ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κεντρικός Τομέας Ποίηση

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του κ. Στάθη Λιώτη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαρτίου 2023, παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, η ποιητική συλλογή του ποιητή και συγγραφέα κ. Στάθη Λιώτη, με τίτλο: «Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια».

Της Παναγιώτας Σούγια

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη Συγγραφέα–Διανοήτρια κ. Παναγιώτα Μπλέτα, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, να αναφέρει πως: «Το Μουσείο της πόλης των Αθηνών είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας, για τη χώρα μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το βιβλίο του Στάθη Λιώτη. Είμαστε εδώ ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες, που μας τιμούν με την παρουσία τους, και τους ευχαριστούμε που είναι μαζί μας γι’ αυτό το υπέροχο ποιητικό βιβλίο του Στάθη Λιώτη.».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε το Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων κ. Στέλλα Πνάκα, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας πως: «Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι απόψε εδώ στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, ένα από τα ωραιότερα Μουσεία της Αθήνας, μαζί με εκλεκτούς φίλους καλεσμένους.».

Την ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση της ποιητικής συλλογής του κ. Στάθη Λιώτη αρχικά προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ» και Κριτικός Λογοτεχνίας κ. Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Με μάγεψε και με έθελξε αυτή η γραφή, που και ουσιαστική είναι και επίκαιρη, που έχει να κάνει με τον ψυχισμό του σύγχρονου Έλληνα, του σύγχρονου ανθρώπου. Πιστεύω πως δεν μένει στο ελλαδικό στοιχείο, αλλά γίνεται πιο διεθνής ο προσανατολισμός μου.
Στη συνέχεια διάβασε ένα κείμενο που έγραψε παλαιότερα ο ίδιος για την ποίηση του κ. Λιώτη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο ποιητής γίνεται άμεσα μεσολαβητής μιας πληθωρικής ενισχυμένης και, παράλληλα, λιτής γραφής, που με απόλυτη διαφάνεια συνδυάζει τα περιεκτικά δεδομένα με ξεχωριστή ικανότητα και ασυμβίβαστο ρυθμό ανάπλασης και κατάνυξης. Λειτουργεί καινοτόμα και πολυδιάστατα, ευρισκόμενος σε ένα ιδιότυπο και ελεγειακό περιβάλλον. Η αλήθεια των συνειρμών του διαβάζεται διαφορετικά και προσφέρεται για πολλαπλές προσεγγίσεις, που εξυφαίνεται διεισδυτικά. Σχηματίζει εκφορές και αποδόσεις του λόγου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, που κινούνται με ταχύτητα ευφρόσυνης αναγνωσιμότητας. Περιγράφει μεταλλάξεις με επιγραμματικές φόρμες, που συντονίζουν το περίβλημα διαλόγου ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με ευαισθησία στους συνδυασμούς της τονικότητας, συνδυάζει στη σειρά περιπλανήσεις και περιδιαβάσεις, που απευθύνονται σε εκδηλωμένες στίξει,ς που ελκύουν στοχαστικές σκέψεις που ατενίζουν. Στο βιβλίο, επίσης, συντελούνται νεωτεριστικές και κοινωνιολογικές προσμίξεις με σήμανση και τοποθετήσεις με επίκριση.».

