ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας

Πλήθος κόσμου στην έκθεση: «Θεωρήματα 3», της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Ελλάς στην Α.Σ.Κ.Τ.

Γέμισε από κόσμο ο Εκθεσιακός Χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της εντυπωσιακής έκθεσης της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Ελλάς, μέλους της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Θεωρήματα 3: ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού, 25 επιμελητές», που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Η σπουδαία αυτή έκθεση-θεσμός, η οποία πραγματοποιείται για τρίτη φορά, προτάθηκε και ονοματίστηκε το 2017 από τον τότε Πρόεδρο της AICA Ελλάς, κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, Ταμία του Δ.Σ. της AICA Hellas και Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια για τον φορέα. Η δημιουργία του θεσμού αυτού είχε ως σκοπό να επαναλαμβάνεται ανά διετία, με τη μορφή μιας έκθεσης, και να καλούνται τα μέλη της AICA Ελλάς να προτείνουν μέχρι τρεις καλλιτέχνες πάνω σε συγκεκριμένο θέμα, με την επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων τους να βασίζεται στον αντικατοπτρισμό της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής και στη διαδικασία δημιουργίας της.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ Μαυρομάτη: «Η ανάγκη των «Θεωρημάτων» προέκυψε ως ανταπόκριση σε μια κατεξοχήν κοινωνική ανάγκη: την πλήρη αδυναμία των νέων Εικαστικών, που αποφοιτούν από τις πολλές σήμερα Σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, να εκθέσουν κάπου το έργο τους, να δείξουν τις ιδέες τους και να ακούσουν μια γνώμη. Αυτό εννοεί ότι αποκλείονται από την ιστορία. Είναι σχεδόν ιδεατό ότι το εμπορικό περιβάλλον της Τέχνης θα τους αναλάβει, το δε δημόσιο περιβάλλον της Τέχνης εργάζεται με κριτήρια συνδεδεμένα με την ιδεολογία των εκάστοτε φορέων.».

Για την έκθεση: «Θεωρήματα 3: ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού, 25 επιμελητές», θεωρητικοί και Κριτικοί της Τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, πρότειναν 58 καλλιτέχνες, οι οποίοι, έχοντας ως άξονα το Ανθρώπινο/Μη-ανθρώπινο/Μετά-ανθρώπινο Σώμα, προέβαλαν τη λειτουργία της Τέχνης ως εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο, με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό.

