ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η έκθεση: Γιώργος Ξένος «Τόποι περισυλλογής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά από την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η έκθεση: Γιώργος Ξένος «Τόποι περισυλλογής», η οποία παρουσιάζεται στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε επιμέλεια της κ. Άννας Καφέτση.

Γιώργος Ξένος, «Σκεπτόμενος», μελάνι σε χαρτί, 29,7 x 21 εκ., 2017.

Με κορμό τη ζωγραφική σε χαρτί, η έκθεση περιλαμβάνει 102 έργα διαφόρων περιόδων, που στην πλειονότητά τους βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως από το Αρχείο του καλλιτέχνη. Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων επίτοιχα πολύπτυχα και εγκαταστάσεις, που συγκροτούνται ως επιμέρους ανοιχτά αρχεία, σειρές σχεδίων με πολυάριθμες παραλλαγές του ίδιου θέματος και βιβλία-σημειωματάρια από την παραμονή του στο Βερολίνο έως σήμερα. Επίσης, εκτίθενται ψηφιακές φωτογραφίες και σύντομα βίντεο «τραβηγμένα» από κινητό, που αποτελούν μια άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του πολυδιάστατου έργου του ζωγράφου.

Πρόσωπα ‒ αριθμοί, 2015-2016, 38 ζωγραφικά έργα σε λυτά μη αριθμημένα φύλλα, ακρυλικό σε χαρτόνι κανσόν, 102 x 72 εκ. έκαστο (Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη)
Ερινύες, 2011, Ακρυλικό σε χαρτόνι κανσόν (30 τεμάχια, 100 x 70 εκ. έκαστο), Μεταβλητές διαστάσεις (Φωτογραφία: Δημήτρης Γλύκας)
Μαύρος καθρέφτης, 2013, Καθρέφτης, πηλός, 18,5 x 27 x 14 εκ. (Φωτογραφία: Δημήτρης Γλύκας)

Μιλώντας για τη σημαντική αυτή έκθεση, η επιμελήτριά της, κ. Άννα Καφετσή είπε πως: «Με το θέμα τους, χωρίς το θέμα και ενάντια σε αυτό, οι αρχειακοί τόποι των έργων δημιουργούν διακριτές νησίδες τάξης και μαζί αταξίας στον εκθεσιακό χώρο, που γεννούν πολλαπλές ερμηνείες, εσωτερικές διαδρομές σκέψης και σιωπής, μια λαχτάρα για μνήμη και αναγωγή στην αρχή. Στο κέντρο του τίθεται σε κυκλική διάταξη η υπερμεγέθης εικαστική εγκατάσταση «Χώροι περισυλλογής», από την οποία η έκθεση δανείζεται εν μέρει τον τίτλο της.
Με πυρήνα τον εσωστρεφή αυτό κύκλο στοχασμού, που είναι επισκέψιμος από τον θεατή, η ίδια η έκθεση σχεδιάστηκε επιμελητικά γύρω από την ιδέα ενός κλειστού/ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, που κρύπτεται και φανερώνεται, ως σκηνή και ως άβατο.
Δημόσιες «τοιχογραφίες» χωρίς όρια εναλλάσσονται με ζωγραφικές «μινιατούρες» και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων. Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών, λαβύρινθοι, άνθρωποι-αριθμοί, σκιές, κρυπτικές καταγραφές, γρίφοι, δημιουργούν μέσα από ατέρμονες επαναλήψεις, ανησυχητικές τοπογραφίες εγκλεισμού και διάνοιξης, περισυλλογής και κατάδυσης στον εαυτό, σε μαύρο/άσπρο. Το όνειρο, ως ακατάληπτη γραφή σε εικόνες, δεν ονειροπολεί, σκέπτεται. Κρύβει ιερόγλυφα του τραύματος και αποκαλύπτει φόβους και εμμονές. Το ακέφαλο σώμα μάς κοιτάζει από το βάθος του μαύρου καθρέφτη. Η ψυχαναλυτική ανάγνωση εγκαθίσταται μέσα στο πλήθος των θεατρικών σκηνών. Γενεαλογίες μοναχικών σκεπτόμενων απέναντι στον μέλανα ήλιο και ανώνυμα πλήθη χωρίς πρόσωπο αλληγορούν καταστροφές της ιστορίας και την εξορία τους. Η αρχειακή τους συνθήκη κινητοποιεί έναν πολιτικό χώρο πέρα από το θέμα και την εικονογραφία. Η μπλε μινιατούρα, παράταιρη, μοναδική χωρίς αρχειακή οικογένεια ονομάζει το χρώμα. Και ο εξόριστος ποιητής μας παρατηρεί από το βάθρο.
Η έκθεση δεν επιβάλλει τη δική της ανάγνωση. Ούτε καν αυτή του δημιουργού του αρχείου. Θα ήθελε να αφήσει μόνους τους θεατές απέναντι στο έργο που τους κοιτάζει, να το αφήσει μόνο μαζί τους. Να περάσουν μέσα σε σιωπή δίπλα του, σαν άλλη αρχειακή σειρά, δίνοντας χρόνο στην περισυλλογή. Κι αυτή να είναι η δική της ηθική και πολιτική δήλωση.».

