ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 13 Ιουλίου 2024
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απομακρύνονται οι πυλώνες φωτισμού από την Πλατεία Ελευθερίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Στην Πλατεία Ελευθερίας βρέθηκε στις 6 το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Γιώργο Σισαμάκη, κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των πυλώνων φωτισμού λόγω των προβλημάτων στατικότητας που αντιμετώπιζαν.
Ιόνια Νησιά Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του ποταμιού στον Ποταμό Κέρκυρας

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες στο ποτάμι του Ποταμού στην Κέρκυρα, οι οποίες αφορούν σε εκβάθυνση του ποταμιού, καθαρισμό του από τα φερτά υλικά και διαμόρφωση των εκβολών του. Ήδη, ο εργολάβος έχει εγκαταστήσει ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αυστηρές συστάσεις για τις παράνομες αφισοκολλήσεις από τον Δήμο Ναυπακτίας

Για ακόμη μία φορά απευθύνεται αυστηρή σύσταση από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες, που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Μοναδική συναυλιακή εμπειρία από το «Ξέφραγο Αμπέλι» στη Νέα Πεντέλη

Το μουσικό συγκρότημα «Ξέφραγο Αμπέλι» χάρισε σε πλήθος κόσμου μια μοναδική συναυλιακή εμπειρία, συνδυάζοντας την αυθόρμητη βιωματική πλευρά του παραδοσιακού γλεντιού, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους, που ένωσαν τα βήματά τους σε κύκλους, που αγκάλιασαν την κεντρική πλατεία της Νέας Πεντέλης.

Αθλητικά έργα προϋπολογισμού 1,12 εκ. ευρώ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αθλητισμού

Το Υπουργείο Αθλητισμού χρηματοδοτεί αθλητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.123.287 ευρώ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, κατόπιν της συνάντησης, που είχε με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στην Αθήνα.

Συντήρηση διαβάσεων στο οδικό δίκτυο της πόλης του Κιλκίς

Με επιμέλεια συνεργείου της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη συνδρομή των ελαιοχρωματιστών, που απασχολούνται στον Δήμο από το πρόγραμμα επιχορήγησης ανέργων άνω των 55, διαβάσεις πεζών έχουν ολοκληρωθεί στην κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου από το ύψος των Δικαστηρίων μέχρι και την είσοδο του Γενικού...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Αγριμανάκης καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κίνας εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης και μετέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Κίνα σε κάθε επίπεδο. Η ανάπτυξη του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας τέθηκαν ως ζητήματα προτεραιότητας από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία εξετάστηκε η προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της ενέργειας, ενώ αναφορά έγινε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με...
Βιβλίο Ελληνική Οικονομία Κεντρικός Τομέας

Παρουσιάστηκε στο Ε.Β.Ε.Α. το βιβλίο: ««Retailing»: Ιστορία, Οικονομία, Μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο»

