ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 22 Απριλίου 2025
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Δυναμική η έναρξη των δράσεων για την Εφηβεία και την Ψυχική Υγεία στον Δήμο Πεντέλης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μελισσίων, η εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης, με θέμα: «Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβική Ηλικία», η οποία ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια να χτιστούν οι πρώτοι πυλώνες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης τόσο για τον εφηβικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης.
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εργασίες του Δήμου Χαλκιδέων στη Δ.Ε. Ληλαντίων

Ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, μεταξύ των οποίων επισκευές λακκουβών, καθαρισμοί αύλειων χώρων, πλύσιμο κάδων, κοπή κλαδιών, καθώς και τοποθέτηση νέων λαμπτήρων σε οδούς.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς για την ατομική υγιεινή των μαθητών

Με πρόταγμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Κιλκίς επικοινωνεί στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα για την ατομική υγιεινή τους.

Αλήθεια, τώρα, κ. Μανούρη…

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το 4ο θέμα, με τίτλο: «Αποστολή γραπτών απειλών σε δημοσιογραφική ομάδα από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»», το οποίο εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο δημόσιο κάλεσμά μας προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Νέας Ιωνίας και όλους τους δημοτικούς τους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και της -προσωρινά θέλω να πιστεύω- εκτός Δ.Σ. δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία», πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ευνόητους λόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σοβαρότατο θέμα της δημόσιας απειλής κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, όχι κατ’ ανάγκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος εισηγήθηκε του επίμαχου ζητήματος ως θέμα συζήτησης Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική, εν πολλοίς απογοητευτική για το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, συζήτηση, για την οποία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ. Σε ό,τι αφορά στη δράστρια δημοτική παράταξη: «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε σε όσα ήδη αναφέρθηκαν σε σχετικό σχόλιό μου, όμως, έχω κάποια πράγματα να αναφέρω προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ανοίγοντας με τη συνολική του στάση τους ασκούς του Αιόλου σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην προσπάθεια φίμωσής του, ακόμη και με τρόπους έκνομους.

Εκκωφαντική απουσία του ρήματος «καταδικάζω» από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα των απειλών κατά της εφημερίδας μας

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον ρόλο που διαδραματίζει καθένας εκ των 35 δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Δημάρχου, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια και την έμπρακτη εφαρμογή της δημοκρατίας, την παραβατικότητα πολιτικών προσώπων και τους εδραιωμένους κοινούς κώδικες αξιών, εξ ου και το ρήμα «καταδικάζω», έστω και γενικά και αόριστα, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, απουσίαζε εκκωφαντικά από τις δημοσιοσχεσίτικες προς κάθε κατεύθυνση τοποθετήσεις, όλων όσοι τόλμησαν έστω να ψελλίσουν οτιδήποτε.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος τέλεσε Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμάνη.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Π. Μανούρης: «Δεν έχει νόημα να βγει ψήφισμα για τα Τέμπη. Εκφυλίζει το γεγονός.»… Ten minutes later: «Θα πω ένα ψήφισμα και από κει και πέρα το συζητάμε.»

Ήξεις αφίξεις για μία ακόμη φορά από τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Παναγιώτη Μανούρη, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της 9ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτήριο του Δημαρχείου. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση του 3ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης για το προτεινόμενο ψήφισμα από τη δημοτική παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» σχετικά με το προ διετίας τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το αποκαλούμενο πλέον «έγκλημα των Τεμπών», στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Παναγιώτης Μανούρης ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Δεν έχει νόημα να βγει ψήφισμα για τα Τέμπη. Εκφυλίζει το γεγονός.», ενώ αμέσως μετά από τις τοποθετήσεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, στη δευτερολογία του, ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Θα πω ένα ψήφισμα και από κει και πέρα το συζητάμε.».

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες-Βίντεο: Παναγιώτα Σούγια
Η συζήτηση του 3ου θέματος της 9ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, με θέμα: «Ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», ξεκίνησε με τον δημοτικό σύμβουλο της εισηγήτριας παράταξης κ. Κωνσταντίνο Εξαδάκτυλο να διαβάζει την πρόταση ψηφίσματος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Φαντάζομαι έχετε διαβάσει το κείμενο, το οποίο καταθέσαμε αναφορικά με την τραγωδία και το έγκλημα των Τεμπών. Επειδή εδώ, ως Δημοτικό Συμβούλιο, είθισται πάρα πολλές φορές να λαμβάνουμε και να παίρνουμε θέση για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, και επειδή είμαστε πολιτικοποιημένο όργανο και με ανησυχίες, καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο επί της ουσίας θέτει τα ζητήματα, που τέθηκαν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, που έγινε την 28η Φεβρουαρίου.» (την εισήγηση του κ. Εξαδάκτυλου μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ), προσθέτοντας πως: «Παρακαλούμε να ψηφιστεί το κείμενο στο σύνολό του.» και ολοκλήρωσε διαβάζοντας το σχετικό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής: «Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Ημέρα μνήμης για τους 57 νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες διαδήλωσαν σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και της υφηλίου, απαιτώντας Δικαιοσύνη και τερματισμό της κυβερνητικής συγκάλυψης των αιτιών, αλλά και των υπευθύνων του δυστυχήματος.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών,, στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γονιών και των συγγενών των 57 νεκρών του εγκλήματος και απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  1. Να σταματήσει τη ρητορική, που οδηγεί την κοινωνία στα άκρα.
  2. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποδεχόμενη τις ευθύνες της για την τραγωδία.
  3. Να άρει το πέπλο προστασίας των εμπλεκόμενων στελεχών της και να συμβάλει ώστε να οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή.
