ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κρήτη Παρουσιάσεις

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ημερίδα της Π.Ο.Ε.Σ.Υ. για τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργάνωσε στο Ηράκλειο μία ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: «Περιφερειακά Μέσα: Προκλήσεις και προοπτικές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ibis Styles Heraklion Central», όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και των Ταμείων των Μ.Μ.Ε., των ιδιοκτητών και των εργοδοτικών Ενώσεων της Περιφέρειας, καθώς και πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή ημερίδα έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να μας θλίβει όλους βαθιά. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει ακόμα μια φορά, και ενδεχομένως περισσότερο παρά ποτέ, την αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών. Η διασφάλισή της αποτελεί υποχρέωση κάθε πραγματικά δημοκρατικής χώρας.
Είναι δεδομένο, και εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. και αναζητούν αλλού την πληροφορία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρασύρονται από τις ψευδείς ειδήσεις, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, τα λεγόμενα «fake news». Είναι δεδομένο, επίσης, ότι πέρα από τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και τη μετάβαση της ενημέρωσης από την παραδοσιακή της μορφή σε νέες φόρμες, αλλά και νέες πλατφόρμες, υπήρξαν και υπάρχουν καθημερινά και άλλες αφορμές γι’ αυτήν την δυσπιστία.
Πρόκειται, βέβαια, για τη διαχρονική αδικία, οι λίγοι να δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις για τους πολλούς.
Διότι, δεν έχω αμφιβολία ότι η πλειονότητα των δημοσιογράφων εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά της μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με ευσυνειδησία και βαθιά αίσθηση του καθήκοντος. Για παράδειγμα, ετούτες τις μέρες, οι ρεπόρτερ που βρέθηκαν στα Τέμπη υπερέβαλλαν εαυτούς. Τα ρεπορτάζ και οι καθημερινές ανταποκρίσεις τους συνεισφέρουν ουσιωδώς, ώστε να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη, να βγουν στο φως λάθη και παραλείψεις, να μάθουμε σε μεγάλο βαθμό την άβολη αλήθεια. Ουδείς δικαιούται να ακυρώνει την προσπάθειά τους.
Από την άλλη, βέβαια, για να χρησιμοποιήσω μερικές φράσεις από την πρόσφατη και κατά τη γνώμη μου γενναία ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Α.: «Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.. Όσο αυτά απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για τη λειτουργία του κράτους».
Πολλές από τις παραπάνω παθογένειες βασανίζουν και τα Περιφερειακά Μ.Μ.Ε., βασικό αντικείμενο της σημερινής ημερίδας. Τα οποία, εντούτοις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την έλλειψη χρηματικών και ανθρώπινων πόρων, όχι μόνο δεν υπολείπονται, αλλά συχνά ξεπερνούν τα Κεντρικά Μ.Μ.Ε. σε δημοσιογραφική ποιότητα.
Ως Δήμαρχος Ηρακλείου οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποιες φορές έχω κι εγώ ενοχληθεί από την κριτική. Είναι ανθρώπινο.
Αλλά ακόμη και τότε αναγνώρισα και εξακολουθώ να αναγνωρίζω πως όταν αυτή γίνεται δίκαια και αντικειμενικά, όσο σκληρή κι αν είναι, μας βοηθά να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.
Για τούτο είναι καίριο για την ίδια τη δημοκρατία, η δημοσιογραφία, τόσο στα Περιφερειακά Μ.Μ.Ε. όσο και στα κεντρικά, να βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις πολυποίκιλες προκλήσεις της εποχής μας.».

Στο βήμα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Βασίλης Λαμπρινός