Παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Η Ελλαδική Ναοδομία στην περίοδο του Νεοκλασικισμού», του Γρ. Πουλημένου
Το βιβλίο του Γρηγόρη Πουλημένου (1951-2007), με τίτλο: «Η Ελλαδική Ναοδομία στην περίοδο του Νεοκλασικισμού (1830-1912)», παρουσιάστηκε στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», σε μια εξαιρετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Άθω Τσούτσου (Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος).

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του Γρηγόρη Πουλημένου, την οποία προλόγισε ο Μηχανικός Παραγωγής Ε.Μ.Π.-Ιστοριοδίφης κ. Χρήστος Μαργαρίτης και στη συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο η Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Μαμαλούκος, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Ε.Μ.Π. κ. Γιώργος Πανέτσος, και η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου.







Σε ό,τι αφορά στο παρουσιαζόμενο βιβλίο του Γρηγόρη Πουλημένου, οφείλουμε να αναφέρουμε πως είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας του συγγραφέα, η οποία αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή του, η οποία εγκρίθηκε το 1997 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα και μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής τους καθηγητές Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη και Μάνο Μπίρη.
Ουσιαστικά, ο Γρηγόρης Πουλημένος υπήρξε ο πρώτος που για να συγκεντρώσει πληροφορίες περιόδευσε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από όλη την επικράτεια, προχωρώντας στη συνέχεια σε συστηματική καταγραφή και μελέτη τους. Παράλληλά, αποτύπωσε και φωτογράφισε εκκλησίες, συλλέγοντας και στοιχεία από τη σχετικά φτωχή βιβλιογραφία, τα αρχεία των ίδιων των εκκλησιών και τις συνεντεύξεις των ιερέων των ναών ή και τις μνήμες των γεροντότερων από τις ενορίες. Με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα πλούσιο υλικό για μεγάλο αριθμό ναών, το οποίο ταξινόμησε συστηματικά και κατηγοριοποίησε, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχείο.
Επίσης, σε ειδικό παράρτημα της βιβλιογραφίας αναφέρονται αναλυτικά και όσες αυτοτελείς εκδόσεις-μονογραφίες ήταν δυνατόν να επισημανθούν. Όμως, οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται κυρίως σε ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Επιπλέον, τα περισσότερα σχέδια και οι φωτογραφίες του βιβλίου προέρχονται από το αρχείο του συγγραφέα.
Ακόμη, πέρα από τα εισαγωγικά στοιχεία, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία θεματολογικά μέρη, με το πρώτο να αφορά σε στοιχεία σχετικά με την εποχή που διαμορφώθηκε η ναοδομία (πολιτικό περίγραμμα, σύγκρουση ιδεολοογιών, εκκλησιαστική οργάνωση και θεολογική σκέψη, καθώς και περίγραμμα της κοινωνικής οργάνωσης).
Στο δεύτερο μέρος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Ελλαδική Ναοδομία και τα μνημεία της», ο αναγνώστης πληροφορείται για τις νεωτεριστικές αρχιτεκτονικές τάσεις στη μεταβατική και στην περίοδο του Καποδίστρια (1822-1832) και για τη δημιουργικότητα της οθωνικής περιόδου, για την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου Α΄, που έτεινε προς μια ναοδομία πάνδημης αποδοχής (1864-1913).
Επιπλέον, στο τρίτο μέρος του βιβλίου, με τίτλο: «Διαπιστώσεις για την εξέλιξη της Ελλαδικής Ναοδομίας κατά τον 19ο αιώνα», πληροφορούμαστε λεπτομέρειες σχετικά με τη γένεση και την εξέλιξη των αρχιτεκτονικών τάσεων, για την επαναπροσέγγιση στις συνιστώσες, καθώς και για τα τελικά συμπεράσματα του συγγραφέα.
Επίσης, στον τόμο αυτόν υπάρχουν επιλεγόμενα, βιβλιογραφία, συντομογραφίες και συμπληρωματική βιβλιογραφία, κατατοπιστικός κατάλογος μνημείων, αναλυτικό ευρετήριο προσώπων, καθώς και εκατοντάδες σχέδια και εικόνες.
Σε γενικές γραμμές η αξιολογότατη αυτή επιστημονική εργασία στοχεύει στην εξέταση της ναοδομίας του 19ου αιώνα, όπως αυτή εξελίχθηκε στον γεωγραφικό χώρο του τότε ελληνικού κράτους.