  4. Να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των Σιδηροδρόμων ή σε διαφορετική περίπτωση να αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρις ότου επιτευχθεί αυτό.».

Όλα όσα ανάφερε ο κ. Κωνσταντίνος Εξαδάκτυλος μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο οποίος είπε πως: «Για όλες αυτές τις τραγωδίες και για τα ζητήματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και δημοσίως και εγώ και οι συνάδελφοι. Εγώ δεν διστάζω αν υπάρξει συζήτηση για το θέμα να μπω και σε ευθύνες συγκεκριμένες. Και στην καρικατούρα της ανάληψης πολιτικών ευθυνών από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος την προηγούμενη μέρα, εβδομάδα, τέλος πάντων, ήταν διαπρύσιος κήρυκας των ασφαλών σιδηροδρόμων. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μαζεμένος από τη στιγμή που ασκούσε Διοίκηση και είχαν έρθει και χαρτιά κ.τ.λ., κ.τ.λ..
Όμως, αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Και θα σας πούμε και πού διαφωνούμε. Πρώτα απ’ όλα διερμηνεύονται τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών. «Στεκόμαστε δίπλα…» κ.τ.λ., «Να σταματήσει τη ρητορική, που οδηγεί την κοινωνία στα άκρα.». Ποιος; Η κυβέρνηση; Αυτό το πράγμα γίνεται κατά κόρον από τους πάντες, από την κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση. Ο καθένας προσπαθεί ή το «Μάτι» ή τα «Τέμπη» να το οικειοποιηθεί. Ένα. Δύο: «Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η κυβέρνηση, αποδεχόμενη της ευθύνες της για την τραγωδία.». Τι είναι αυτή η κυβέρνηση; Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την τραγωδία. Προφανώς. Πρώτα απ’ όλα γιατί έγινε επί των ημερών της. Δεύτερον, γιατί ο υπουργός της την προηγούμενη μέρα έλεγε αυτά που λέει. Τι να πει το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας; Το λένε χιλιάδες κόσμου. Ε, χιλιάδες… Εκατομμύρια. Τρίτον, «Να άρει το πέπλο προστασίας των εμπλεκόμενων στελεχών της και να συμβάλει ώστε να οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή.». Αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη έχει μαζέψει 150.000 σελίδες δικογραφία. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη παντού. Όχι των εμπλεκόμενων στελεχών της. Αυτά τα καθορίζει η Δικαιοσύνη και καλείται, είτε στέλεχος είτε όχι, τους καλεί και τους κόβει το κεφάλι. Των εμπλεκόμενων στελεχών της; Λέω, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι πρέπει να συρθούν στη Δικαιοσύνη, όποιοι και να ‘ναι αυτοί, κι αν έχουν κάνει συγκάλυψη ακόμη περισσότερο, δεν είναι στελέχη ή μη. Μη γυρίσουμε τώρα στην ιστορία ποιος διόρισε τον Σταθμάρχη ή τι ψήφιζε ο ένας ή ο άλλος. Αυτά είναι γελοιότητες. Όταν ο άλλος είναι ένας υπάλληλος και κάνει το λάθος εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή Νέα Δημοκρατία ή Κ.Κ.Ε. ή οτιδήποτε. Και το τελευταίο: «Να εγγυηθεί…», εδώ κι αν είμαστε, «…την απόλυτη ασφάλεια των σιδηροδρόμων, σε άλλη περίπτωση να αναστείλει τη λειτουργία τους.». Τι να αναστείλει; Είχε δίκιο ο προηγούμενος. Υπάρχει κυβέρνηση σήμερα, που μπορεί να εγγυηθεί; Είναι πολύ πιο manual το σύστημα, χειροκίνητο, σε μεγάλες αποστάσεις, δεν πρόκειται να γίνει αύριο το πρωί, θα γίνει κάποια στιγμή θα έχουν ξεγκαβωθεί επειδή πεθάναν 57 άνθρωποι και πάθαν εγκαύματα άλλοι τόσοι, θα έχουν ξεγκαβωθεί κάποιοι άλλοι να κοιτάνε την κονσόλα συνέχεια και να μην έχουν υπηρεσία έναν αντί για τέσσερις. Αυτό θα γίνει μέχρι να αυτοματοποιηθούν. Και όταν αυτοματοποιηθούν, στο επόμενο δυστύχημα που θα γίνει, ο μη γένοιτο, όχι εδώ, όπως γίνεται έξω, θα υπάρξει άλλος λόγος. Διότι πάντα υπάρχει αυτή η εγκληματική αβλεψία, ακόμη και στα έτοιμα. Δεν προγραμματίζονται μόνα τους. Σε όλα. Άρα, τι λέμε; Και τι λέω εγώ και η παράταξή μου: Ρε παιδιά, ας τα αφήσουμε τα ψηφίσματα. Ο λαός ψήφισε. Κατέβηκε κάτω κατά εκατομμύρια. Τώρα, αυτό το πράγμα είναι ένα παιχνίδι, το οποίο πραγματικά, το λέω παιχνίδι, όχι ότι το κάνετε εσείς. Είναι ένα πράγμα, που έχει γίνει σαν παιχνίδι. Δηλαδή, θα βγει πάλι ένα Συμβούλιο και θα λέει για τα Τέμπη, και στη μνήμη των ανθρώπων αυτών εμείς θα έχουμε ψηφίσει, τι; Τι παραπάνω ξέρουμε από ό,τι έχει χιλιοειπωθεί; Τι παραπάνω ξέρουμε από τα αιτήματα, που διαβάσανε οι μανάδες εκείνη την ημέρα. Δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό. Και με το Μάτι και με τα Τέμπη. Αφήστε το να πάει εκεί που πάει και αυτοί που έχουν ευθύνες να πληρώσουν, και, προφανώς, έχουν και οι κυβερνήσεις ευθύνες. Και οι διοικούντες έχουν ευθύνες. Και στο Μάτι είχαν ευθύνες, αλλά, εντάξει. Αλλά δεν σημαίνει ότι: «Α, ξέρεις, αφού έγινε το Μάτι, τώρα γίνονται τα Τέμπη, άρα θα ρεφάρουμε.». Δεν είναι θέμα κυβερνήσεων. Είναι θέμα οργάνωσης του ελληνικού κράτους. Ούτε ήθελε η Δούρου να γίνει σφαγή. Ήθελε ο υπουργός να γίνει σφαγή; Ήθελε αυτός εδώ ο μπούλης να γίνει σφαγή; Και τον λέω μπούλη για άλλον λόγο. Προσωπικά το λέω. Έτσι; Δεν εκφράζω την παράταξή μου. Δεν εκφράζω εγώ. Δεν ξέρω ποιος εκφράζεται. Ήταν απαράδεκτο να βγαίνει την προηγούμενη μέρα και να λέει αυτά που είπε. Και να μην γυρίζει σπίτι του για πάντα. Λοιπόν, δεν μπορείς αν δεν σου έχουν στείλει τα χαρτιά. Εγώ θα πάρω ποτέ την ευθύνη για την γέφυρα εδώ πάνω; Και ας είναι δέκα χαρτιά από κάτω. Θα πω εγώ: «Δεν θα πέσει;». Θα πω: «Εγώ έκανα τα πάντα.». Που δεν είναι το ίδιο. Και ενώ ξέρεις ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση, δηλαδή δεν θέλω να μπω στα Τέμπη, διότι καταλαβαίνετε ότι κι εγώ, το ξέρετε όλοι εδώ μέσα, έχετε παιδιά, φοιτητές, ξυπνήσαμε εκείνο το πρωί και πάθαμε… Εντάξει, προφανώς, ευθύνες υπάρχουν. Και σοβαρές ευθύνες. Αλλά αυτό το ψήφισμα μας ξεπερνάει πάλι. Ψήφισε ο κόσμος. Κατέβηκε κάτω εκατομμύρια. Εκατομμύρια, με ένα αίτημα. Λοιπόν, εμείς δεν το ψηφίζουμε, με την έννοια ότι δηλώνουμε παρών, τίποτε άλλο. Δεν έχει νόημα να βγει τέτοιο ψήφισμα από εδώ. Εκφυλίζει το γεγονός. Αυτή είναι η άποψή μας.».

Ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Μανούρη μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου, η οποία ανάφερε πως: «Το λέω στους συναδέλφους, που το έφεραν. Όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν βγάλει ψήφισμα. Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Τρίκαλα. Όλοι, όλοι, όλοι. Τα βγάλανε τις παραμονές της 28ης Φεβρουαρίου και καλούσαν και τους δημότες τους να συμμετάσχουν. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη μου, για μας, που δεν το κάναμε. Δεν λέω ότι δεν πήγαμε. Όλοι ήμασταν κάτω. Απλά λέω έπρεπε να είχαμε βγάλει κι εμείς, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ότι συμμετέχουμε στους αγώνες και ότι συμπαραστεκόμαστε στους γονείς, να διαλευκανθούν, επιτέλους, και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους. Αργήσαμε, λοιπόν, πάρα πολύ. Και νομίζω ότι, έστω και τώρα, καλό θα ήτανε να πούμε δυο πράγματα. Τώρα, πώς θα διαμορφωθεί; Αν θα είναι έτσι ακριβώς ή θα έχουμε κάποια διαμόρφωση στο κείμενο… Αυτό ήθελα να πω.». Την τοποθέτηση της κ. Αθυμαρίτου μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου τόνισε πως: «Αργήσαμε να βγάλουμε μια τέτοια ανακοίνωση. Έπρεπε να την είχαμε βγάλει. Το κάνανε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια. Έπρεπε να το κάνουμε κι εμείς. Είμαστε μαζί τους. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλους. Συμφωνώ κι εγώ. Τώρα, τη διατύπωση ας τη βρούμε εδώ όλοι μαζί. Όσοι, τελικά, θα ψηφίσουνε, μάλλον.». Τα λεγόμενα του κ. Χατζηκωνσταντίνου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Χρήστος Κανλής, επισήμανε πως: «Το ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη είναι κάτι το οποίο το συνομολογεί όλη η κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Γιατί δεν έχει ευθύνη σε ένα στάδιο. Έχει ευθύνη σε δύο στάδια. Πρώτα απ’ όλα σαν κυβέρνηση, γιατί έχει σαν κυβέρνηση την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, και λίγες μέρες πριν ο αντίστοιχος υπουργός μίλησε και έλεγε αυτά που έλεγε. Οπότε, στην κοινωνία έχει απονομιμοποιηθεί ο εν λόγω. Αλλά και σε δεύτερο επίπεδο έχει ευθύνη, διότι έγινε αυτή η τεράστια διαδικασία συγκάλυψης, η οποία καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τσουνάμι αποκαλύψεων, το οποίο έχει συνταράξει πραγματικά την ελληνική κοινωνία. Και για τον λόγο αυτών των δύο, αθροιστικά, των δύο διαδικασιών, κατέβηκαν εκατομμύρια στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, βέβαια. Είναι συνταρακτικό αυτό που έγινε. Από τη μια, λοιπόν, έχουμε το τεράστιο θέμα του πολιτικού εγκλήματος, αλλά και του εγκλήματος συγκάλυψης, και από την άλλη έχουμε και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, τη μεγαλειώδη διαδικασία της κοινωνίας το να διαδηλώσει και να βγει να διεκδικήσει πράγματα. Είναι δύο διαφορετικά, αλλά αλληλένδετα αντικείμενα και διαδικασίες. Εγώ θα έλεγα ότι στο συγκεκριμένο ψήφισμα, ακριβώς επειδή υπήρχε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, στο οποίο ήμουνα, είχε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο στην Αθήνα, και επειδή υπάρχει η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τη μεταπολίτευση, έτσι (;), είναι ξεκάθαρο αυτό, ακριβώς επειδή υπήρχε έντονη καταστολή από την Ελληνική Αστυνομία, ενδεχόμενα, το υποστηρίζω αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει μια αναφορά και σ’ αυτό. Δηλαδή, εκ των υστέρων βλέπουμε στη μεγαλύτερη εκδήλωση διαδήλωσης της κοινωνίας υπήρχε τόσο έντονη καταστολή. Και αυτό πρέπει να στηλιτευτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και όσον αφορά για την σύγκριση, που γίνεται για το αν έπρεπε να βάλουμε κάτι για το Μάτι ή δεν ξέρω αν έπρεπε να βγει τώρα, που λέει ο Δήμαρχος. Και είπε ο Δήμαρχος ότι δεν μπορεί να στηρίξουμε αυτό το κείμενο. Εγώ θα πω το εξής: Από τη στιγμή που σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι, σε μια τόσο σημαντική στιγμή της πολιτικής ιστορίας της χώρας, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το οποίο ζούμε τώρα, από τη στιγμή που έρχεται ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Δήμαρχε, άποψή μου, δεν μπορείτε να μην το ψηφίσετε. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή έρχεται ψήφισμα από κάποιον, δεν το φέρατε εσείς, εντάξει, από μια παράταξη, και λέμε ότι δεν το ψηφίζουμε, συγγνώμη, αλλά αυτό είναι προβληματικό, κατά τη γνώμη μου. Νομίζω, λοιπόν, πως πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά όλοι μας σήμερα για να το ψηφίσουμε όλοι. Ακόμη κι αν χρειαστεί να απορριφθούν κάποια σημεία, ενδεχόμενα. Αλλά, αν δεν ψηφιστεί θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα από αυτούς που δεν θα το ψηφίσουν. Ή και δεν προσπαθούν, τουλάχιστον, να προσθαφαιρέσουν για να το ψηφίσουν. Την άποψή μου λέω. Ο καθένας ψηφίζει ό,τι θέλει και κρίνεται γι’ αυτό. Και είναι καθαρό αυτό.». Ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Κανλή μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Μιλτιάδης Καναβός, τοποθετήθηκε λέγοντας πως: «Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» και τον συνάδελφο τον κ. Χριστοιδούλου, για την ευκαιρία που μας δίνει να συζητήσουμε για ένα θέμα πολύ σοβαρό, για την τραγωδία των Τεμπών, η οποία πρέπει να μας ενώνει όλους. Μια τραγωδία, που συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία μας. Μάλιστα, συμπληρώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου δυο χρόνια από εκείνη τη μοιραία βραδιά, που σημάδεψε ανεξίτηλα την κοινωνία μας. Σήμερα, η απαίτηση όλης της κοινωνίας για αλήθεια και δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες. Η πλήρης διερεύνηση των αιτιών και η απόδοση ευθυνών δίχως καθυστερήσεις και σκιές αποτελεί πρωταρχικό χρέος και καθήκον της Πολιτείας απέναντι στις 57 αθώες ψυχές και τις οικογένειές τους. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις, που έγιναν και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι οποίες ήταν ακομμάτιστες πέρα για πέρα, και που διοργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, είχαν έναν σαφή στόχο και σκοπό. Πρώτον, να εκφράσουν τη στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων. Πρωτίστως, αυτό. Δεύτερον, να διεκδικήσουν την απόδοση δικαιοσύνης, και, τρίτον, να διασφαλίσουν ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά. Γι’ αυτό θεωρώ αυτό το σοβαρό θέμα ότι είναι και ευαίσθητο και που πρέπει να μας ενώνει όλους, πρωτίστως ως πολίτες, και δευτερευόντως ως αιρετούς. Και θεωρώ ότι ένα ομόφωνο ψήφισμα είναι το ελάχιστο για όλους μας. Άλλωστε, η ευαισθησία, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση σε θέματα που αφορούν τον πόνο, τη μνήμη, το συλλογικό τραύμα και το δίκαιο στον ιερό αγώνα των συγγενών και των θυμάτων είναι δεδομένα από όλους μας. Κύριοι συνάδελφοι, αυτό το δυστύχημα σημάδεψε και πλήγωσε τις καρδιές όλων μας. Διότι, εκεί πέρα, όχι πολύ μακριά από μας, για κάποιους συνανθρώπους μας, για κάποιους γονείς, τη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου σταμάτησε ο χρόνος της ζωής τους. Χάσανε τα παιδιά τους. Θρηνούν και απαιτούν αλήθεια και δικαιοσύνη, και τιμωρία των ενόχων από την Πολιτεία. Από μας απαιτούν συμπαράσταση και τον σεβασμό μας. Εγώ θα το πράξω.». Την τοποθέτηση του κ. Καναβού μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Επίσης, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Αγγελική Σακκαλόγλου, ανάφερε πως: «Tην ίδια άποψη έχουμε και εμείς. Πιστεύουμε ότι σαν Δημοτικό Συμβούλιο, όντως τις παραμονές των μεγάλων συλλαλητηρίων, θα έπρεπε κι εμείς να κάνουμε. Τόσα ψηφίσματα προτείνουμε και βγάζουμε, και εδώ τώρα ολιγωρήσαμε. Βέβαια, παρευρεθήκαμε οι περισσότεροι. Και αυτοβούλως πήγαμε. Δεν πήγαμε οργανωμένα. Πήγαμε, όμως, Κι αυτό είναι το μεγαλείο του λαού, που κατέβηκε. Ότι δεν πήγε οργανωμένα. Ότι το νιώσαμε και κατεβήκαμε. Εγώ πρώτη φορά είδα τόσο πολύ κόσμο και πηγαίνω από τα πολύ νέα μου χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να το ψηφίσουμε. Και να βάλουμε και βέτο. Τη συγκάλυψη δεν τη βάλαμε έτσι εμφανώς. Έτσι; Γιατί κανονικά δικαιοσύνη χρειάζεται εδώ πέρα. Να αποδοθούν ευθύνες. Ακριβώς, υπάρχουν ύποπτα σημεία. Όλοι καταλαβαίνουμε από μέσα μας αν κάτι είναι σωστό και αν κάτι δεν έχει πάει