ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Ελληνική Οικονομία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσιάστηκαν στην Πάτρα τα έργα και οι παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Τα έργα και οι παρεμβάσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Πατρέων και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία».

Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 52 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύουν:

– Στην αναβάθμιση και βελτίωση της καθημερινής ζωής.

– Στη βελτίωση των υποδομών της πόλης.

– Στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και των συνοικιών της Πάτρας.

Συγκεκριμένα έγινε παρουσίαση των έργων:

 1. Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, που περιλαμβάνει: Ανάπλαση Άνω Πόλης, ανάπλαση Κάτω Πόλης και ανάπτυξη ποδηλατόδρομων, ανακατασκευή κλιμάκων ιστορικού κέντρου, αστική ανάπλαση Γούβας. Οι παρεμβάσεις που αφορούν την ανάπλαση 100.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων (Πλατείες, πεζοδρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι) θα συμβάλουν στην αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση των περιοχών αυτών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
 2. Ανάπλαση–Αξιοποίηση περιοχής Camping–Έλους Αγυιάς: Δημιουργείται ένα ελκυστικό, οργανωμένο πάρκο 325 στρεμμάτων στην περιοχή του Camping και του έλους της Αγυιάς, που αποδίδεται στην πόλη ως οικολογικός χώρος αναψυχής, άθλησης και περιπάτου.
 3. Αστική Ανάπτυξη περιοχής Ζαρουχλεΐκων: Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (Δημιουργία πεζόδρομων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζόδρομων, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.).
 4. Ανάπτυξη Έξυπνων Λύσεων Διαχείρισης και Ενημέρωσης των πολιτών για «Έξυπνες θέσεις στάθμευσης», κυκλοφοριακή ρύθμιση και «Έξυπνες στάσεις».
 5. Βασικές Υποδομές Αποχέτευσης Λυμάτων: Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 23.550 μ. και 5 αντλιοστάσια, στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πατρέων.
 6. Ανάπτυξη Δικτύου Έξυπνων Αισθητήρων για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αστικού Περιβάλλοντος.
 7. Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατόδρομου (Κανελλοπούλου-Παπαφλέσσα).
 8. Έξυπνες εφαρμογές για την προώθηση του Θεματικού Τουρισμού.
 9. Ψηφιοποίηση των  Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών.
 10.  Αποκατάσταση Θεάτρου «Απόλλων».
 11.   Στερέωση και αποκατάσταση Νοτιοανατολικού πολυγωνικού Οθωμανικού Προμαχώνα Κάστρου Πάτρας.
 12.  Δράσεις για την ενίσχυση  των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του Σ.Σ.Β.Α.Α., ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Τον Σεπτέμβριο του 2014, μόλις αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, στην πρώτη μας θητεία, ήρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Διαχειριστική Αρχή και τα Υπουργεία, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών μας. Ξεκινήσαμε ένα δύσκολο ταξίδι, προκειμένου να σχεδιάσουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα και να εντάξουμε σ’ αυτό όλα εκείνα που έχει ανάγκη η πόλη μας και ο Δήμος μας σε όλη του την έκταση. Όλα όσα προγραμματίζουμε, υλοποιούνται από τους εργαζόμενους του Δήμου και είναι τιμή μας που συνεργαζόμαστε μαζί τους, καθώς και με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στην Περιφέρεια και στη Διαχειριστική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μια πόλη δεν χτίζεται με τα λόγια, αλλά από τις προσπάθειες και τη δουλειά ανθρώπων, που στην προκειμένη περίπτωση έδωσαν και την ψυχή τους. Γι’ αυτό και τονίζω ιδιαίτερα το σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας. Πρέπει ο καθένας μας να ξεπερνά το δικό του «κουτάκι» μέσα στο οποίο κινείται και εργάζεται.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Πελετίδης επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η συνεργασία επιτεύχθηκε, τα έργα γίνονται και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους και όλες. Στέκομαι ιδιαίτερα στο θέμα της συνεργασίας των εργαζομένων, γιατί πολλές φορές βλέπουμε μόνο τις αδυναμίες και τσιγκουνευόμαστε να πούμε ένα «μπράβο». Αυτή η πορεία έχει καθυστερήσεις. Γιατί το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά. Έχει χρονοβόρες διαδικασίες και ακυρώνει τις προσπάθειες των φυσικών προσώπων, προκαλώντας πρόβλημα στην αλυσίδα που δημιουργούν για την υλοποίηση των έργων. Επί παραδείγματι, για τα έργα ανάπλασης της Άνω και της Κάτω Πόλης, μόνο για την άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων πέρασαν δύο χρόνια να την πάρουμε και να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Μετά από αυτή την καθυστέρηση προχωρήσαμε στην προκήρυξη του έργου, όπου και εκεί υπήρξαν καθυστερήσεις, λόγω των ενστάσεων από τους εργολάβους, και φτάνουμε σε ένα ακόμη στάδιο καθυστερήσεων από την έλλειψη χρημάτων, αφού έχει ξεκινήσει το έργο. Στο άλλο μεγάλο έργο, αυτό της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού,  από τον Σεπτέμβριο του 2014, που αναλάβαμε, μέχρι και το τέλους του 2017, δεν μπορούσαμε να προκηρύξουμε το έργο, γιατί δεν είχε γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο η κανονιστική διαδικασία ανταγωνισμού των εργολάβων. Αυτό σημαίνει πως όταν φτάσει η ώρα να ξεκινήσει το έργο δεν συμβαδίζεις με την τεχνολογία, αφού η μελέτη είχε γίνει πριν δέκα χρόνια.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Μια ακόμα δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, ήταν η περίοδος του κορωνοϊού. Δύο χρόνια, «γονάτισαν» όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά όλα τα επισημαίνουμε γιατί δεν πρέπει να υπάρξουν ανάλογες καθυστερήσεις και εμπόδια και στο νέο Πρόγραμμα. Ωστόσο, σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι, η πόλη μας είναι χαρούμενη, γιατί ακόμη και με τις χίλιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε βλέπουμε μια μεγάλη αλλαγή και πολλά έργα που ολοκληρώθηκαν και ακόμη περισσότερα που είναι σε εξέλιξη. Το μπράβο αξίζει όχι στον Δήμαρχο και στη Δημοτική Αρχή, αλλά στους εργαζόμενους, που χτίζουν την πόλη μας και είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αν συνεχίσουμε έτσι, με δουλειά και καλή συνεργασία, θα πετύχουμε και στο νέο Πρόγραμμα, με έργα και δράσεις, που θα ωφελήσουν τους δημότες, τον λαό της Πάτρας.».

Επίσης, ομιλητές στη συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Χρήστος Κορδάς, η κ. Γλυκερία Κατηφόρη, ως εκπρόσωπος  της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος  Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Νίκος Μωραίτης, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου Πατρέων, ο κ. Χρήστος Κολώνας, πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Θεόδωρος Μπαρζός, Προϊστάμενος Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων, η κ. Μαρία Γκάτη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια  Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο κ. Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος Τμήματος  Σχεδιασμού και Μελετών Ψηφιακών Συστημάτων Δήμου Πατρέων, η κ. Κατερίνα Κούρου, Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, ο κ. Χρήστος Λύκουρας, Προϊστάμενος  Τμήματος  Μελετών Διεύθυνσης Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Π., και ο κ. Άρης Μαμασιούλας, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ακόμη, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Φίλιας, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Οργανισμών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Φορέων και αρκετοί δημότες.