ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 19 Απριλίου 2024
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Πατρέων εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου για την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του

Στην Πλατεία Μπακογιάννη, που κατασκευάστηκε από το Κληροδότημα Πελοπίδα Α. Σταθακόπουλου και τον Δήμο Πατρέων, ο Δήμος εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου, αναγνωρίζοντας την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του.
Άλλα Αθλήματα Κρήτη Μπάσκετ Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για τις επιτυχίες τους στα σχολικά Πρωταθλήματα το 3ο το 8ο και το 11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Οι πρωταθλήτριες ομάδες σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης τιμήθηκαν σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου Σταδίου από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Πώς ο «Μεγάλος Αδελφός» απειλεί μαθητές και μαθήτριες στην πολύπαθη Νέα Ιωνία Αττικής

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου εκτός Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το σοβαρότατο ζήτημα, που έθεσε προς ψήφιση η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας, και αφορούσε στη μη τοποθέτηση και λειτουργία καμερών στα σχολεία, το οποίο καταψηφίστηκε, λαμβάνοντας 13 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Για το μείζον αυτό θέμα, την τοποθέτηση της Προέδρου της «Ένωσης» κ. Μαρίας Ζαχουδάνη και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, πλην δύο δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπερψήφισαν το προτεινόμενο κείμενο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου. Μετά από τις εξελίξεις αυτές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο «Μεγάλος Αδελφός» να «πήγε» στην πολύπαθη Νέα Ιωνία για να μείνει, απειλώντας μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, «μετρώντας στην καλύτερη περίπτωση τις μπουκιές τους», δεν μένει παρά να αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των ίδιων των μαθητών, των μαθητριών, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών τους στην πιθανότητα να τοποθετηθούν καταγραφικά συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε όλα τα σχολεία της περιοχής, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, που κανείς δεν γνωρίζει έως πού θα μπορούσε να επεκταθεί (παιδικές χαρές, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.). Στο «καυτό» αυτό θέμα θα επανέλθουμε σύντομα, όπως οφείλουμε, διότι πάνω από όλα τίθενται η ελευθερία και η δημοκρατία, και πολύ περισσότερο η ελευθερία των νέων ανθρώπων και αυριανών πολιτών.

Μεγάλη ανταπόκριση στην Εσπερίδα του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Πιερίας

Εσπερίδα με θέμα: «Το παζλ του αυτισμού-πολύχρωμα και έντονα», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Νομού Πιερίας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής & Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κατερίνης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης.

Τον Μάιο θα αποδοθεί στους πολίτες το Αισθητικό Άλσος στη Λάρισα

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, η εικόνα του Άλσους έχει αλλάξει ριζικά, με τους βασικούς χώρους να έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Στο Αισθητικό Άλσος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ....
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Ελλάδα Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσίαση της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε. για την ολιστική διαχείριση των υδάτων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024

Παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2027, στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. πρόταση για την ολιστική διαχείριση των υδάτων, η οποία στηρίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα Κ.Ε.Δ.Ε.- Ε.Δ.Ε.Υ.Α. – Ε.Ε.Τ.Α.Α., σε συστηματική διαβούλευση με τον κ. Γ. Παπαναστασίου, Β΄ αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., και τον Γ. Μαρινάκη, Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Δήμαρχο Ρεθύμνου, και θα κατατεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ενόψει των επικείμενων αλλαγών του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των υδάτων, που προωθεί η κυβέρνηση.

«Η Αυτοδιοίκηση, συνεπής στη δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στην κυβέρνηση να καταθέσει τη δική της ολιστική πρόταση για τη διαχείριση των υδάτων, την τήρησε. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προχωρά στην κατάθεση, ως βάση συζήτησης και ολοκληρωμένης πρότασης-νομοθετικής ρύθμισης για επιτυχία του εγχειρήματος. Αν από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει ειλικρινής διάθεση για ειλικρινή, γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά την παρουσίαση της πρότασης για μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών και τους δήμους.
Επίσης, αναφερόμενος στις προτάσεις, που κατέθεσε στην Κ.Ε.Δ.Ε. ο υπουργός ΥΠ.ΕΝ. κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως: «Έχουν μεν ορισμένα θετικά σημεία, αλλά τα περισσότερα δεν οδηγούν με βεβαιότητα και ασφάλεια ότι θα πετύχουν τα αναμενόμενα.».
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., κ. Γ. Μαρινάκης, υπογράμμισε πως η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμφωνεί και προσυπογράφει την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε., αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ πως αν το υπουργείο πραγματικά έχει ειλικρινή στάση και δεν υπάρχει μια εμμονική διάθεση να επιβληθούν εκ των άνω προς τα κάτω πράγματα, θα βρεθεί λύση. Διότι εμείς θέλουμε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση.».