καλά. Οφείλει η Πολιτεία να μας το δώσει και να έχει τις ευθύνες της. Αυτά πρέπει να κάνει ένας τίμιος άρχοντας. Θα το ψηφίσουμε.». Τα λεγόμενα της κ. Σακαλόγλου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Αμέσως μετά πήρε και πάλι τον λόγο ο κ. Μανούρης, ο οποίος είπε πως: «Θα πω ένα ψήφισμα και από κει και πέρα το συζητάμε. Να πω και μία άλλη εκδοχή. Λοιπόν, θα μπορούσα να βάλω τη δήλωσή μου με άλλον τρόπο και να μπούμε και στο δια ταύτα. Θα διαβάσω, ας πούμε, όπως λέει εδώ: «Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα μνήμης για τους 57 νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες διαδήλωσαν σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και της υφηλίου, απαιτώντας δικαιοσύνη.». Εντάξει; «Πρόκειται για ένα δυστύχημα, που ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις διαχρονικές παθογένειας του ελληνικού κράτους, στις καθυστερήσεις και στις ελλείψεις στην εκτέλεση σημαντικών υποδομών, οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Δυο χρόνια μετά η ελληνική κοινωνία απαιτεί από τη Δικαιοσύνη χωρίς περισπασμούς και να αποδώσει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους ενόχους. Η κοινωνία, οι οικογένειες των θυμάτων, οι επιβιώσαντες απαιτούν απαντήσεις. Τις οφείλουμε πρωτίστως στη μνήμη των 57 αθώων συμπολιτών μας, που χάθηκαν. Το Δημοτικό Συμβούλιό μας εκδίδει το παρόν ψήφισμα, συντάσσεται με τη φωνή των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, καθώς και με τη φωνή της κοινωνίας για Δικαιοσύνη, αλλά και δημόσιες ασφαλείς μεταφορές για τη νέα γενιά και τους πολίτες, και ζητά την αυστηρή τιμωρία των ενόχων, την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης από τα αρμόδια Δικαστήρια και αναβάθμιση και προαγωγή του σιδηρόδρομου ως το πρωτεύον μαζικό, φτηνό, περιβαλλοντικό και ασφαλές μέσο μεταφοράς, πράγμα που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.». Τα λεγόμενα του κ. Μανούρη μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», κ. Βασίλης Χριστοδούλου, επισήμανε πως: «Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι αργήσαμε. Και αργήσαμε λόγω των Δημοτικών Συμβουλίων, επειδή δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες που έγιναν με το γεγονός. Έχει απόλυτο δίκιο η συνάδελφος. Αυτό ήταν και για μας το μήνυμα, που θέλουμε να περάσουμε. Ότι θέλαμε να φτιάξουμε ένα ψήφισμα και με αυτό το ψήφισμα να προχωρήσουμε σε κάλεσμα, ώστε όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την αντίδραση όλων των πολιτών.
Όταν λέμε: «Δεν έχει νόημα και εκφυλίζει το γεγονός», αλλά από την πρώτη στιγμή κατεβήκαμε κάτω στην πορεία και βγάλαμε όλοι φωτογραφίες, μάλλον, βγάλατε. Τώρα, όποιος θέλει βάζει τον εαυτό του, το να βγάζει φωτογραφίες. Είναι αυτό το οποίο κατηγορούσατε τα προηγούμενα χρόνια ότι ό,τι κάνει το φωτογραφίζει. Θυμάσαι; Είναι πολύ σοβαρό σήμερα. Τέλος πάντων. Δεν ξέρουμε για ποιον λόγο, όμως, δεν στηρίζετε αυτό που λέμε και θέλετε τώρα να βγάλετε ή να πείτε κάτι άλλο. Ως Δημοτική Αρχή, το ξέρετε και ως γνώστες και ως άνθρωποι, οι οποίοι στηρίξατε αυτό, έπρεπε να το ‘χατε κάνει. Και όχι τώρα να μας φέρνετε αντιπρόταση σήμερα. Αν θέλετε να βγάλουμε το τελευταίο κομμάτι, το οποίο λέει: «Να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των σιδηροδρόμων.», γιατί κακά τα ψέματα κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί σήμερα. Ωραία; Επίσης, να βγάλουμε και τη λέξη «Στελεχών» της, στο 3, δηλαδή, «να άρει το πέπλο προστασίας των εμπλεκόμενων» και να βάλουμε το «όλων», για να μην θίξουμε. Αλλά αυτό που είναι βασικό και σημαντικό είναι να μιλήσουμε ότι οι ευθύνες είναι αυτής της κυβέρνησης σήμερα. Μπορεί να είναι το ιστορικό μεγάλο και μόνιμο, αλλά σήμερα φέραμε αυτό το ψήφισμα, που καθαρά περιγράφει αυτό που θέλουμε να πούμε και αυτό για το οποίο κατεβήκατε και φωτογραφηθήκατε στους πολίτες και βγάλατε στα social ανακοινώσεις. Δηλαδή, αυτά που είπατε στις φωτογραφίες σας, στα σχόλια στο Facebook, δεν συνάδουν με αυτά που έχουμε να πούμε σήμερα; Να πούμε ότι πρέπει να σταματήσει η ρητορική αυτή;», με τον κ. Μανούρη να διακόπτει επιβεβαιώνοντας πως: «Δεν συνάδουν. Όχι.», και τον κ. Χριστοδούλου να συνεχίζει λέγοντας πως: «Δεν συνάδουν. Α, εντάξει. Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια. Ωραία. Εμείς συμφωνούμε στο να αφαιρέσουμε το 4ο, όπως είπε η Δημοτική Αρχή ότι «δεν χρειάζεται αυτό», για να μπορέσει να το ψηφίσει, και «των στελεχών της», σε περίπτωση που όλοι συμφωνήσουμε. Και, επίσης, ο συνάδελφος, ο κ. Κανλής, να μας πει μια πρόταση σχετικά με το να στηλιτεύσουμε τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών, ώστε να την προσθέσουμε και να ολοκληρωθεί το ψήφισμα.».