Κατόπιν, κ. Μανούσος Ηλιάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Συγχαρητήρια για την παρουσίαση ενός τόσο σοβαρού βιβλίου, το οποίο με έχει συγκινήσει πολύ. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς, που πραγματικά με κόπο αλλά και με έμπνευση εξέδωσαν αυτό το βιβλίο.».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Συνταξιούχος της Ε.Ρ.Τ.–Τεχνικός Προϊστάμενος Ειδήσεων και Συγγραφέας κ. Κώστας Μαντάς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η ποιητική συλλογή του Στάθη Λιώτη αποτελεί μια περιήγηση στην ελληνική ψυχή. Μέσα από τα ποιήματά του μας ξεναγεί σε τοπία, που μας ανανεώνουν την ψυχή, αλλά και τους υπαρξιακούς δρόμους, που καταλήγουν σε κοινωνικό προβληματισμό. Γίνεται ερωτικός, συλλογικός, αλλά όχι αφοριστικός.. Μέσα από την ποίησή του βγάζει όλους εμάς, που θέλαμε να κλάψουμε, να γελάσουμε και να αγκαλιαστούμε, χωρίς σύνορα. Με λιτή γλώσσα καταφέρνει να μας δείξει, μέσα από την ποίησή του, πώς η ευαισθησία χαρακτηρίζει τον βαθύ άνθρωπο, αυτόν με τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει γύρω του.».
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων του Εξωτερικού κ. Άγγελος Αναγνωστόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως: «Συγχαρητήρια για το βιβλίο. Θα χαρώ πάρα πολύ να μπορέσουμε να το προωθήσουμε στο εξωτερικό.».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο Στάθης Λιώτης είναι ένας τεχνίτης του Λόγου, ένας ποιητής πραγματικός, διότι ποιεί με τις λέξεις του και δίνει απλόχερα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον αναγνώστη. Έχει βαθιά στην καρδιά του την Ελλάδα. Μαγεύεται και εμπνέεται από τις ομορφιές της ελληνικής φύσης, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος.».
Κατόπιν, ο Καθηγητής, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος, κ. Ρόμπερτ Πεφάνης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Με ιδιαίτερη τιμή δέχτηκα να προλογίσω την ποιητική συλλογή του Στάθη Λιώτη. Μεταξύ άλλων με μαγνήτισε ο τίτλος του: «Η καρδιά μου γράφει Ελλάδα». Πόσο εμπνευσμένος και πόσο σημαντικός είναι ο ευθύς απλός τίτλος, που σημαίνει πολλά.».
Ακολούθως, για την παρουσιαζόμενη ποιητική συλλογή μίλησε η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Μαριάννα Καστανιά, η οποία διάβασε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του κ. Λιώτη, σχολιάζοντάς τα με μοναδικό τρόπο.
Στη συνέχεια, ο Θεατρικός Συγγραφέας κ. Γιώργος Α. Χριστοδούλου είπε μεταξύ άλλων πως: «Διαβάζοντας το βιβλίο είδα μία απλότητα. Η απλότητα των ποιημάτων είναι το θείο. Το απλό, λοιπόν, είναι το θείο, δηλαδή, ο Θεός. Θα έλεγα ότι διαφέρει από τους άλλους ποιητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν λέξεις εντυπωσιασμού. Όμως, ο εντυπωσιασμός φεύγει γρήγορα από τα μάτια μας και μένει η ουσία. Στα ποιήματα βλέπουμε ότι έχει σημαιοφόρο την απλότητα, επιβάλλοντας στον εαυτό του να είναι απλός για να μας αγγίξει. Δεν χρησιμοποίησε λέξεις φανταχτερές. Επίσης, την παραδίδει ακριβώς την ποίηση έτσι όπως αυτός τη νιώθει εκείνη τη στιγμή.» και συνέχισε αναλύοντας κάπποια από τα ποιήματα και τις έννοιές τους.
Επίσης, η κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη, από την Εφημερίδα «Παλμός», του Γαλατσίου, διάβασε αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του κ. Λιώτη, αναλύοντάς τα από τη δική της οπτική ανάγνωσης.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε και πάλι η κ. Παναγιώτα Μπλέτα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «»Στην Καρδιά μου γράφει Ελλάδα», ο ποιητικός στόχος του Στάθη Λιώτη είναι η Ελλάδα. Εκεί γεννάει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Εκεί συνθέτει τις δημιουργίες του, εκεί το μυαλό του ανασαίνει το οξυγόνο. Το ποιητικό του εγχείρημα διαθέτει τη μορφή και τον χαρακτήρα ενός ολοκληρωμένο έργου, με προβληματισμούς που ανοίγουν διαφορετικά πεδία έρευνας προς τον άνθρωπο και το Περιβάλλον. Οι θεματικές του και ο έντονος εσωτερικός διάλογος, υποδηλώνουν τις υπαρξιακές αναζητήσεις του δημιουργού. Τα ποιήματά του διαθέτουν αέρινη και κομψή δομή, που επικοινωνεί με λεπτότητα και γοητεία. Τα μηνύματά τους, τα οποία, πέρα από την ερωτική διάσταση, εκφράζουν μία κοινωνική αρμονία για τη ματαιοδοξία, που τη διακρίνει στα μάτια του κόσμου που τον περιβάλλει. Με ιδιαίτερη φυσικότητα εκφράζει μέσα από την ποίηση τα βιώματά του, τις αισθητικές του εμπειρίες, ως μια πράξη αλληλεγγύης και επικοινωνίας για τους άλλους. Στόχος είναι να παρασύρει τον αναγνώστη σε μια εμπειρία αποκάλυψης των όσων κρύβονται βαθιά μέσα στην ακινησία του κόσμου και του χρόνου, όσων επιθυμούν να δουν τον κόσμο χωρίς τη μόνωση της επιφάνειας.».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ποιητή κ. Στάθη Λιώτη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα συγκινητικά τους λόγια, απήγγειλε κάποια από τα ποιήματά του και ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Προσπαθώ να γράφω όσο πιο απλά γίνεται, όσο πιο κατανοητά. Αυτός είναι ο σκοπός μου, διότι, όπως λέω και στον πρόλογο, η ποίηση δεν είναι για 5-10 ανθρώπους, αλλά είναι για όλον τον κόσμο.».
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ακούστηκαν κάποια από τα μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα-ποιητή.