ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 1 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βιβλίο Κρήτη Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ρεκόρ αναγνωστών και δανεισμών βιβλίων το 2.022 για τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Τα στατιστικά στοιχεία του 2.022 για όλες τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξε αύξηση σε όλους τους τομείς: αναγνωστών, δανεισμών, εμπλουτισμών με νέα βιβλία, και φιλαναγνωστικών δράσεων με μεγάλες συμμετοχές.

Πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα, που στέλνουν οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2022 τα συμπεράσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες πέρασαν από αυτές, και, παράλληλα, εκατοντάδες νέα μέλη και δεκάδες εκπαιδευτικές δράσεις φιλανάγνωσης έχουν καταγραφεί τη χρονιά που πέρασε.

Σε αυτή την πάρα πολύ θετική εξέλιξη πιθανολογείται πως οδήγησε και το γεγονός πως οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Χανίων, εξελίσσοντας και ανανεώνοντας διαρκώς τις υπηρεσίες τους προς το κοινό, κατόρθωσαν μα προσεγγίσουν 864 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των αναγνωστών τους έφτασε τα 15.754 άτομα, αριθμός ομολογουμένως ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι πολίτες των Χανίων συνολικά δανείστηκαν 31.158 βιβλία και 108 περιοδικά, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό (CD & DVD), ενώ το σύνολο των νέων τόμων, που αποκτήθηκαν από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες είναι 2.371, φτάνοντας το σύνολο των διατιθέμενων βιβλίων στον συγκλονιστικό αριθμό των 171.220 τόμων.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός επισκέψεων σχολείων και άλλων δράσεων για παιδιά ήταν:

Συνολικά 75 επισκέψεις σχολείων και 72 άλλες δράσεις, που έφεραν 1.985 παιδιά στον χώρο των Βιβλιοθηκών.

Η Α΄ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκε 9 φορές το έτος 2022, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πανδημία, όπου διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν ισάριθμα με τις συναντήσεις βιβλία.

Η Β’ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκε 7 φορές το έτος 2022, με αναγνώσεις και σχολιασμό ισάριθμων βιβλίων.

Επίσης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, κατά το έτος 2022, επισκέφτηκαν 13.871 χρήστες και εγγράφηκαν 632 νέα μέλη, ενώ συνολικά δανείστηκαν 24.207 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 24.099 βιβλία, 81 περιοδικά και 27 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Ακόμη, το «Media Lab» χρησιμοποίησαν 1.144 αναγνώστες, ενώ στη συλλογή προστέθηκαν 2.032 τόμοι νέων βιβλίων, φτάνοντας τους 90.196 τόμους. Προστέθηκαν, επίσης, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Σε ό,τι αφορά στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας, αξίζει να αναφέρουμε πως τα βιβλία της χρησιμοποίησαν 1.583 αναγνώστες, προστέθηκαν 224 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 217 νέα μέλη και δανείστηκαν 3.789 βιβλία.

Επίσης, στην ίδια Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκαν:

18 δράσεις φιλαναγνωσίας, με τη συμμετοχή 320 παιδιών.

29 επισκέψεις σχολείων, με 526 μαθητές.

5 συναντήσεις για μαθήματα σκάκι.

Επιπλέον, στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, το 2.022 αποκτήθηκαν 115 νέοι τόμοι βιβλίων, με τον συνολικό αριθμό των τόμων της συλλογής της να ανέρχεται πλέον σε 3.270 βιβλία, ενώ δανείστηκαν 612 βιβλία.

Στην ίδια Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκαν:

8 δράσεις φιλαναγνωσίας, με τη συμμετοχή 151 παιδιών.

17 επισκέψεις σχολείων, με 495 μαθητές.

Τέλος, για το προηγούμενο έτος δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, διότι όλο το 2.022 παρέμεινε κλειστή, λόγω των εργασιών ανάπλασης του χώρου της.