Στο σημείο αυτό η κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου ρώτησε πως: «Ποιο είναι το 4ο, που θα αφαιρέσεις;», και τον κ. Χριστοδούλου να απαντά πως: «Το 4ο ήταν «να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των σιδηροδρόμων η κυβέρνηση ή σε διαφορετική περίπτωση να αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρις ότου επιτευχθεί αυτό.». Αν θέλει η Δημοτική Αρχή το αφαιρούμε. Προσθέτουμε, αν θέλει ο συνάδελφος, την πρόταση που θα μας πει για τη στηλίτευση των αστυνομικών αρχών και από εκεί και μετά προχωράμε σε ψήφισμα, ώστε να είναι συνολικά.
Και θα ήθελα να γίνει και μια φορά ονομαστική ψηφοφορία. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος χωρίς να το έχει συζητήσει, τη δεύτερη επιλογή, να πει ότι εμείς, στην αρχή «δεν έχει νόημα και εκφυλίζεται το γεγονός». Εδώ μπαίνει συνάδελφε η πρωτοβουλία χωρίς συζήτηση να εμφανίζει μια δεύτερη πρόταση και να μιλάει εξ όλων. Θα ήθελα, λοιπόν, και την πρόταση του καθενός, την πρόταση για την ψήφιση του καθενός, να δούμε, λοιπόν, ποιος έχει πρωτοβουλία και ποιος δεν έχει, ποιος έχει προσωπικότητα και ποιος δεν έχει, ποιος έχει ευαισθησία και ποιος δεν έχει.».
Στο σημείο αυτό ο κ. Λαζαρίδης διέκοψε τον κ. Χριστοδούλου, λέγοντας οργισμένος πως: «Φάγαμε τα πόδια μας στα πεζοδρόμια. Τώρα, ξύπνησες, σήμερα; Φάγαμε τα πόδια μας στα πεζοδρόμια. Εκεί, στη Συγγρού, στη Συγγρού λέω (σημ.: προκαλώντας τα γέλια όλων), στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, εκατό φορές.», και τον κ. Χριστοδούλου να του λέει πως: «Ρε Γιαννάκη, ρε Γιαννάκη, από σεκιούριτι συνδικαλιστής. Τι μας νοιάζει κύριε τι κάνατε; Τι κάνεις, λέω. Τι να μας πεις ρε Γιαννάκη; Τι να μας πεις; Ότι περπάταγες στους δρόμους; Ε, τι άλλο θα έκανες; Εδώ είπες στον Μανούρη ξαφνικά ότι είναι καλός ο Μανούρης. Όταν περπάταγες στους δρόμους έλεγες ότι ήταν αλαζόνας. Άσε με ρε Γιαννάκη. Άσε με ρε Γιάννη. Κοίτα πώς γελάει. Τον πέτυχε τον στόχο του. Τον πέτυχε. Δεν βάζει τη Ναϊσίδου να κατέβει. Σε κράτησε εσένα. Τον κράτησε τον Παπαμαργαρίτη. Τον πέτυχε τον στόχο του. Σταμάτα. Άσε με να μιλήσω να πω αυτά που θέλω να πω και να μην ψηφίσεις. Να μην ψηφίσεις. Αλλά μένει αυτό που είπα. Με διέκοψες για να μας πεις ότι περπάταγες ως συνδικαλιστής. Συγχαρητήρια.».
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Γιάννη Λαζαρίδη και Βασίλη Χριστοδούλου, με τον δεύτερο να λέει, μεταξύ άλλων, προς τον Αντιδήμαρχο πως: «Ρε Γιαννάκη, σε κρατάει. Σε κρατάει. Μόλις βγεις από Αντιδήμαρχος τα ‘σπασες.». Όλα όσα ειπώθηκαν και την εκρηκτική λογομαχία μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.
Αμέσως μετά, ο κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου, είπε: «Πρόεδρε, να φτιάξουμε το ψήφισμα; Να τσακωνόμαστε τώρα για ποιον λόγο; Μπορούμε να μας τυπώσει η κυρία Φλώρα ένα;».