Σε ό,τι αφορά στα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης, περιλαμβάνονται οι εξής βασικές επιλογές:
Η Κ.Ε.Δ.Ε. συμφωνεί με την ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης του συστήματος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμων). Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτή πρέπει να έχει «ολιστικό» χαρακτήρα, δηλαδή, να αφορά συνολικά τη δημόσια πολιτική ύδρευσης και αποχέτευσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να οδηγεί στην Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αυτής της δημόσιας πολιτικής, να τη συνδέει με τη δημόσια πολιτική άρδευσης και να την εντάσσει στην ευρύτερη δημόσια πολιτική διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.
Επίσης, η Κ.Ε.Δ.Ε. εκτιμά πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να στηρίζεται στις αρχές της «εταιρικής σχέσης», της «επικουρικότητας» και της «εγγύτητας στους πολίτες», και ότι πρέπει να διατηρηθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, διότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους αποτελεί τοπική υπόθεση. Επίσης, εκτιμά ότι οι «οικονομίες κλίμακας» πρέπει να επιδιωχθούν με την αξιοποίηση των θεσμών διαδημοτικής συνεργασίας (κοινές υπηρεσίες, συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας).
Κατά συνέπεια, προτείνει να αντιμετωπιστούν οι εγγενείς αδυναμίες των μικρών Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που έχουν δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη νομοθέτηση της διαδημοτικής συνεργασίας στο νομαρχιακό επίπεδο με Κοινή Υπηρεσία και στο περιφερειακό επίπεδο με Διαδημοτική Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔιαδΕΥΑ).
Επιπλέον, η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί πως κλειδί για την επιτυχία της Μεταρρύθμισης είναι ένα τριετές Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, το οποίο υλοποιείται σε δύο Φάσεις: τη Φάση Α΄– Προπαρασκευής και τη Φάση Β΄– Εφαρμογής.
Το Πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό Κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου της Μεταρρύθμισης και η Φάση Προπαρασκευής να προηγείται της εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε οι ρυθμίσεις αυτές να μην βασίζονται σε «υποθέσεις εργασίας», αλλά να διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων και την επίτευξη συγκεκριμένων ρεαλιστικών στόχων.

Το τριετές Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης προτείνεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, διάγνωση των αναγκών και αποτίμηση της διαχειριστικής ικανότητας των φορέων ανά Περιφερειακή Ενότητα.
 • Κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό:
 • Εξαίρεση των ΔΕΥΑ από τον περιορισμό των προσλήψεων (δεδομένου ότι καλύπτουν ανταποδοτικές υπηρεσίες).
 • Τριετές πρόγραμμα με την αναγκαία στελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Κοινών Υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες, αλλά και τις προγραμματιζόμενες συνταξιοδοτήσεις της επόμενης πενταετίας. Θέσπιση διαπιστωτικής πράξης για τη στελέχωση κάθε Κοινής Υπηρεσίας.
 • Χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των διαδημοτικών δομών και λειτουργιών, για την παρεχόμενη σε Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμους υποστήριξη, από Ειδικό Πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. 2021–2027 (με χρηματοδότηση, κυρίως, από τα Προγράμματα Τεχνικής Βοήθειας).
 • Υποστήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. των Δήμων και των διαδημοτικών δομών για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς τους.
 • Αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος:
 • Εφαρμογή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων).
 • Πρόγραμμα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίηση των Α.Π.Ε., με εξειδίκευση του Προγράμματος «Απόλλων» στον τομέα των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Ψηφιακή αποτύπωση των δικτύων:
 • Πρόγραμμα ψηφιακής αποτύπωσης των υποδομών (πηγών υδροδότησης, δικτύων, Ε.Ε.Λ. κ.λπ.) και Πρόγραμμα αντιμετώπισης των διαρροών των δικτύων.
 • Βελτίωση της εισπραξιμότητας:
 • Σχέδιο Δράσης για την είσπραξη των οφειλών και την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής και συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε..
 • Μείωση του Φ.Π.Α. σε όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα για το πόσιμο νερό και τα λύματα:
 • Ένταξη των προγραμμάτων που εκπονούνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
 • Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης:
 • Προγραμματική Σύμβαση των αρμόδιων Υπουργείων με τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για τη Διακυβέρνηση της Μεταρρύθμισης.
 • Διασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών της Μεταρρύθμισης.
 • Ειδικές ρυθμίσεις για τις τρεις Νησιωτικές Περιφέρειες και για τους Νησιωτικούς Δήμους των Ηπειρωτικών Περιφερειών και της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και για τα ειδικά ζητήματα, που συνδέονται με τα ποιοτικά στοιχεία, τις ιδιαιτερότητες και την ανομοιογένεια των Δ.Ε.Υ.Α..
 • Ψηφιοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και δημιουργία ενός Ο.Π.Σ. Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Διεύρυνση του ρόλου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς της στην υποστήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της.

