: «Δημιουργία Αλληλεγγύη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», ενώ καταψηφίστηκε από τους κ.κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, Γκέλλυ Σακκαλόγλου, Αντώνη Καρβουνιάρη και Βασίλη Σπηλιωτόπουλο από την παράταξη «Δύναμη προοπτικής», Βασίλη Χριστοδούλου, Κωνσταντίνο Εξαδάκτυλο και Ρεζάρτ Πούτση από την παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», καθώς και από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Αθανάσιο Αποστολόπουλο και Μιλτιάδη Καναβό, επί 32 παρόντων δημοτικών συμβούλων.