Κατόπιν, ο κ. Χρήστος Κανλής, αναφερόμενος στο ζήτημα της καταστολής του μεγάλου συλλαλητηρίου, είπε πως: «Θεωρώ πως θα έπρεπε να μπει, αλλά αν είναι να ψηφιστεί από όλους ας μην το βάλουμε για να ψηφιστεί του εισηγητή. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Αν είναι η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να το ψηφίσει. Και δεύτερον, θέλω να πω ότι είναι ευχάριστο ότι από την αρχική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, που έπαιρνε αποστάσεις από ένα ψήφισμα, σε πέντε λεπτά μέσα αλλάζει. Και είναι καλό αυτό, γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι από ξύλο. Ήρθαμε, παίρνουμε ερεθίσματα, γι’ αυτό γίνονται οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις, και αλλάζουμε στάση. Είναι σημαντικό αυτό Δήμαρχε.».
Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου ανάφερε πως: «Η πρότασή μας είναι να αφαιρέσουμε το 4ο κομμάτι, μιας και ο Δήμαρχος δεν το δέχεται. Να πάρουμε την πρόταση του συναδέλφου, του κ. Κανλή, και αύριο να σας το στείλω ως έχει και αν θέλετε το ψηφίζετε ή αν θέλετε δεν το ψηφίζετε.», με τον κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου να προχωρά στη διαδικασία ψήφισης δύο πλέον ψηφισμάτων, και τον κ. Σάββα Χατζηκωνσταντίνου να λέει χαρακτηριστικά, και με έκδηλη απορία και αγανάκτηση, πως: «Θα βάλουμε δύο ψηφίσματα για ένα σοβαρό θέμα; Πάμε καλά τώρα ρε παιδιά; Θα βγάλετε δύο ψηφίσματα για τα Τέμπη τώρα; Είναι δυνατόν, τώρα, Δήμαρχε, αυτό; Τι κάνουμε εδώ τώρα; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι ρε γαμώτο μου;», με τον κ. Μανούρη να του λέει: «Χαλάρωσε.» και τον κ. Χατζηκωνσταντίνου να του ανταπαντά, λέγοντας πως: «Γιατί, θα μου πεις εσύ αν θα χαλαρώσω; Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις αν θα χαλαρώσω.».
Ακολούθησε ακόμη ένας έντονος διάλογος μεταξύ τους, ο οποίος έχει ως εξής:
Παναγιώτης Μανούρης: «Μου φωνάζεις και μου τσαμπουκαλεύεσε;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Στο καλό.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Στο καλό.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι.»
Παναγιώττης Μανούρης: «Στο καλό.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι, και να μας γράφεις.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Στο καλό.»
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Και να μας γράφεις.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Τι νομίζεις; Ότι φοβόμαστε;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι. Όχι, φοβόμαστε εσένα.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Εγώ δεν σου φώναξα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Εντάξει;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Εσείς απευθύνεστε σε μένα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Κάνε μας τη χάρη.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Εσείς απευθύνεστε σε μένα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Ναι, ναι, μάλωσέ με κιόλας. Άλλους να μαλώνεις, όχι εμένα.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Πώς έχεις μετασχηματιστεί έχεις καταλάβει;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Όχι.»
Παναγιώτης Μανούρης: «Μην κάνεις τσαμπουκάδες σε μένα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Εντάξει;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Τι είσαι; Τσαμπουκάς;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Θα βγάλουμε δυο ψηφίσματα για τα Τέμπη; Είμαστε σοβαροί εδώ; Ε;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Απλά πράγματα. Ναι, δύο για τα Τέμπη.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Δύο.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Ναι.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Μέχρι δέκα λεπτά πριν έλεγες ότι δεν θα ψηφίσεις. Ότι θα απέχεις.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Εγώ διάβασα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Δεν διάβασες. Πριν δέκα λεπτά είπες ότι θα απέχεις.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Τα διάβασα.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Πίστευες στις απόψεις σου όπως πρέπει. Εντάξει.».
Αμέσως μετά η κ. Αθυμαρίτου ανάφερε πως: «Θεωρώ ότι δύο ψηφίσματα πουθενά δεν έχουν μπει. Γιατί κανείς δεν θα ψηφίσει κατά. Αν μπει το ψήφισμα, που λέει ο Δήμαρχος, φυσικά, και συμφωνούμε. Δεν θα πούμε κατά. Αλλά και το ψήφισμα, που λέει ο Χριστοδούλου, επίσης, συμφωνούμε. Δεν θα πούμε κατά. Οπότε, τι θα γίνει τώρα; Γιατί διαφοροποιείστε;».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο ακόλουθος διάλογος:
Χρήστος Κανλής: «Πού διαφωνείς; Ψήφισέ το.».
Φιλίππα Αθυμαρίτου: «Στο κείμενο της εισήγησης, πού διαφωνείτε; Διαφωνεί ο Δήμαρχος στο ότι θίγεται η κυβέρνηση, αν άκουσα καλά. Αυτό δεν είπες;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Ναι, εγώ δεν το ‘βαλα ούτε στο Μάτι ούτε στα Τέμπη.».
Φιλίππα Αθυμαρίτου: «Καμία αντίρρηση.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Η κυβέρνηση φταίει. Εγώ το λέω.».
Φιλίππα Αθυμαρίτου: «Ε, τότε γιατί να μην ψηφίσουμε το αρχικό;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.».
Φιλίππα Αθυμαρίτου: «Α, εντάξει.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Το ένα είναι ένα ψήφισμα το οποίο έχει στον στόχο. Στο ένα μιλάω και για την κυβέρνηση εδώ μέσα.».
Φιλίππα Αθυμαρίτου: «Ναι.».
