ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πρασινίζει ο Δήμος του Ηρακλείου Κρήτης σε εμβληματικά σημεία του

Υιοθετώντας τους υψηλούς στόχους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για τη βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων αστικού πρασίνου στην πόλη, διοργανώθηκε μια σειρά διήμερων σχετικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη», ενός σημαντικού έργου, το οποίο υλοποιείται ως συνεργασία του Δήμου με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.).

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και Καθημερινότητας, κ. Γιάννης Αναστασάκης, αναφερόμενος στην πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για το αστικό πράσινο δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Μία από τις συνέργειες, για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι ως Δήμος, είναι αυτή με το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.. Οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν ήδη αυξήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πράσινο, συν 45% τα τελευταία οκτώ με εννέα έτη, το οποίο, πάντως, συνεχίζει να είναι λίγο σε σχέση με τον μεγάλο στόχο να γίνει το Ηράκλειο μια πράσινη πόλη. Μαθαίνουμε τι να φυτεύουμε με είδη κρητικής χλωρίδας, λιγότερες ανάγκες σε συντήρηση, χαμηλότερες ανάγκες σε νερό, έτσι ώστε όλοι οι χώροι, που είναι διαθέσιμοι, να φυτευτούν, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης μας, αλλά και το κλίμα της,».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Νεκτάριος, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της επιστημονικής συνδρομής, της τεχνογνωσίας και των σύγχρονων καινοτόμων μεθοδολογιών, επισημαίνοντας πως: «Η σημαντική συνέργεια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τον Δήμο Ηρακλείου περιλαμβάνει σχεδιασμό, προτάσεις διαχείρισης και βέλτιστης εγκατάστασης δέντρων αστικού πρασίνου, αντιμετωπίζοντας ως μια συνολική προσέγγιση τους χώρους πρασίνου εντός της πόλης. Το Τμήμα Γεωπονίας, με αυξημένη εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα, προτείνει καινοτόμες λύσεις και μεθοδολογίες, και, παράλληλα, προσφέρει τεχνογνωσία για μια ολιστική σχεδίαση σε θέματα Αρχιτεκτονικής Tοπίου.», προσθέτοντας πως: «Στη συνεργασία μας με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, ως επιστημονικοί υπεύθυνοι, συντονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιαστούν είτε οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου, που χρήζουν ανάπλασης, είτε νέα οικοδομικά τετράγωνα, που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο.».


Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο σχεδιασμός του έργου αυτού αφορά συνολικά 15 οικοδομικά τετράγωνα και 6 υφιστάμενους εμβληματικούς χώρους, όπως είναι το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, ο Τάφος Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο, το Ρέμα της Χρυσοπηγής, το Πάρκο Πουλή, ο παρόδιος πευκώνας των Δειλινών και 15 Οικοδομικά Τετράγωνα στην περιοχή του Άη Γιάννη και τις Μεσαμπελιές. Πρόκειται για σημεία που έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ως πράσινοι κοινόχρηστοι χώροι, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών.
Η επιστημονική προσέγγιση του έργου συνεισφέρει με καινούργιες μεθοδολογίες, όπως η εκτίμηση και η ανάλυση του τοπίου με σύγχρονα μέσα, χρήση «drone» και θερμικών καμερών, με σύγχρονες μεθόδους εγκατάστασης δέντρων, ακόμα και εντός σκληρών επιφανειών, ώστε τα νέα δέντρα να έχουν τη δυνατότητα μακροημέρευσης, χωρίς να προκαλούν θέματα ασφαλείας σε βάθος χρόνου.
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Περιστύλιο της Λότζια, οι οποίες αφορούσαν στην Αστική Γεωργία, απεύθυναν χαιρετισμό: ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δρ Νικόλαος Βιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας & Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Ανασταστάκης και η Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Ειρήνη Xουδετσανάκη–Γιακουμάκη, ενώ εισηγητές στην ημερίδα ήταν: η Δρ Ελένη Γουμενάκη, Καθηγήτρια ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ..

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων, που αφορούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, απεύθυνε χαιρετισμό και συντόνισε την εκδήλωση η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευγενία Στυλιανού, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στρατηγική του Δήμου, που καταγράφει τις ανάγκες ανάπλασης και προχωρά σε σημαντικές δράσεις για τη μεταβολή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δρ Αθανάσιος Μαλάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Ξυλούρης και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» κ. Μαρία Κασωτάκη, ενώ εισηγητές στην ημερίδα ήταν: η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Δήμου Ηρακλείου κ. Ερωφίλη Φραγκούλη, ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και η Αρχιτέκτονας/Αρχιτέκτονας Τοπίου, MLA κ. Ευγενία Τσατσάκη.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις σύγχρονες δράσεις αστικού πρασίνου, για τα οφέλη εφαρμογής της σύγχρονης αστικής γεωργίας, να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, καθώς, επίσης, να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για τη δυνατότητα δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές, το οποίο παρουσίασε ο Γεωπόνος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Κουτελάκης, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και πανεπιστημιακά στελέχη, φοιτητές και πολίτες του Ηρακλείου.