Πρασινίζει ο Δήμος του Ηρακλείου Κρήτης σε εμβληματικά σημεία του
Υιοθετώντας τους υψηλούς στόχους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για τη βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων αστικού πρασίνου στην πόλη, διοργανώθηκε μια σειρά διήμερων σχετικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη», ενός σημαντικού έργου, το οποίο υλοποιείται ως συνεργασία του Δήμου με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.).
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και Καθημερινότητας, κ. Γιάννης Αναστασάκης, αναφερόμενος στην πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για το αστικό πράσινο δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Μία από τις συνέργειες, για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι ως Δήμος, είναι αυτή με το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.. Οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν ήδη αυξήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πράσινο, συν 45% τα τελευταία οκτώ με εννέα έτη, το οποίο, πάντως, συνεχίζει να είναι λίγο σε σχέση με τον μεγάλο στόχο να γίνει το Ηράκλειο μια πράσινη πόλη. Μαθαίνουμε τι να φυτεύουμε με είδη κρητικής χλωρίδας, λιγότερες ανάγκες σε συντήρηση, χαμηλότερες ανάγκες σε νερό, έτσι ώστε όλοι οι χώροι, που είναι διαθέσιμοι, να φυτευτούν, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης μας, αλλά και το κλίμα της,».
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Νεκτάριος, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της επιστημονικής συνδρομής, της τεχνογνωσίας και των σύγχρονων καινοτόμων μεθοδολογιών, επισημαίνοντας πως: «Η σημαντική συνέργεια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τον Δήμο Ηρακλείου περιλαμβάνει σχεδιασμό, προτάσεις διαχείρισης και βέλτιστης εγκατάστασης δέντρων αστικού πρασίνου, αντιμετωπίζοντας ως μια συνολική προσέγγιση τους χώρους πρασίνου εντός της πόλης. Το Τμήμα Γεωπονίας, με αυξημένη εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα, προτείνει καινοτόμες λύσεις και μεθοδολογίες, και, παράλληλα, προσφέρει τεχνογνωσία για μια ολιστική σχεδίαση σε θέματα Αρχιτεκτονικής Tοπίου.», προσθέτοντας πως: «Στη συνεργασία μας με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, ως επιστημονικοί υπεύθυνοι, συντονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιαστούν είτε οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου, που χρήζουν ανάπλασης, είτε νέα οικοδομικά τετράγωνα, που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο.».
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο σχεδιασμός του έργου αυτού αφορά συνολικά 15 οικοδομικά τετράγωνα και 6 υφιστάμενους εμβληματικούς χώρους, όπως είναι το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, ο Τάφος Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο, το Ρέμα της Χρυσοπηγής, το Πάρκο Πουλή, ο παρόδιος πευκώνας των Δειλινών και 15 Οικοδομικά Τετράγωνα στην περιοχή του Άη Γιάννη και τις Μεσαμπελιές. Πρόκειται για σημεία που έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ως πράσινοι κοινόχρηστοι χώροι, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών.
Η επιστημονική προσέγγιση του έργου συνεισφέρει με καινούργιες μεθοδολογίες, όπως η εκτίμηση και η ανάλυση του τοπίου με σύγχρονα μέσα, χρήση «drone» και θερμικών καμερών, με σύγχρονες μεθόδους εγκατάστασης δέντρων, ακόμα και εντός σκληρών επιφανειών, ώστε τα νέα δέντρα να έχουν τη δυνατότητα μακροημέρευσης, χωρίς να προκαλούν θέματα ασφαλείας σε βάθος χρόνου.
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Περιστύλιο της Λότζια, οι οποίες αφορούσαν στην Αστική Γεωργία, απεύθυναν χαιρετισμό: ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δρ Νικόλαος Βιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας & Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Ανασταστάκης και η Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Ειρήνη Xουδετσανάκη–Γιακουμάκη, ενώ εισηγητές στην ημερίδα ήταν: η Δρ Ελένη Γουμενάκη, Καθηγήτρια ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ..
Τέλος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων, που αφορούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, απεύθυνε χαιρετισμό και συντόνισε την εκδήλωση η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευγενία Στυλιανού, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στρατηγική του Δήμου, που καταγράφει τις ανάγκες ανάπλασης και προχωρά σε σημαντικές δράσεις για τη μεταβολή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δρ Αθανάσιος Μαλάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Ξυλούρης και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» κ. Μαρία Κασωτάκη, ενώ εισηγητές στην ημερίδα ήταν: η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Δήμου Ηρακλείου κ. Ερωφίλη Φραγκούλη, ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και η Αρχιτέκτονας/Αρχιτέκτονας Τοπίου, MLA κ. Ευγενία Τσατσάκη.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις σύγχρονες δράσεις αστικού πρασίνου, για τα οφέλη εφαρμογής της σύγχρονης αστικής γεωργίας, να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, καθώς, επίσης, να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για τη δυνατότητα δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές, το οποίο παρουσίασε ο Γεωπόνος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Κουτελάκης, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και πανεπιστημιακά στελέχη, φοιτητές και πολίτες του Ηρακλείου.