Φιλίππα Μανούρης: «Αλλά μιλάω και για τα προβλήματα τα διαχρονικά και στο άλλο μιλάμε μόνο για την κυβέρνηση. Αυτό είναι τσιτάτο. Δεν είναι ψήφισμα.».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Γιατί Δήμαρχε;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Άποψή μου είναι.».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Άποψή σου είναι. Ωραία. Ας το ‘φερνες. Ας το ‘φερνες αν ήταν άποψή σου και άγχος σου. Αλλά δεν ήτανε. Ήρθες σήμερα έντεκα-δώδεκα η ώρα να μας πεις ότι έχω ψήφισμα. Και πριν πέντε λεπτά «δεν έχει νόημα». Έτσι; Θα εκφυλίσεις το γεγονός; Με το ψήφισμά σου το εκφυλίζεις.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Ρε, έχετε τρελαθεί τελείως;».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Εσύ πράττεις. Εμείς βλέπουμε.».
Ακολούθως, ο κ. Αναμουρλόγλου ζήτησε να ψηφιστούν οι δύο προτάσεις ψηφίσματος, με τον κ. Χριστοδούλου να του λέει πως: «Δεν υπάρχει άλλο ψήφισμα Πρόεδρε. Ένα είναι Πρόεδρε. Δεν το δεχόμαστε.».
Επίσης, μεταξύ άλλων, ακούστηκε πως:
Βασίλης Χριστοδούλου: «Θα εκφυλίσεις το γεγονός; Το θέμα αλλάζει και προστίθεται και άλλη πρόταση στο θέμα προς ψήφιση;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Βέβαια.».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Τι, βέβαια; Δεν είναι προϋπολογισμός. Φέρτε μια πρόταση. Τι μας λες;».
Παναγιώτης Μανούρης: «Ψήφισμα είναι.».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Θα έχουμε την τελική έκδοση του ψηφίσματος. Θα στείλει ο Δήμαρχος αυτό που έχει φτιάξει. Θα έχουμε επιλεκτική πρόσθεση των δύο. Θα το στείλουμε και θα γίνει ψήφισμα.».
Παναγιώτης Μανούρης: «Εγώ αναφέρομαι στην κυβέρνηση. Όποιος δεν άκουσε…».
Βασίλης Χριστοδούλου: «Όπως εμείς είμαστε…».
Χρήστος Αναμουρλόγλου: «Βασίλη, συγγνώμη, περίμενε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που λες αυτή τη στιγμή, να αποφασίσουμε αύριο.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Μισό λεπτάκι, Πρόεδρε.».
Χρήστος Αναμουρλόγλου: «Όχι, όχι, όχι, όχι.».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Τον λόγο.».
Χρήστος Αναμουρλόγλου: «Δεν μιλάς. Κάτσε, ρε. Ποιον λόγο; Ποιον λόγο;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Δεν κατάλαβα. Θα μου απαγορέψεις να μιλήσω;».
Χρήστος Αναμουρλόγλου: «Για ποιον λόγο;».
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου: «Μετά από σας Πρόεδρε.».
Χρήστος Αναμουρλόγλου: «Αυτό που λες Βασίλη δεν μπορεί να περάσει. Να γίνει αύριο ένας συγκερασμός ψηφισμάτων χωρίς να ‘χει εικόνα το Σώμα ποιο θα είναι το τελικό κείμενο. Με την Αγία Όλγα είχ διαμορφωθεί το κείμενο. Το είχατε γράψει, είχαμε κάνει πέντε λεπτά διάλειμμα και την επόμενη μέρα απλά μας το στείλατε ολοκληρωμένο. Με το ίδιο καταρτισμένο ψήφισμα.».
Ακολούθησε νέα ένταση μεταξύ των κ.κ. Βασίλη Χριστοδούλου και Γιάννη Λαζαρίδη, με τον κ. Μανούρη να πηγαίνει κοντά στον κ. Λαζαρίδη και να καταβάλει προσπάθεια να τον νουθετήσει.
Κατόπιν, ακόμη μία ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των κ.κ. Βασίλη Σπηλιωτόπουλου (δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» και Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) και Βασίλη Χριστοδούλου, με τον τελευταίο να ζητάει «να μπει το ψήφισμα όπως έχει».
Κατόπιν μίλησε ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως: «Εγώ δηλώνω τη στήριξή μου στους ανθρώπους αυτούς, που χάσανε τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους, τους γονείς τους, όποιοι ήτανε μέσα στο τρένο. Ελπίζω η ενσυναίσθηση να μην είναι επιλεκτική. Δηλώνω τη στήριξή μου και αποχωρώ.».
Επίσης, μίλησε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Αναστασία Κλάρα, η οποία ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Όλη αυτή η διαμάχη, που έγινε εδώ στο Συμβούλιο, με θίγει. Με θίγει ως μητέρα. Δηλώνω κι εγώ τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των 57 θυμάτων. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ένταση εδώ. Να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μόνο δικαιοσύνη και ασφάλεια θέλουμε για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους.» και ακόμη δήλωσε κι αυτή τη συμπαράστασή της.
Ακολούθησε ψηφοφορία και για τα δύο προτεινόμενα ψηφίσματα, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν:
Η εισήγηση της παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» έλαβε 11 ψήφους υπέρ και 12 παρών, με 23 δημοτικούς συμβούλους παρόντες, ενώ η πρόταση του κ. Παναγιώτη Μανούρη έλαβε 12 ψήφους υπέρ και 2 παρών (Βασίλης Σπηλιωτόπουλος και Αντώνης Καρβουνιάρης), με 14 παρόντες δημοτικούς συμβούλους, καθώς οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει.