ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 18 Απριλίου 2025
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Δυναμική η έναρξη των δράσεων για την Εφηβεία και την Ψυχική Υγεία στον Δήμο Πεντέλης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μελισσίων, η εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης, με θέμα: «Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβική Ηλικία», η οποία ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια να χτιστούν οι πρώτοι πυλώνες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης τόσο για τον εφηβικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης.
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εργασίες του Δήμου Χαλκιδέων στη Δ.Ε. Ληλαντίων

Ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, μεταξύ των οποίων επισκευές λακκουβών, καθαρισμοί αύλειων χώρων, πλύσιμο κάδων, κοπή κλαδιών, καθώς και τοποθέτηση νέων λαμπτήρων σε οδούς.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς για την ατομική υγιεινή των μαθητών

Με πρόταγμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Κιλκίς επικοινωνεί στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα για την ατομική υγιεινή τους.

Αλήθεια, τώρα, κ. Μανούρη…

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το 4ο θέμα, με τίτλο: «Αποστολή γραπτών απειλών σε δημοσιογραφική ομάδα από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»», το οποίο εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο δημόσιο κάλεσμά μας προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Νέας Ιωνίας και όλους τους δημοτικούς τους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και της -προσωρινά θέλω να πιστεύω- εκτός Δ.Σ. δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία», πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ευνόητους λόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σοβαρότατο θέμα της δημόσιας απειλής κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, όχι κατ’ ανάγκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος εισηγήθηκε του επίμαχου ζητήματος ως θέμα συζήτησης Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική, εν πολλοίς απογοητευτική για το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, συζήτηση, για την οποία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ. Σε ό,τι αφορά στη δράστρια δημοτική παράταξη: «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε σε όσα ήδη αναφέρθηκαν σε σχετικό σχόλιό μου, όμως, έχω κάποια πράγματα να αναφέρω προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ανοίγοντας με τη συνολική του στάση τους ασκούς του Αιόλου σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην προσπάθεια φίμωσής του, ακόμη και με τρόπους έκνομους.

Εκκωφαντική απουσία του ρήματος «καταδικάζω» από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα των απειλών κατά της εφημερίδας μας

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον ρόλο που διαδραματίζει καθένας εκ των 35 δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Δημάρχου, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια και την έμπρακτη εφαρμογή της δημοκρατίας, την παραβατικότητα πολιτικών προσώπων και τους εδραιωμένους κοινούς κώδικες αξιών, εξ ου και το ρήμα «καταδικάζω», έστω και γενικά και αόριστα, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, απουσίαζε εκκωφαντικά από τις δημοσιοσχεσίτικες προς κάθε κατεύθυνση τοποθετήσεις, όλων όσοι τόλμησαν έστω να ψελλίσουν οτιδήποτε.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος τέλεσε Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμάνη.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Βιβλίο Κεντρικός Τομέας

Παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Η Ελλαδική Ναοδομία στην περίοδο του Νεοκλασικισμού», του Γρ. Πουλημένου

Το βιβλίο του Γρηγόρη Πουλημένου (1951-2007), με τίτλο: «Η Ελλαδική Ναοδομία στην περίοδο του Νεοκλασικισμού (1830-1912)», παρουσιάστηκε στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», σε μια εξαιρετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Άθω Τσούτσου (Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος).

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του Γρηγόρη Πουλημένου, την οποία προλόγισε ο Μηχανικός Παραγωγής Ε.Μ.Π.-Ιστοριοδίφης κ. Χρήστος Μαργαρίτης και στη συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο η Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Μαμαλούκος, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Ε.Μ.Π. κ. Γιώργος Πανέτσος, και η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου.

Σε ό,τι αφορά στο παρουσιαζόμενο βιβλίο του Γρηγόρη Πουλημένου, οφείλουμε να αναφέρουμε πως είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας του συγγραφέα, η οποία αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή του, η οποία εγκρίθηκε το 1997 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα και μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής τους καθηγητές Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη και Μάνο Μπίρη.
Ουσιαστικά, ο Γρηγόρης Πουλημένος υπήρξε ο πρώτος που για να συγκεντρώσει πληροφορίες περιόδευσε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από όλη την επικράτεια, προχωρώντας στη συνέχεια σε συστηματική καταγραφή και μελέτη τους. Παράλληλά, αποτύπωσε και φωτογράφισε εκκλησίες, συλλέγοντας και στοιχεία από τη σχετικά φτωχή βιβλιογραφία, τα αρχεία των ίδιων των εκκλησιών και τις συνεντεύξεις των ιερέων των ναών ή και τις μνήμες των γεροντότερων από τις ενορίες. Με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα πλούσιο υλικό για μεγάλο αριθμό ναών, το οποίο ταξινόμησε συστηματικά και κατηγοριοποίησε, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχείο.
Επίσης, σε ειδικό παράρτημα της βιβλιογραφίας αναφέρονται αναλυτικά και όσες αυτοτελείς εκδόσεις-μονογραφίες ήταν δυνατόν να επισημανθούν. Όμως, οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται κυρίως σε ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Επιπλέον, τα περισσότερα σχέδια και οι φωτογραφίες του βιβλίου προέρχονται από το αρχείο του συγγραφέα.
Ακόμη, πέρα από τα εισαγωγικά στοιχεία, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία θεματολογικά μέρη, με το πρώτο να αφορά σε στοιχεία σχετικά με την εποχή που διαμορφώθηκε η ναοδομία (πολιτικό περίγραμμα, σύγκρουση ιδεολοογιών, εκκλησιαστική οργάνωση και θεολογική σκέψη, καθώς και περίγραμμα της κοινωνικής οργάνωσης).
Στο δεύτερο μέρος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Ελλαδική Ναοδομία και τα μνημεία της», ο αναγνώστης πληροφορείται για τις νεωτεριστικές αρχιτεκτονικές τάσεις στη μεταβατική και στην περίοδο του Καποδίστρια (1822-1832) και για τη δημιουργικότητα της οθωνικής περιόδου, για την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου Α΄, που έτεινε προς μια ναοδομία πάνδημης αποδοχής (1864-1913).
Επιπλέον, στο τρίτο μέρος του βιβλίου, με τίτλο: «Διαπιστώσεις για την εξέλιξη της Ελλαδικής Ναοδομίας κατά τον 19ο αιώνα», πληροφορούμαστε λεπτομέρειες σχετικά με τη γένεση και την εξέλιξη των αρχιτεκτονικών τάσεων, για την επαναπροσέγγιση στις συνιστώσες, καθώς και για τα τελικά συμπεράσματα του συγγραφέα.
Επίσης, στον τόμο αυτόν υπάρχουν επιλεγόμενα, βιβλιογραφία, συντομογραφίες και συμπληρωματική βιβλιογραφία, κατατοπιστικός κατάλογος μνημείων, αναλυτικό ευρετήριο προσώπων, καθώς και εκατοντάδες σχέδια και εικόνες.
Σε γενικές γραμμές η αξιολογότατη αυτή επιστημονική εργασία στοχεύει στην εξέταση της ναοδομίας του 19ου αιώνα, όπως αυτή εξελίχθηκε στον γεωγραφικό χώρο του τότε ελληνικού κράτους.