ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 23 Ιουλίου 2024
Κρήτη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο σύγχρονους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων παρέλαβε και τοποθέτησε ο Δήμος Ρεθύμνης επί της οδού Γερακάρη, στο ύψος της Πλατείας Ιερολοχιτών

Ο Δήμος Ρεθύμνης παρέλαβε και τοποθέτησε δύο σύγχρονους βυθιζόμενους κάδου απορριμμάτων στην οδό Γερακάρη, στο ύψους της Πλατείας Ιερολοχιτών. Πρόκειται για ένα οικολογικό σύστημα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, ένας για σύμμικτα οικιακά και ένας άλλος για ανακυκλώσιμα απορρίμματα, χωρητικότητας 1.100 λίτρων έκαστος, τους οποίους προμηθεύτηκε ο Δήμος Ρεθύμνης κατόπιν δημόσιας διεθνούς ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας επιλογής αναδόχου, στο πλαίσιο του έργου: «Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας», του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall).
Κοινωνία Πειραιάς Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκπαιδευτικό σεμινάριο φυλάκων-πυροφυλάκων πραγματοποίησε ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Σε εκπαίδευση των φυλάκων-πυροφυλάκων, που προσλήφθηκαν για τις αυξημένες ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, προχώρησε για πρώτη φορά ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφαλείας, διαπιστευμένο για εκπαίδευση και πιστοποίηση, εκπαίδευσαν το προσωπικό του Δήμου, που εμπλέκεται στη φύλαξη των Αλσών Δεξαμενής, Βώκου και Νυμφών (Κηποθέατρο), αλλά και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη και διαχείριση πυρκαγιών, και ειδικότερα στη χρήση πυροσβεστικών μέσων. Οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην εκπαίδευση θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.
Ήπειρος Ιστορία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Δήμου Πάργας για τη Μάχη της Σπλάντζας και τη θυσία του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Πάργας προς τιμή του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μάχη της Σπλάντζας στις 4 Ιουλίου 1822.

Συντονισμός υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των έργων στις οδούς Μανωλάκη και Άνθιμου Γαζή στη Λάρισα

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι εργασίες για την υλοποίηση των έργων στις οδούς Μανωλάκη και Ανθίμου Γαζή, στα τμήματά τους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του πρασίνου, με την τοποθέτηση περισσότερων δένδρων από αυτά που προϋπήρχαν, ενώ και ο σχεδιασμός της πορείας των εργασιών είναι προσεκτικός, με στόχο τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών.

Υπογραφή εργολαβικής σύμβασης αντιπλημμυρικών εργασιών στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Υπεγράφη την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλο η εργολαβική σύμβαση του έργου: «Καθαρισμοί ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία της ακτογραμμής

Στόχος του έργου είναι η προστασία της ακτής από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης στον κόλπο του Δερματά και την υποχώρηση της ακτογραμμής, τα οποία έχουν προέλθει από την έντονη κυματική δράση σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος της παραλίας και το κατακόρυφο τοιχίο αντιστήριξης...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Αγριμανάκης καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κίνας εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης και μετέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Κίνα σε κάθε επίπεδο. Η ανάπτυξη του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας τέθηκαν ως ζητήματα προτεραιότητας από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία εξετάστηκε η προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της ενέργειας, ενώ αναφορά έγινε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με...
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πλήθος κόσμου στην επετειακή εκδήλωση για τα 202 χρόνια από τη Μάχη του Πύργου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πύργου γιόρτασε την επέτειο της Μάχης του Πύργου, καθιερώνοντας έναν θεσμό, που αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τοποθετεί σημαντικά γεγονότα στη θέση που τους αξίζουν. Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση, με τη συμβολή αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων, ο Δήμος Πύργου γιόρτασε τα 202 χρόνια από την πρώτη Μάχη που δόθηκε μετά την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ξεκίνησε με την πομπή συλλόγων στο κέντρο της πόλης. Στην πομπή, την οποία «άνοιξε» η Φιλαρμονική, πήραν μέρος ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», οι αναβιωτικοί σύλλογοι «Άγημα Καρατζάς» από την Πάτρα και «Φρουρά Ακροπόλεως» από την Αθήνα, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Φάρος» Κατακόλου, «Η Ωλένη» και ο «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος».

Ακολούθησε το ιστορικό κομμάτι του αφιερώματος με ομιλίες, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και βραβεύσεις, παρουσία αιρετών, Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο για τις πολλαπλές δράσεις του προς ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε ένας λαός που διαθέτει ίσως την πιο πλούσια ιστορία. Ανά δεκαετίες, αυτός ο λαός, είτε σε εσωτερικό μέτωπο είτε σε εξωτερικό, έχει θυσίες. Και υπάρχει ένας διαρκής αγώνας στο αξίωμα «αν θες ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο». Είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά προβλήματα και με πολλούς εχθρούς που επιβουλεύονται τα εδάφη και την Ιστορία μας.
Η ζωή του Έλληνα πρέπει να αφιερώνεται στον ιερό στόχο να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Πάντα στους αγώνες, πρωταγωνιστής είναι ο λαός. Οι ήρωες του ‘21 ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, χωρίς καμία οικονομική ευμάρεια. Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά θα κάνει την «έκρηξη», θα δώσει ενέργεια και θα απαντήσει με πράξεις.
Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της περιοχής για να έχουμε ταυτότητα ως πόλη. Η Μάχη του Πύργου έχει αρχίσει πλέον να αναδεικνύεται μέσα από τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, όπου έχουμε ως προτεραιότητα την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Εμείς, κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε η 3η Απριλίου να κατοχυρωθεί ως Ημέρα Αγώνα και Μνήμης για την Επανάσταση του 1821 στον Πύργο.».

Κατόπιν, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου, Ιστορικός, κ. Θεόδωρος Λάμπρος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ιστορική ημέρα ,τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Μάχη του Πύργου είχε διάρκεια οκτώ ώρες. Τα περισσότερα από τα σπίτια του Πύργου άντεξαν στις επιθετικές κινήσεις των Λαλαίων και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν καταλήφθηκε από τους επιτιθέμενους. Και οι δυο πλευρές υπέστησαν απώλειες. Οι μεν Έλληνες, απόλεμοι οι περισσότεροι ή ελάχιστα εμπειροπόλεμοι, απέκρουσαν, τελικά, την επίθεση των Λαλαίων στον Πύργο, οι δε Λαλαίοι Τουλκαλβανοί εισχώρησαν στην πόλη, κατέστρεψαν τμήμα της και αποχώρησαν με αιχμαλώτους. Η Μάχη αυτή είναι η πρώτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που έλαβε χώρα σε οικιστικό περιβάλλον, και η μερική καταστροφή της πόλης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο ολοκαύτωμα του αγώνα.».

Επίσης, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πύργου τίμησε τους εκπροσώπους των συλλόγων, που έλαβαν μέρος στην πομπή, τους κ.κ.: Φώτη Βερβίτα (Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»), Φώτη Λουριδά (Πρόεδρο του αναβιωτικού Συλλόγου «Άγημα Καρατζάς», Χρήστο Λαγιόπουλο (Πρόεδρο του αναβιωτικού Συλλόγου «Φρουρά Ακροπόλεως»), Ελένη Τερζοπούλου (Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος» Κατακόλου), Ασημίνα Διαμαντοπούλου (Αντιπρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη») και Κώστα Κοτσάφτη (Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος»).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από τους συμμετέχοντες ιστορικούς και αναβιωτικούς συλλόγους.