ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 16 Απριλίου 2024
Ελληνική Οικονομία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις εργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κροατία

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Φανή Παπαθωμά ολοκλήρωσαν την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 τον κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στην Κροατία, όπου στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Μαριάννα Λιάσκου και το στέλεχος του Γραφείου Περιφερειάρχη κ. Μέλπω Στεφανίδη.
Κοινωνία Κρήτη Μπάσκετ Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συμμαχία για το περιβάλλον από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Μια συμμαχία για το περιβάλλον μεταξύ Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) ξεκινάει να αναπτύσσεται, με τον Δήμο να δηλώνει παρών στο πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της Ε.Ο.Κ., φέρνοντας την κυκλική οικονομία και τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Εξαιρετική η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», για τη «Συνθήκη της Λοζάνης», με ομιλητή τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος» διοργάνωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο: «Συνθήκη της Λοζάνης – Οι αλήθειες που «καίνε» τις αυθαίρετες παρερμηνείες της Τουρκίας», με ομιλητή τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, από τον Κ.Ο.ΔΗ.Π. και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Πατρέων

Υλοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η εκδήλωση ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) με το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ενισχύεται ο στόλος των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων μετά από την παραλαβή ενός νέου οχήματος για πλύσιμο κάδων

Η προσθήκη του καινούριου οχήματος στον υπάρχοντα στόλο καδοπλυντηρίων της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των προγραμμάτων πλύσης κάδων λόγω της αυξημένης χωρητικότητάς του (4 m3).Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να πλένει εν κινήσει κάδους...
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Βιβλίο Ελληνική Οικονομία Κεντρικός Τομέας

Παρουσιάστηκε στο Ε.Β.Ε.Α. το βιβλίο: ««Retailing»: Ιστορία, Οικονομία, Μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο»

Το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023, στην αίθουσα «ΕΡΜΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), παρουσιάστηκε το συλλογικό βιβλίο: ««Retailing»: Ιστορία, Οικονομία, Μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέρκυρα Α.Ε.-economia PUBLISHING», με επιμελήτρια την κ. Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Την εκδήλωση προλόγισε και στη συνέχεια συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Διευθυντής του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση» και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου «Economia», κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, θα γίνει η παρουσίαση ενός βιβλίου, που έχει συντονίσει η Βάλια Αρανίτου, που αφορά στο «Retailing», στο λιανικό εμπόριο, και, μάλιστα, όπως λέει: «Ιστορία, οικονομία, μετασχηματισμοί». Η δική μου εισαγωγική παρατήρηση θα ήταν: Γιατί και γιατί σήμερα; Πρώτον γιατί το λιανικό εμπόριο είναι το σημείο εκείνο, στο οποίο υπάρχει η επαφή όλων μας, θέλουμε δεν θέλουμε, και η λειτουργία του είναι οικονομική. Μπορεί κανείς μέχρι και να αποφύγει την αγορά εργασίας, μπορεί να μην ασκήσει επιχειρηματικότητα, μπορεί να μην έχει κατοικία, ίσως και να μην έχει και στέγη, αλλά παρόλα αυτά να μην έρθει σε επαφή με το λιανικό εμπόριο είναι δύσκολο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι ένας κλάδος, ένας τομέας, σε ταχύτατη εξέλιξη. Ήταν που ήταν, ήρθε και ο «Covid-19» και έσπασε την εξέλιξη. Και η εκμάθηση της νέας κατάστασης και από αυτούς που ασκούν τη δραστηριότητα, το «Retailing» και από τους λήπτες εκτραχύνθηκε και, σχεδόν, κοσμογονικά άλλαξε. Υπάρχει, όμως, και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος για εμένα είναι εντελώς τυχαίο. Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη δημοσιοποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, από τον Ι.Ο.Β.Ε., και μάθαμε ότι ο δείκτης αυτός ήταν θετικός τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές. Αλλά οι προσδοκίες σε κάθε τομέα ήταν αρνητικές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν αρνητική. Και, όμως, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος ήταν θετικός, διότι το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες είχαν θετική εξέλιξη, το οποίο δείχνει ότι στην ελληνική Οικονομία, τη στιγμή που βρισκόμαστε, η μελέτη του λιανικού εμπορίου αποτελεί ανάγκη αν θέλεις να καταλάβεις πώς προχωρούν τα πράγματα.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Σταύρος Καφούνης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ακολούθησε η ομιλία του Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιου Αργείτη.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την επιμελήτρια και συντονίστρια του βιβλίου κ. Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματά τους.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του σημαντικού αυτού βιβλίου, οφείλουμε να αναφέρουμε πως επιχειρεί να εξετάσει τις πτυχές των κρίσιμων μετασχηματισμών στο λιανικό εμπόριο, μέσα τόσο από τη θεωρητική επισκόπηση όσο και από την αξιοποίηση πραγματολογικών δεδομένων και στοιχείων. Επίσης, επενδύοντας στη διεπιστημονικότητα, συνδέει τα ιστορικά στοιχεία για το λιανικό εμπόριο με τις οικονομικές, τεχνολογικές και τις ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις και επιχειρεί να διερευνήσει τις σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, εστιάζει και στην ελληνική περίπτωση, αναδεικνύοντας τη σημασία του κλάδου του λιανικού εμπορίου στην οικονομική λειτουργία και στην αναπαραγωγή της κοινωνικής δομής, υπογραμμίζοντας την αέναη διαλεκτική σχέση μεταξύ της μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμπορικής επιχείρησης, και χαρτογραφώντας το απείκασμα του κλάδου στο μέλλον.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως κεφάλαια του βιβλίου έγραψαν οι κ.κ. (με αλφαβητική σειρά): Jonathan Reynolds (Καθηγητής στο Said Business School» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Επιστημονικός Διευθυντής του Oxford Institute of Retail Management από το 1999), Βάλια Αρανίτου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία από το 2008 είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), του ερευνητικού Ινστιτούτου της Ε.Σ.Ε.Ε.), Χαράλαμπος Αράχωβας (Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε.), Γεώργιος Δουκίδης (Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτής και Διευθυντής του «ELTRUN»), Νίκος Θεοχαράκης (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.), Λευτέρης Κιοσές (Διδάκτορας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (Ι.Ε.Λ.Κ.Α.)), Παντελής Κωστής (Διδάκτορας και Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. και του Ε.Α.Π.), Κωνσταντίνος Λοΐζος (Διδάκτορας και ερευνητής Γ΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.)), Μανόλης Μανιούδης (Οικονομικός Αναλυτής του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. και Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας), Γεώργιος Μπάλτας (Καθηγητής στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδρέας Μπουράκης (Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μιλένα Παναγιωτοπούλου (Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Ε.Σ.Ε.Ε.), Ίρις Πολύζου (Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Αστικής Κοινωνιολογίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 εργάζεται ως επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (E.F.A.)), Γεώργιος Σώκλης (Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής Γ΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.)) και Λένα Τσιπούρη (Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.).