Έτσι, σε μια προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων συσχετισμών, που αφορούν στις διάφορες αντιλήψεις περί σωματικότητας, μέσα από την κατανόηση των πολλαπλών ταυτοτήτων, που συνυπάρχουν στη δημόσια σφαίρα, στην έκθεση παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο και δράσεις.
Ακολουθεί ο κατάλογος των καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 3 Δεκεμβρίου 2023, καθώς και τα ονόματα των θεωρητικών Τέχνης που τους πρότειναν:
Μαρίνα Προβατίδου, σε πρόταση της Διονυσίας Γιακουμή.
Τζόνα Σαχπάζης, σε πρόταση της Γκέλλυ Γρυντάκη.
Άννη Καλτσίδου, σε πρόταση της Μαρίας Δ. Καγιαδάκη.
Κώστας Σταυρόπουλος, σε πρόταση της Κατερίνας Καζολέα.
Σοφία Δαμαλά, Δημήτρης Ζουρούδης, Ιωάννα Σιδέρη, σε πρόταση της Αρτέμιδος Καρδουλάκη.
Χαρίκλεια Παπαποστόλου και Τόλης Τατόλας, σε πρόταση της Εύας Κέκου.
Αντώνης Παυλάκης σε πρόταση της Αλεξάνδρας Κουρουτάκη
Κωνσταντίνος Κοντογεώργος και Ελένη Μωραϊτη, σε πρόταση της Έλλης Λεβεντάκη.
Έρση Βενετσάνου, Κώστας Βρούβας και Εύη Κυρμακίδου, σε πρόταση του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.
Φίλιππος Τσιτσόπουλος, σε πρόταση της Έφης Μιχάλαρου.
Κωστής και Αγγελική Λόη, Μάνος Ποντικάκης, σε πρόταση του Κωνσταντίνοu Μπάσιου.
Ασπασία Μπούρχα, σε πρόταση της Λαμπρινής Μπενάτση.
Γιώργος Δρίβας και Αλεξάνδρα Πετρανάκη, σε πρόταση της Μαρίας Ξυπολοπούλου.
Πέγκυ Κλιάφα, Ελένη Λύρα και Αιμιλία Παπαφιλίππου, σε πρόταση του Στρατή Πανταζή.
Νίκος Βρούβας, Δέσποινα Μεϊμάρογλου και Βιβέττα Χριστούλη, σε πρόταση της Μπίας Παπαδοπούλου.
Φωτεινή Πούλια, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μάριος Φούρναρης, σε πρόταση της Νίκης Παπασπύρου.
Μάριος Φούρναρης, σε πρόταση της Νίκης Παπασπύρου.
Νίκος Γιαβρόπουλος, Μαρία Μαραγκουδάκη και Λαμπρινή Μποβιάτσου, σε πρόταση του Κωνσταντίνου B. Πρώιμου.
Αντώνιος Παναγόπουλος, σε πρόταση της Ειρήνης Σαββανή.
Δημήτρης Αναστασίου, Ανδρέας Δεβετζής και Ηλίας Καφούρος, σε πρόταση της Αθηνάς Σχινά.
Ηλίας Καφούρος, σε πρόταση της Αθηνάς Σχινά.
Νίκη Ζαχαρή, σε πρόταση της Julia Sysalova.
Κατερίνα Διακομή, Βασιλική Σαγκιώτη, Οι Σκοπευτές/Άγιος Σεβαστιανός: Γιώργος Όιμπακ, Άκις Μπατζιάνας και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, σε πρόταση της Φαίης Τζανετουλάκου.
Δημήτριος Αντωνίτσης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και Στεφανία Στρούζα, σε πρόταση του Δημήτρη Τρίκα.
Δημήτριος Αντωνίτσης, σε πρόταση του Δημήτρη Τρίκα.
Ανδρέας Σάββα, Εύα Στεφανή, Ομάδα In doors: Μαριγώ Κάσση, Βάλλη Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη και Μαίρη Χρηστέα, σε πρόταση της Λίνας Τσίκουτα.
Χριστίνα Θαλασσά, Κατερίνα Κασσαβέτη και Τάσσος Τριανταφύλλου, σε πρόταση της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα.
Μπάμπης Βενετόπουλος και Γιούλα Παπαδοπούλου, σε πρόταση της Άννας Χατζηγιαννάκη.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την έκθεση συνοδεύει ένας ιδιαίτερα χρηστικός δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά), ο οποίος εκτός από τα έργα της έκθεσης περιλαμβάνει και εισαγωγικά κείμενα των κ.κ. Αρτέμιδας Ποταμιάνου, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και Έλλης Λεβεντάκη, κείμενα των επιμελητών για τα έργα της έκθεσης, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες επιμελητών και καλλιτεχνών.

Οργανωτική Επιτροπή:
Δ.Σ. AICA ΕΛΛΑΣ (Άρτεμις Ποταμιάνου-Πρόεδρος, Φαίη Τζανετουλάκου-Γενική Γραμματέας, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης-Ταμίας, Κώστας Χριστόπουλος-Ειδικός Γραμματέας, Κατερίνα Κοσκινά-Μέλος) και τα μέλη Έλλη Λεβεντάκη, Έφη Μιχάλαρου και Νίκη Παπασπύρου.
Επιμέλεια έκθεσης:
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Φαίη Τζανετουλάκου, Έλλη Λεβεντάκη και Νίκη Παπασπύρου.
Ανάρτηση Έργων: Με την ευγενική χορηγία της Move Art.

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη–Κυριακή 17:00-21:00.