ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κρήτη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πώς τα δημόσια κτήρια μπορούν να γίνουν βιώσιμα και ενεργειακά αυτόνομα – Τελικό συνέδριο της Πράξης «C-IZEBs» στο Ηράκλειο Κρήτης

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πράξης «C-IZEBs» από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου Αγίου Μύρωνα, όπως και οι προκλήσεις που αφορούν στη μετατροπή των κτηρίων δημοσίων φορέων σε κλιματικά ουδέτερα, τέθηκαν στο επίκεντρο Εθνικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Πράξη «Cooperative Intelligent education & electromobility Zero Energy Buildings» («Συνεργατική Ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα-Μηδενικά κτήρια ενέργειας») με Ακρωνύμιο «C-IZEBs», του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020», αποτελεί ουσιαστικά μια σημαντική επένδυση στην ενεργειακή απόδοση δυο σχολικών μονάδων, του Γυμνασίου-Λύκειου Αγίου Μύρωνα στο Ηράκλειο Κρήτης και μιας πτέρυγας του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στην Κύπρο.

Στόχος της Πράξης «C-IZEBs» είναι η μείωση εκπομπών CO2, η εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά-σχολικά κτήρια, η βελτίωση της ποιότητας αέρα και της θερμοκρασίας, η δημιουργία δύο Προτύπων Ευφυών Κτηρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (NZeB) και η ενίσχυση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, μέσα από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης.

Ειδικότερα, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίου Μύρωνα εγκαθίσταται φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, αντικαθίστανται μέρος των κουφωμάτων και τα φωτιστικά σώματα, τοποθετείται εξωτερική θερμομόνωση δώματος και εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας φέροντος οργανισμού και πυλωτών.

Με αυτές τις στοχευμένες παρεμβάσεις οι εγκαταστάσεις έγιναν ενεργειακά αποδοτικές, ενώ, ταυτόχρονα, έγινε ευρεία ενημέρωση διδασκομένων και διδασκόντων, οι οποίοι έλαβαν εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές για τα νέα δεδομένα και την ορθή διαχείριση των κτηρίων, όπως προέκυψαν από τις ανακαινίσεις.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, και στο πλαίσιο της συνάντησης πολιτικής–στρογγυλό τραπέζι διαλόγου, με το οποίο ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της ενεργειακής τεχνολογίας για την αναβάθμιση κτηρίων δημοσίων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη προώθησης πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση, με ταυτόχρονη εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων.

Επίσης, αναλύθηκε το γεγονός πως τα σχολεία «επωφελούνται» κατά προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην ενεργειακή κατανάλωση, καθώς, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας στην καθημερινότητα των μαθητών, καλλιεργείται σε αυτούς η συνείδηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της προαγωγής αειφόρων πρακτικών.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής δια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενου Πράξης με Ακρωνύμιο «C-IZEBs», σε συνεργασία με την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.

Μάλιστα, κατά το κλείσιμο των εργασιών, ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί βασική παράμετρο στη χάραξη πολιτικών. Ένα νέο μοντέλο, με νέες και αποδοτικές πρακτικές στη χρήση ενέργειας, είναι προτεραιότητα. Ο Δήμος Ηρακλείου στρέφει το βλέμμα προς ένα βιώσιμο μέλλον και αυτό σηματοδοτεί και το έργο «C-IZEBs», που υλοποίησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Μύρωνα, ώστε το σχολείο να γίνει κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εξίσου σημαντικό στο έργο αυτό είναι και το κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων και καθηγητών σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας.».

Επίσης, στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ: Απόστολος Μιχόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Έρευνας Ενέργειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτηρίων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζαχαρένια Δρόσου, Κοινωνιολόγος, MSc Περιφερειακή Ανάπτυξη & Δημόσια Διοίκηση, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής, Υπεύθυνη Ομάδας Έργου «C-IZEBs», Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Ειρήνη Κυρίτση, Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ενέργειας και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτηρίων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ρέα Στεφάνου, Ανώτερη Μηχανικός, Τεχνικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Δρ. Νικολάος Ζωγραφάκης, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης (Π.Τ.Α.Κ.), Γιώργος Παντελάκης MSc, Τμήμα Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων-Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης (Π.Τ.Α.Κ.), Μανόλης Μανουσάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων & Μελετών, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δρ. Γιώργος Μ. Σταυρακάκης, MES Ενεργειακή Α.Ε., Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Σημείο Επαφής για το «Σύμφωνο των Δημάρχων», Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Σοφία Υφαντή, Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Δήμος Χερσονήσου, Γωγώ Πιλογκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος (MSc), Επιστημονική Συνεργάτης Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ακόμη, παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Γεράκης, Γ.Γ. του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιερής Αρχιεπισκοπής Κρήτης και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγένιου.

Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν συμμετέχοντες με φυσική και διαδικτυακή παρουσία από την Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες φορείς και από τις δύο χώρες.