Χρηματοδότηση της Μεταρρύθμισης

Για τη Χρηματοδότηση της Μεταρρύθμισης προτείνει να αξιοποιηθούν:

 • Οι ίδιοι πόροι των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για την κάλυψη των δαπανών του νέου προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. (δεδομένου ότι αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες).
 • Τα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. 2021–2027 και, ιδίως, το Πρόγραμμα: «Τεχνική Βοήθεια & υποστήριξη Δικαιούχων», η Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος: «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», τα Περιφερειακά Προγράμματα και το Πρόγραμμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης.
 • Η χρηματοδότηση των Δ.Ε.Υ.Α. (για την κάλυψη, κυρίως, του πρόσθετου ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διακυβέρνηση της Μεταρρύθμισης

Για τον σχεδιασμό και τη διοίκηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένης της εκπόνησης και εφαρμογής του τριετούς Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, προτείνει την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του ΥΠ.ΕΝ., του ΥΠ.ΕΣ., του ΥΠ.ΕΘ.Ο., του ΥΠ.ΥΓ., της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Ε.Δ.Ε.Υ.Α..

Για τη διασφάλιση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης προτείνει τα ακόλουθα:

Σε εθνικό επίπεδο:

 • Επανασυστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Ν.Π.Ε., της Κ.Ε.Δ.Ε., της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., της Ε.Υ.Δ.Α.Π., της Ε.Υ.Α.Θ. και των κοινωνικών εταίρων, με γνωμοδοτικό ρόλο, ανάλογο του ρόλου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Υδάτων.
 • Κατά την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ύδατα διατυπώνουν γνώμη τα Συμβούλια Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Σ.Υ.Α.Δ.).
 • Ενισχύονται οι αρμόδιοι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και, ιδίως, οι σχετικές υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΝ. και βελτιώνονται οι διαδικασίες συντονισμού μεταξύ των Διαχειριστικών Αρχών και του ΥΠ.ΕΝ. και η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, που διαχειρίζονται οι συναρμόδιοι φορείς.

Σε περιφερειακό επίπεδο:

 • Ενισχύονται με προσωπικό, μέσα και πόρους οι Διευθύνσεις Ύδατος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
 • Συγκροτείται Διαδημοτική Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔιαδΕΥΑ) στο επίπεδο της Περιφέρειας (ή του υδατικού διαμερίσματος), ως συλλογικό όργανο των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων της Περιφέρειας.

Σε δημοτικό / τοπικό επίπεδο:

 • Οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν.1069/1980, όπως ισχύει.
 • Συγκροτείται στο επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) διαδημοτική Κοινή Υπηρεσία στη μεγαλύτερη Δ.Ε.Υ.Α. της Π.Ε. και σε μεγάλες σε έκταση Π.Ε. και στη δεύτερη μεγαλύτερη Δ.Ε.Υ.Α. της Π.Ε., ως Αυτοτελής Υπηρεσία στον Ο.Ε.Υ. της Δ.Ε.Υ.Α.. Οι λοιπές Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι της Π.Ε. υπογράφουν με την Κοινή Υπηρεσία Σύμβαση Διαδημοτικής Συνεργασίας. Στην περίπτωση που σε μια Π.Ε. δεν υπάρχει Δ.Ε.Υ.Α., η Κοινή Υπηρεσία συγκροτείται στον Δήμο της πρωτεύουσας της Π.Ε.. Η Κοινή Υπηρεσία θα παρέχει διοικητική, τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη στις Δ.Ε.Υ.Α. και στους Δήμους.
 • Οι Δήμοι που δεν έχουν συστήσει Δ.Ε.Υ.Α. συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Κ.Δ.Κ.).

Δράσεις άμεσης εφαρμογής

Από τα παραπάνω προτεινόμενα, μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως οι ακόλουθες δράσεις:

 • Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, η διάγνωση των αναγκών και μια πρώτη αποτίμηση, ανά Περιφερειακή Ενότητα, της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.
 • Η συνεργασία ΥΠ.ΕΝ.–Ρ.Α.Α.Ε.Υ.–Κ.Ε.Δ.Ε.–Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την παροχή οδηγιών προς τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και η υποστήριξη της εφαρμογής της ισχύουσας μεθόδου κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών τους (Εκκρεμεί μόνον η έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α.).
 • Η δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος με την Α.Α.Δ.Ε. για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
 • Η έγκριση των εκκρεμών αιτημάτων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού, στο πλαίσιο του ετήσιου σχετικού προγραμματισμού 2024 του ΥΠ.ΕΣ., καθώς και η εξαίρεση των Δ.Ε.Υ.Α. από τον περιορισμό των προσλήψεων (δεδομένου ότι καλύπτουν ανταποδοτικές υπηρεσίες).
 • Η εκπόνηση του Οδικού Χάρτη του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του Ε.Σ.Π.Α. 2021–2027, για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.
 • Η άμεση εξειδίκευση του Προγράμματος «Απόλλων», όσον αφορά στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, περιλαμβανομένου Οδηγού Χάρτη.
 • Η εφαρμογή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Η εκπόνηση Εθνικού Επενδυτικού Προγράμματος για το πόσιμο νερό και τα λύματα.
 • Η εκπόνηση Προγράμματος ψηφιακής αποτύπωσης των υποδομών (πηγών υδροδότησης, δικτύων, Ε.Ε.Λ. κ.λπ.).
 • Η χρηματοδότηση των Δ.Ε.Υ.Α. (για την κάλυψη, κυρίως, του πρόσθετου ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.