Μεσημέρι, 2020, Βίντεο σε τάμπλετ διαστάσεων 10,52 x 18,52 εκ., ασπρόμαυρο, ήχος, διάρκεια
1΄:72΄΄ σε λούπα (Βιντεοστιγμιότυπο: Γιώργος Ξένος, Μάκης Φάρος)
Σκιές, 2016-2019, Αρ. αρχείου/Σκιές: 3/2018, υδατόχρωμα, μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 29,7 x 21 εκ. 2, 5-7, 9, 11-13, 15/2018, 19/2017, μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 29,7 x 21 εκ. έκαστο 14/2018, 22/2016, μελάνι σε χαρτί, 29,7 x 21 εκ. έκαστο (Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη)
Τόποι περισυλλογής, 2016-2017, (Μερική άποψη) Εγκατάσταση: 90 ζωγραφικά έργα, ακρυλικό σε χαρτόνι κανσόν, 102 x 72 εκ. έκαστο, 30 ξύλινα καβαλέτα διαστάσεων 300 x 50 εκ. έκαστο, Μεταβλητές διαστάσεις (Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη)

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο της έκθεσης, έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις του Ζωγράφου κ. Γιώργου Ξένου με τους επισκέπτες: την Πέμπτη 2 και, επίσης, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Ξερή γη, 2019-2020, Ακρυλικό σε χαρτόνι κανσόν (64 τεμάχια, 102 x 72 εκ. έκαστο), Μεταβλητές διαστάσεις (Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη)

Ακόμη, επισημαίνουμε πως οι τιμές εισιτηρίου έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
5 ευρώ και 3 ευρώ για μαθητές 6 ετών και άνω, φοιτητές Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών, άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, ανέργους με την επίδειξη κάρτας Ο.Α.Ε.Δ. και πολύτεκνους.
Επιπλέον, κάθε Πέμπτη η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τέλος, διευκρινίζουμε πως η Έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25 Μαρτίου, καθώς και από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00-20:00.
Πέμπτη: 12:00-22:00 (είσοδος ελεύθερη).
Δευτέρα κλειστά.

Ο ποιητής, 27.8.2018, Μελάνι σε χαρτί, 29,7 x 21 εκ. (Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη)

Σε ό,τι αφορά στο πλούσιο βιογραφικό του Ζωγράφου, κ. Γιώργου Ξένου, αναφέρουμε ενδεικτικά πως:
Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα.
Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts–Section des arts plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών–Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι.
Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο.
Έχοντας τα εργαστήριά του σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους.
Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γιώργος Ξένος (Φωτογραφία: Στέλιος Σκοπελίτης)