Πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης για την κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο
Τη συζήτηση για τον στόχο ώστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου να αποκτήσει υποδομές ανάλογες της παγκόσμιας σημασίας του άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη διάρκεια της εκθεσιακής δράσης «Η απαρχή του Εν Ηρακλείω περισπουδάστου Αρχαιολογικού Μουσείου: Τα πιθάρια του Μίνωα Καλοκαιρινού»:, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κατερίνας Κόπακα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων του Μουσείου και του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, τόνισε πως: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, πρέπει να έχει τις ανάλογες υποδομές.» και συνέδεσε τη σχετική συζήτηση με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο είναι υπό εκπόνηση, σημειώνοντας πως: «Με αφορμή τη μεγαλύτερη συζήτηση, που γίνεται για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου, άνοιξα εκ νέου μια συζήτηση, που αφορά στη σκέψη για την απόκτηση ενός μουσείου, το μέγεθος του οποίου θα είναι αντίστοιχο της σημασίας του. Όπως είναι ένα από τα πέντε σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος και τις ανάλογες υποδομές. Είναι μια συζήτηση, που χρειάζεται, βεβαίως, να ωριμάσει, θέλει τον χρόνο της, αλλά θέλει και μια πεποίθηση. Αν βρούμε μια κοινή πεποίθηση μπορούμε να βαδίσουμε προς μια κοινή κατεύθυνση.».
Επίσης, ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός εξήρε τη δυναμική του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και των ανθρώπων που το έχουν υπηρετήσει από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό μουσείο, που διατηρεί και καλλιεργεί αυτή τη φλόγα, που έχει και ένα στοιχείο νεανικότητας, αναγκαίο θεωρώ για τη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Αυτό το μουσείο πρέπει να το σκεφτούμε στο μέλλον. Πρέπει να το σκεφτούμε πώς θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι ένας θεσμός, αλλά η εγκατάστασή του είναι κάτι το οποίο συνιστά μια μεταβλητή στον μακρό χρόνο.».
Ακόμη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου μίλησε και για το αυτονόητο ενδιαφέρον του Δήμου για τον Πολιτισμό, το οποίο στηρίζεται από τη στενή συνεργατική σχέση του Δήμου Ηρακλείου με φορείς του Πολιτισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, επισημαίνοντας πως: «Ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνεργός, συμπαραστάτης στις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με το οποίο συνάψαμε πάρα πολύ πρόσφατα μια τριμερή προγραμματική σύμβαση μαζί και με το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την ανάπτυξη του Μουσείου και την οργανικότερή του ένταξη στον αστικό ιστό. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έχουμε μια κοινή προσπάθεια, η οποία πέρασε μια από τις κορυφώσεις της πρόσφατα για την ένταξη της Κνωσού στα μνημεία της UNESCO. Είναι κοινή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και, βέβαια, του Δήμου Ηρακλείου και άλλων Δήμων, μια και πρόκειται για τη σειριακή εγγραφή των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, στα οποία, βεβαίως, η Κνωσός έχει την πρώτη θέση. Αυτή είναι μια διεκδίκηση, που, τουλάχιστον, ονομαστικά την έχουμε πάρα πολλά χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι δεν την έχουμε υπηρετήσει. Ίσως, αυτή η ευκαιρία να είναι η καλή. Έχουμε προσπαθήσει πολύ, αλλά, βεβαίως, το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και της δρομολόγησης άλλων προσπαθειών θα μας είναι γνωστό σε μερικούς μήνες από τώρα.
Ο Δήμος Ηρακλείου, αυτονόητα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον πολιτισμό στις εκφάνσεις που αφορούν και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Γνωρίζετε την πρωτοβουλία, που έχουμε αναλάβει για τα Ενετικά Τείχη και την ανάδειξή τους. Το πιο πρόσφατο γεγονός ήταν το Φεστιβάλ των Τειχών, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια προσπάθεια με δομικά χαρακτηριστικά, που ξεκινάνε από τη μεγάλη επένδυση πόρων, που κάνει ο Δήμος Ηρακλείου σε σωστικό έργο πρώτα από όλα, και από εκεί και πέρα στο έργο της ανάδειξης, της αξιοποίησης, και της ένταξης και των Τειχών στη ζωή της πόλης, που σημαίνει στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Εύχομαι να έχετε δύναμη να συνεχίσετε αυτό το έργο, το οποίο είναι δεδομένο ότι έχει και χαρακτηριστικά ταυτοτικά για την πόλη, για την Κρήτη, γνωρίζοντας, βέβαια, ότι όταν υπηρετούμε αυτόν τον χώρο, υπηρετούμε την ανθρωπότητα, γενικά. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες, είμαστε φύλακες. Και σαν φύλακες θα πρέπει να ενεργούμε. Εσείς το κάνετε και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί.».