ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Αθήνα Διεθνή Ελλάδα Ευρώπη Κεντρικός Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 στην Αθήνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 70 δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από βαλκανικές πόλεις.

Του Απόστολου Σαλονικίδη

Το διήμερο 23 και 24 Ιανουαρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 70 δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από πόλεις των Βαλκανίων συμφώνησαν πως: «Η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων.».

Κατά τη λήξη της σημαντικής αυτής της Συνόδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Αυτές τις τελευταίες 48 ώρες, όλες κι όλοι μαζί, ενισχύσαμε τα θεμέλια του ευρύτερού μας οράματος: Της διαβαλκανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Και όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι, για ένα αύριο καλύτερο, συγκροτημένο, συλλογικό, ένα αύριο για όλες και όλους. Παίρνοντας, λοιπόν, τη σκυτάλη της Προεδρίας, η Αθήνα στοχεύει να επιδιώξει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η ενεργός συνεργασία των μελών γύρω από τομείς-κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεών μας, με προορατικό ορίζοντα, με συμμετοχή, αλλά κυρίως με συμμετοχικότητα. Με δράσεις προσιτές για όλους και με ανοιχτές συμπεριληπτικές διαδικασίες, γιατί οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Να είμαστε, λοιπόν, εμείς το καλό παράδειγμα στην περιοχή.».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης

Επίσης, θέτοντας τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η κύρια προτεραιότητά στη διάρκεια της Προεδρίας μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχικότητα, δηλαδή την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή όλων των πόλεων–μελών στις δραστηριότητες του Δικτύου.», προσθέτοντας πως: «Για την Αθήνα η Προεδρία δεν είναι άσκηση εξουσίας. Είναι υπηρεσία. Ευκαιρία για δούναι και λαβείν με κοινά οφέλη. Όχι εις βάρος του άλλου, μα για το καλό όλων. Με πυξίδα την αποτελεσματικότητα, θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο της Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή διαμόρφωσε τη στρατηγική και έθεσε τους συγκεκριμένους άξονες συνεργασίας του Δικτύου μας. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις κοινές προτεραιότητες και να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από τη συζήτηση στη δράση.».

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως οι έξι άξονες της Προεδρίας της Αθήνας, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, είναι:

1. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

2. Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

3. Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών.

4. Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη.

5. Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας.

6. Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών.

Επιπλέον, ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε ως κρίσιμο στοίχημα για την αποτελεσματικότητα του Δικτύου την υψηλή συμμετοχή μικρών και μεγάλων βαλκανικών πόλεων, προανήγγειλε πως θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στα μέλη για την ενεργή συμμετοχή τους και έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Είναι σημαντικές αυτές οι συνεργασίες, διότι μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις με κοινό παρονομαστή, ώστε να αυξήσουμε την αξία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου μας, και, κυρίως, να δώσουμε θεσμική διάσταση στη συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια.».

Επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων συνέδεσε ευθέως την προοπτική ειρήνης και ευημερίας των Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Ευρώπη με όλες της τις αδυναμίες, με όλες της τις αντινομίες, παραμένει η πιο ευγενής προσπάθεια στην ταραγμένη μας ιστορία, για να βάλουμε την ειρήνη απέναντι στον πόλεμο, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων πάνω από κάθε συμφέρον και εξουσία. Ξεκινώντας από κάτω, να φτάσουμε ψηλά. Με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους, να διασφαλίσουμε  την ειρήνη,  να θωρακίσουμε την ασφάλεια και να καλλιεργήσουμε τη Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα Βαλκάνια που θέλουμε.», ενώ αναφορικά με τη δημοκρατία επισήμανε πως: «Η Δημοκρατία είναι μια αέναη προσπάθεια μέτρου και ισορροπίας. Μόνον όπου υπάρχει σεβασμός της ελευθερίας και των δικαιωμάτων αντέχει η Δημοκρατία. Στις μέρες μας είναι πολλές οι σκοτεινές δυνάμεις, που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Εμείς ως οι πιο άμεσοι αντιπρόσωποι των λαών μας, έχουμε το χρέος, αλλά και τη δυνατότητα να την προστατεύσουμε. Οι πόλεις μας αποτελούν θεσμικά εργαστήρια, που μάς επιτρέπουν να θωρακίσουμε και να εξελίξουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες τους. Με τόλμη, φαντασία και επιμονή μπορούμε να καθιερώσουμε αντιπροσωπευτικούς και συμπεριληπτικούς τρόπους τοπικής διακυβέρνησης. Να τους επιδείξουμε, να πειραματιστούμε, να συνεργαστούμε, να προχωρήσουμε.» και αναρωτήθηκε: «Αν όχι εμείς, ποιοι;».

Ακόμη, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως: «Είμαστε δίκτυο πόλεων, δίκτυο ανθρώπων. Αν βρούμε τους τρόπους να το εμπλουτίσουμε με την αστείρευτη ενέργεια και τον δυναμισμό των πολιτών μας θα πετύχουμε πολλαπλά.», διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Όπως μοιραζόμαστε τη βαλκανική μας γη, θα μοιραστούμε γνώση, τεχνολογία, βέλτιστες πρακτικές, αλλά και λύσεις για να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών μας, στη διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας και των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων μας, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των επόμενων γενεών, στην ανάπτυξη.», τόνισε πως: «Προσωπικά, δεσμεύομαι τους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μου να επισκεφθώ κάθε Δήμο-μέλος, τουλάχιστον σε κάθε χώρα, για να συνεργαστούμε και να συνδιοργανώσουμε ωραίες εκδηλώσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες.» και αποχαιρέτησε τους συμμετέχοντες καλώντας τους να θυμούνται πάντοτε πως: «Η Αθήνα είναι το δεύτερο σπίτι τους.».

Επίσης, αξίζει να αναφερθούμε και στις παρεμβάσεις του Προέδρου του Δικτύου Eurocities και δημάρχου Φλωρεντίας κ. Ντάριο Ναρντέλλα, καθώς και του Αντιπροέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντάριο Ναρντέλλα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η συνεργασία μεταξύ των Δικτύων Eurocities και Β40 είναι απαραίτητη, προκειμένου να αναληφθούν κοινές στρατηγικές στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Το Β40 ως ένα άλλο αδελφό Δίκτυο δίνει το στίγμα ότι οι Δήμοι μπορούν να λάβουν ενεργότερο ρόλο και να συνεισφέρουν στις κεντρικές αποφάσεις. Το Δίκτυο αυτό αποτελεί ένα βήμα για να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι Δήμοι.»

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, κ. Ντάριο Ναρντέλλα

Ενώ ο κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς, αφού αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας, οι οποίες κατά τη γνώμη του «αναδεικνύουν σε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των πόλεων και των περιφερειών», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η ολική δράση, η συνεργασία, η σύμπραξη σε κοινό στόχο είναι μονόδρομος. Εμείς, ως τοπικοί κυβερνώντες, πρέπει να συμπράξουμε, να είμαστε αλληλέγγυοι.».

Ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς