ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κρήτη Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψηφιοποιούνται οι Πολιτιστικές Συλλογές του Δήμου Χανίων

Ένα μεγάλο βήμα για το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Χανίων έγινε σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου 2023, με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο ψηφιοποίησης και προβολής των συλλογών Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, σε τρεις βασικές δημοτικές δομές: στην Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, με τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, να δίνει το παρών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και η προβολή των συλλογών της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης, η ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση δύο εμβληματικών κτιρίων (της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), καθώς και μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών προβολής, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σε σχετικές δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Χανίων. Οι τρεις βασικές μας δομές: η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., η Δημοτική Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, από σήμερα ψηφιοποιούνται. Περίπου 1000 πίνακες και περισσότερες από 150.000 σελίδες, αλλά και τα ακίνητα της Πινακοθήκης και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. ψηφιοποιούνται, ώστε συνολικά και ενιαία να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία σε οποιονδήποτε αναζητά την Τέχνη, την ανάγνωση και τεκμήρια», αναφέρθηκε στη συνολική δουλειά, που για πρώτη φορά συμβαίνει σε τέτοια κλίμακα, και ακόμη τόνισε πως: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που όλος αυτός ο πλούτος, τον οποίο διαθέτουμε, θα μπορεί να προσφερθεί πλέον σε κάθε αναγνώστη, όχι μόνο στα Χανιά, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.».

Την «αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας, που απώτερο σκοπό έχει να γίνουν κτήμα όλων οι χώροι Πολιτισμού, αλλά και τα τεκμήρια που υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη» περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Ιωάννης Γιαννακάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλοι όσοι ασχοληθούν θα αναδείξουν τα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και υλικό από τη βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Δήμος Χανίων, μέσω αυτού του προγράμματος, θα προσφέρει στους δημότες και στις επόμενες γενιές αυτά τα εργαλεία. Αυτά τα υλικά, αυτά τα κτίρια και τεκμήρια βρίσκονται πια στα χέρια σας.».
Επίσης, ο ανάδοχος του έργου, κ. Αλέξανδρος Τζωρζακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, καθώς συνδυάζει 3 πολιτιστικές οντότητες, τις οποίες προσπαθεί να ενοποιήσει ψηφιακά και να προσφέρει ένα ενιαίο πολιτιστικό προϊόν για τους δημότες, μία ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση του πολιτιστικού αποθέματος των Χανίων.».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Πάνος Παρθένιος, είπε μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσει να βγει ο Πολιτισμός της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων προς τα έξω, αξιοποιώντας τη μεγάλη τεχνογνωσία, που έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, δημιουργώντας τους κλώνους των τριών πιο σημαντικών πολιτιστικών μονάδων των Χανίων.».
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 313.390,32 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), ενώ κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν και η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων κ. Βιβή Χουδαλάκη, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης.