ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πλήθος κόσμου στην επετειακή εκδήλωση για τα 202 χρόνια από τη Μάχη του Πύργου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πύργου γιόρτασε την επέτειο της Μάχης του Πύργου, καθιερώνοντας έναν θεσμό, που αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τοποθετεί σημαντικά γεγονότα στη θέση που τους αξίζουν. Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση, με τη συμβολή αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων, ο Δήμος Πύργου γιόρτασε τα 202 χρόνια από την πρώτη Μάχη που δόθηκε μετά την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ξεκίνησε με την πομπή συλλόγων στο κέντρο της πόλης. Στην πομπή, την οποία «άνοιξε» η Φιλαρμονική, πήραν μέρος ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», οι αναβιωτικοί σύλλογοι «Άγημα Καρατζάς» από την Πάτρα και «Φρουρά Ακροπόλεως» από την Αθήνα, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Φάρος» Κατακόλου, «Η Ωλένη» και ο «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος».

Ακολούθησε το ιστορικό κομμάτι του αφιερώματος με ομιλίες, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και βραβεύσεις, παρουσία αιρετών, Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο για τις πολλαπλές δράσεις του προς ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε ένας λαός που διαθέτει ίσως την πιο πλούσια ιστορία. Ανά δεκαετίες, αυτός ο λαός, είτε σε εσωτερικό μέτωπο είτε σε εξωτερικό, έχει θυσίες. Και υπάρχει ένας διαρκής αγώνας στο αξίωμα «αν θες ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο». Είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά προβλήματα και με πολλούς εχθρούς που επιβουλεύονται τα εδάφη και την Ιστορία μας.
Η ζωή του Έλληνα πρέπει να αφιερώνεται στον ιερό στόχο να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Πάντα στους αγώνες, πρωταγωνιστής είναι ο λαός. Οι ήρωες του ‘21 ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, χωρίς καμία οικονομική ευμάρεια. Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά θα κάνει την «έκρηξη», θα δώσει ενέργεια και θα απαντήσει με πράξεις.
Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της περιοχής για να έχουμε ταυτότητα ως πόλη. Η Μάχη του Πύργου έχει αρχίσει πλέον να αναδεικνύεται μέσα από τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, όπου έχουμε ως προτεραιότητα την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Εμείς, κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε η 3η Απριλίου να κατοχυρωθεί ως Ημέρα Αγώνα και Μνήμης για την Επανάσταση του 1821 στον Πύργο.».

Κατόπιν, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου, Ιστορικός, κ. Θεόδωρος Λάμπρος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ιστορική ημέρα ,τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Μάχη του Πύργου είχε διάρκεια οκτώ ώρες. Τα περισσότερα από τα σπίτια του Πύργου άντεξαν στις επιθετικές κινήσεις των Λαλαίων και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν καταλήφθηκε από τους επιτιθέμενους. Και οι δυο πλευρές υπέστησαν απώλειες. Οι μεν Έλληνες, απόλεμοι οι περισσότεροι ή ελάχιστα εμπειροπόλεμοι, απέκρουσαν, τελικά, την επίθεση των Λαλαίων στον Πύργο, οι δε Λαλαίοι Τουλκαλβανοί εισχώρησαν στην πόλη, κατέστρεψαν τμήμα της και αποχώρησαν με αιχμαλώτους. Η Μάχη αυτή είναι η πρώτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που έλαβε χώρα σε οικιστικό περιβάλλον, και η μερική καταστροφή της πόλης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο ολοκαύτωμα του αγώνα.».

Επίσης, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πύργου τίμησε τους εκπροσώπους των συλλόγων, που έλαβαν μέρος στην πομπή, τους κ.κ.: Φώτη Βερβίτα (Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»), Φώτη Λουριδά (Πρόεδρο του αναβιωτικού Συλλόγου «Άγημα Καρατζάς», Χρήστο Λαγιόπουλο (Πρόεδρο του αναβιωτικού Συλλόγου «Φρουρά Ακροπόλεως»), Ελένη Τερζοπούλου (Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος» Κατακόλου), Ασημίνα Διαμαντοπούλου (Αντιπρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη») και Κώστα Κοτσάφτη (Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος»).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από τους συμμετέχοντες ιστορικούς και αναβιωτικούς συλλόγους.