Το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023, στην αίθουσα «ΕΡΜΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), παρουσιάστηκε το συλλογικό βιβλίο: ««Retailing»: Ιστορία, Οικονομία, Μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέρκυρα Α.Ε.-economia PUBLISHING», με επιμελήτρια την κ. Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Την εκδήλωση προλόγισε και στη συνέχεια συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Διευθυντής του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση» και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου «Economia», κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, θα γίνει η παρουσίαση ενός βιβλίου, που έχει συντονίσει η Βάλια Αρανίτου, που αφορά στο «Retailing», στο λιανικό εμπόριο, και, μάλιστα, όπως λέει: «Ιστορία, οικονομία, μετασχηματισμοί». Η δική μου εισαγωγική παρατήρηση θα ήταν: Γιατί και γιατί σήμερα; Πρώτον γιατί το λιανικό εμπόριο είναι το σημείο εκείνο, στο οποίο υπάρχει η επαφή όλων μας, θέλουμε δεν θέλουμε, και η λειτουργία του είναι οικονομική. Μπορεί κανείς μέχρι και να αποφύγει την αγορά εργασίας, μπορεί να μην ασκήσει επιχειρηματικότητα, μπορεί να μην έχει κατοικία, ίσως και να μην έχει και στέγη, αλλά παρόλα αυτά να μην έρθει σε επαφή με το λιανικό εμπόριο είναι δύσκολο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι ένας κλάδος, ένας τομέας, σε ταχύτατη εξέλιξη. Ήταν που ήταν, ήρθε και ο «Covid-19» και έσπασε την εξέλιξη. Και η εκμάθηση της νέας κατάστασης και από αυτούς που ασκούν τη δραστηριότητα, το «Retailing» και από τους λήπτες εκτραχύνθηκε και, σχεδόν, κοσμογονικά άλλαξε. Υπάρχει, όμως, και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος για εμένα είναι εντελώς τυχαίο. Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη δημοσιοποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, από τον Ι.Ο.Β.Ε., και μάθαμε ότι ο δείκτης αυτός ήταν θετικός τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές. Αλλά οι προσδοκίες σε κάθε τομέα ήταν αρνητικές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν αρνητική. Και, όμως, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος ήταν θετικός, διότι το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες είχαν θετική εξέλιξη, το οποίο δείχνει ότι στην ελληνική Οικονομία, τη στιγμή που βρισκόμαστε, η μελέτη του λιανικού εμπορίου αποτελεί ανάγκη αν θέλεις να καταλάβεις πώς προχωρούν τα πράγματα.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Σταύρος Καφούνης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ακολούθησε η ομιλία του Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιου Αργείτη.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την επιμελήτρια και συντονίστρια του βιβλίου κ. Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματά τους.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του σημαντικού αυτού βιβλίου, οφείλουμε να αναφέρουμε πως επιχειρεί να εξετάσει τις πτυχές των κρίσιμων μετασχηματισμών στο λιανικό εμπόριο, μέσα τόσο από τη θεωρητική επισκόπηση όσο και από την αξιοποίηση πραγματολογικών δεδομένων και στοιχείων. Επίσης, επενδύοντας στη διεπιστημονικότητα, συνδέει τα ιστορικά στοιχεία για το λιανικό εμπόριο με τις οικονομικές, τεχνολογικές και τις ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις και επιχειρεί να διερευνήσει τις σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, εστιάζει και στην ελληνική περίπτωση, αναδεικνύοντας τη σημασία του κλάδου του λιανικού εμπορίου στην οικονομική λειτουργία και στην αναπαραγωγή της κοινωνικής δομής, υπογραμμίζοντας την αέναη διαλεκτική σχέση μεταξύ της μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμπορικής επιχείρησης, και χαρτογραφώντας το απείκασμα του κλάδου στο μέλλον.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως κεφάλαια του βιβλίου έγραψαν οι κ.κ. (με αλφαβητική σειρά): Jonathan Reynolds (Καθηγητής στο Said Business School» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Επιστημονικός Διευθυντής του Oxford Institute of Retail Management από το 1999), Βάλια Αρανίτου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία από το 2008 είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), του ερευνητικού Ινστιτούτου της Ε.Σ.Ε.Ε.), Χαράλαμπος Αράχωβας (Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε.), Γεώργιος Δουκίδης (Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτής και Διευθυντής του «ELTRUN»), Νίκος Θεοχαράκης (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.), Λευτέρης Κιοσές (Διδάκτορας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (Ι.Ε.Λ.Κ.Α.)), Παντελής Κωστής (Διδάκτορας και Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. και του Ε.Α.Π.), Κωνσταντίνος Λοΐζος (Διδάκτορας και ερευνητής Γ΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.)), Μανόλης Μανιούδης (Οικονομικός Αναλυτής του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. και Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας), Γεώργιος Μπάλτας (Καθηγητής στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδρέας Μπουράκης (Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μιλένα Παναγιωτοπούλου (Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Ε.Σ.Ε.Ε.), Ίρις Πολύζου (Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Αστικής Κοινωνιολογίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 εργάζεται ως επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (E.F.A.)), Γεώργιος Σώκλης (Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής Γ΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.)) και Λένα Τσιπούρη (Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.).