Παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας
Χθες το απόγευμα, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2023, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, το Κέντρο Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε την παρουσίαση του τόμου, με τίτλο: «Πρακτικά 10ου Συμποσίου – Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης», που έγινε το τριήμερο 6-8 Μαΐου 2022, στον ίδιο χώρο, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακκελαροπούλου, με εκλεκτούς εισηγητές, οι οποίοι ανέπτυξαν όλες τις πτυχές του θέματος.
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και Προέδρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκά Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το 10ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. πήρε τη θέση του στην ιστορία των άλλων εννιά Συμποσίων, που πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία, αρχής γενομένης από το έτος 2003 και τη Δημαρχία του Γιάννη Χαραλάμπους. Έκτοτε, συνεχίζουμε μια πορεία ως ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στην καταγραφή της Ιστορίας των προγόνων μας, που ήταν κατατρεγμένοι και ρίζωσαν στη μητέρα Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Νιώθω σήμερα ιδιαίτερη συγκίνηση ως Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., εκφράζοντας όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, όλα τα μέλη του Δ.Σ., γιατί σας παραδίδουμε έναν τόμο, που αναφέρεται στα Πρακτικά του Συμποσίου, με τίτλο: «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης». Με ιδιαίτερα δύσκολες κλιματιστικές συνθήκες σας ευχαριστώ όλες και όλους που τιμήσατε την εκδήλωσή μας. Άλλωστε, και όταν πραγματοποιήσαμε το 10ο Συμπόσιο στις 4, 5 και 6 Μαΐου του 2022 να θυμηθούμε ότι ήταν συνθήκες «COVID-19», όπως αποκαλέστηκε η επιδημία, που ταλαιπώρησε εκατομμύρια ανθρώπων. Και όπως θα δούμε και στις φωτογραφίες ήταν υποχρεωτική και η χρήση της μάσκας. Έτσι, λοιπόν, το χαρακτηριστικό εκείνων των ημερών, που ήταν οι μάσκες, σήμερα μεταφέρεται με τις έντονες καιρικές συνθήκες με τη μεγάλη θέρμανση και το φαινόμενο που το ονομάσανε: «Κλέων».».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου παρουσίασε «video» και φωτογραφικά στιγμιότυπα από την έναρξη του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., όπου είχε παραβρεθεί και κήρυξε την έναρξή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ προβλήθηκε και η τότε σχετική ομιλία της.
Ακολούθως, την παρουσίαση των πρακτικών ανέλαβαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, αναφερόμενοι περιληπτικά στους εισηγητές του 10ου Συμποσίου και τη θεματολογία τους.



Αρχικά, ο κ. Σταύρος Παπαγερασίμου παρουσίασε τις ομιλίες των κ.κ.: Παρασκευής Ευσταθιάδου, με τίτλο: «Η ασκηθείσα πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης πριν από τη Συνθήκη των Σεβρών», Δημήτρη Σταματόπουλου, με τίτλο: «Ερμηνευτικά σχήματα Θεωρητικές Προσεγγίσεις στη Μικρασιατική Καταστροφή», και Κωνσταντίνου Κολιόπουλου, με τίτλο: «Από τις Σέβρες στη Λωζάνη: Η στρατιωτική διάσταση».
Κατόπιν, η κ. Καλλιόπη Στεριάδου παρουσίασε τις εισηγήσεις των κ.κ.: Φωτεινής Τομαή, με τίτλο: «Το διπλωματικό βαλς των μεγάλων της εποχής, η νεκρανάσταση του Μεγάλου Ασθενή και η τύχη του Ελληνισμού της Ανατολίας», Αθανάσιου Χρήστου, με τίτλο: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», και Κωνσταντίνου Υφαντή, με τίτλο: «Από τις Σέβρες στη Λωζάνη: Η διπλωματική διάσταση».

Ακολούθως, ο κ. Γιώργος Νουβέλογλου παρουσίασε τις ομιλίες των κ.κ.: Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου, με τίτλο: «Ανεξέταστες όψεις της Λωζάνης: Οι εξαιρέσεις από την Ανταλλαγή και οι πολεμικές αποζημιώσεις», Ιάκωβου Μιχαηλίδη, με τίτλο: «Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις πηγές», και Αρχάγγελου Γαβριήλ, με τίτλο: «Η ίδρυση της Τουρκο-ορθόδοξης εκκλησίας και η εμπλοκή της στην Ανταλλαγή των Ελληνο-ορθόδοξων Πληθυσμών στην Καππαδοκία (1919-1923)».

Αμέσως μετά, η κ. Χρυσάνθη Αθηνάκη παρουσίασε τις ομιλίες των κ.κ.: Αντώνη Κλάψη, με τίτλο: «Εύθραυστη σαν πορσελάνη. Η Συνθήκη των Σεβρών», Ειρήνης Σαρίογλου, με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης», και Θεοδόση Κυριακίδη, με τίτλο: «Οι Δίκαιοι Τούρκοι. Ένα αποσιωπημένο κεφάλαιο της γενοκτονίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε την εισήγηση της κ. Έλσας Κοντογιώργη, με τίτλο: «Fridtjof Nansen και η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», καθώς και την εισήγηση της κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, με τίτλο: «Σμύρνη. Από τη Συνθήκη των Σεβρών στην Καταστροφή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα και αναψυκτικά στο αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου.