ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσιάστηκε ο σκοπός του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου που ξεκινά ο Δήμος Πάτρας

Σήμερα το μεσημέρι (Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023), πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» ενημερωτική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν ο σκοπός του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, που ξεκινά ο Δήμος σε όλα τα σχολικά κτήρια και στα κτήρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Ο έλεγχος είναι προληπτικός και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί το επίπεδο ασφαλείας των κτηρίων, και να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και δομική τους αναβάθμιση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου κ. Χρήστος Κορδάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Τάκης Πετρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, εμπλεκόμενοι φορείς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Υπηρεσιακοί παράγοντες και δημότες.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Κώστας Πελετίδης, στη σχετική ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα των σχολείων για τη Δημοτική Αρχή, από την αρχή της πρώτης μας θητείας, είναι σημαντικό. Είπαμε «πρώτα οι ανάγκες των παιδιών μας» και σ’ αυτή την κατεύθυνση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε 257 σχολεία και στα 220 -είναι μοναδικό γεγονός σε όλη την Ελλάδα- γίνεται προσπάθεια ανάπλασης σε όλα τα επίπεδα και στα περισσότερα να κάνουμε τις εργασίες με τους εργαζόμενούς μας. Όταν ξεκινήσαμε, τα σχολεία μας δεν είχαν ούτε ρελέ.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την αντιπυρική προστασία των σχολείων και συνεχίζουμε τώρα τον προσεισμικό τους έλεγχο.
Ο λόγος που δεν έγιναν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια είναι γιατί ήταν έξω από τον προγραμματισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, γι’ αυτό και δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας για χρηματοδότηση.
Εμείς, σήμερα, κάνουμε το σχέδιο για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων και των άλλων δημοτικών κτηρίων. Θα υπάρξει, όμως, χρηματοδότηση για την υλοποίησή του; Ή θα πάνε τα κονδύλια στις τσέπες των επιτηδείων πάλι, όπως τότε με την πανδημία, που δόθηκαν κονδύλια σε αεροπορικές εταιρίες επί παραδείγματι, λόγω μείωσης της κίνησης, όπως είπαν, αλλά ουδέποτε αυτά επιστράφηκαν.
Πρέπει να προβληματιστούμε, λοιπόν, και οι συναντήσεις όπως η σημερινή να μας οδηγήσουν στο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε θέματα όπως ο προσεισμικός έλεγχος, ώστε να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που μας αναλογούν και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να τα βάλει ψηλά στην ιεράρχηση.».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Τάκης Πετρόπουλος ανέφερε πως: «Ο προσεισμικός έλεγχος των 300, περίπου, δημοτικών κτηρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σχολεία, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αντισεισμικής θωράκισής τους. Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για σεισμογενείς περιοχές, όπως είναι η δική μας. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι σε περίπτωση μικρών ή μεγάλων παρεμβάσεων, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Πάτρα, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, γιατί πολύ απλά οι Δήμοι δεν μπορούν με τα ελάχιστα κονδύλια να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις.».
Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαίας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Νίκος Κλάδης, ο Προϊστάμενος Κτηριακού Έργου της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου κ. Νίκος Νικολάου και άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο του Προσεισμικού ελέγχου χρηματοδοτείται κατά 60% από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και κατά 40% από ιδίους πόρους του Δήμου Πατρέων.
Η μέθοδος που θα εφαρμοστεί για τη διενέργεια του ελέγχου αφορά στη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, που συλλέγονται με τη διαδικασία του Ταχέως Οπτικού Ελέγχου του Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και συνίσταται στη συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου Κτηρίων (5η έκδοση). Τα δελτία αποσκοπούν στην ποιοτική βαθμολόγηση του δομικού συστήματος και στην κατάταξη του κτηρίου σε συγκεκριμένη κατηγορία σεισμικής επικινδυνότητας.
Τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου θα αξιοποιηθούν από τον Δήμο και τον Ο.Α.Σ.Π. για να εκτιμηθεί το επίπεδο ασφάλειας των κτηρίων και να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των κτηριακών υποδομών.