ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 1 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Οι άξονες του επικαιροποιημένου Σχεδίου αφορούν:

-Ανάκτηση της πρόσβασης στη θάλασσα και αναβάθμιση παραλιακού μετώπου.

-Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

-Προστασία-αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ανθεκτικότητα έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

-Δήμος για όλους: ενίσχυση υπηρεσιών μέριμνας και κοινωνικών υπηρεσιών.

-Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από δράσεις έξυπνης πόλης.

-Η Πάτρα ως προορισμός: ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος.

Παρόντες στην εκδήλωση-διαβούλευση ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Ασπράγκαθος, Χρήστος Κορδάς, Αναστασία Τογιοπούλου και Ευάγγελος Κατσακούλης, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού κ. Θόδωρος Τουλγαρίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. κ. Ανδρέας Παπανικήτας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Π.-«Καρναβάλι Πάτρας» κ. Ήρα Κουρή, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημότες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, με τον κ. Πελετίδη να σημειώνει πως: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να κάνουμε την πόλη μας όπως την ονειρευόμαστε. Αγωνιζόμαστε σε ένα περιβάλλον, που δυσκολεύει αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Συζητάμε τώρα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Πάτρας με το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027. Την ίδια διαδικασία είχαμε κάνει και για το 2014-2020 και φθάσαμε σήμερα τα έργα να είναι ακόμη σε εξέλιξη. Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Να υπήρχε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε πολλά από αυτά που σχεδιάζουμε και μελετούμε να είχαν λάβει ήδη σάρκα και οστά. Όσοι από σας έχετε εμπλοκή σε διάφορα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες, γνωρίζετε γιατί συμβαίνουν αυτές οι καθυστερήσεις. Αν τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε Δήμο τα παίρναμε, αν είχαμε προσωπικό και πιο απλοποιημένες διαδικασίες, δηλαδή, αν δεν είχαμε τη πολυπλοκότητα και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των ελεγκτικών μηχανισμών, θα είχαν γίνει τα έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και πολλά ακόμη. Υπάρχει μια συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και συμπορευόμαστε για να γίνουν όσα θέλουμε να κάνουμε. Αυτό είναι το καλό. Το δύσκολο είναι να εξαλειφθούν όλα τα άλλα εμπόδια και χρειάζεται να το διεκδικήσουμε αυτό. Πρέπει η Πάτρα να χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που της αναλογούν ως τρίτη πόλη της Ελλάδας. Δεν έχουμε την απαίτηση να πάρουμε χρήματα άλλων, δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα, αλλά δεν θα δεχθούμε και να αδικούμαστε. Πρέπει να πάρουμε όσα δικαιούμαστε και να κάνουμε τα μεγάλα έργα που θέλουμε, με πρώτο την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, που είναι όνειρο όλων των Πατρινών. Η Πάτρα θα γίνει παραλιακή πόλη, στην κυριολεξία, χωρίς εμπόδια και φράχτες. Έτσι θα την απολαμβάνει ο λαός της πόλης. Παράλληλα, να κάνουμε παρεμβάσεις στην πόλη, στο ύψος της χρηματοδότησης που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι για να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός. Είναι πολύτιμη η συνεισφορά του καθενός μας, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τον λαό και τα παιδιά μας.».

Επίσης, από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ασπράγκαθος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους στόχους και σε έργα που πρόκειται να γίνουν, αναφέροντας πως: «Η πόλη χρειάζεται νέα μεγάλα έργα και υποδομές, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής του λαού και μιας πόλης αντάξιας στις προσδοκίες για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Αναγκαία έργα για τη νέα Β.Α.Α. είναι:

-Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας.

-Ανάπλαση περιοχών Ζαβλανίου-Ανθούπολης.

-Αναπλάσεις προσφυγικών Ρίου και Γηροκομείου.

-Δημιουργία ζώνης ανάπλασης, με πεζόδρομο, ποδηλατοδρόμο στην παλιά κοίτη του Διακονιάρη.

-Ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου.

-Αποκατάσταση της επαφής της πόλης με το πράσινο – οριζόντιες δράσεις αναβάθμισης και επέκτασης πρασίνου:

-Αναβάθμιση πλατανοδάσους στον Καστελλόκαμπο.

-Νέος πνεύμονας πρασίνου και αθλητισμού στην περιοχή της μίνι Περιμετρικής-Αρόης για οξυγόνο στην πόλη.

-Δημιουργία κάθετου άξονα κοινόχρηστων χώρων από Μαρίνα Αγυιάς-Στάδιο Παναχαϊκής-πλατεία Καλλιπάτειρας-Πλατεία της Θερμοπυλών, που συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τις νέες ζώνες ανάπλασης Ζαβλάνι-Ανθούπολη.

-Σύστημα πυρανίχνευσης περιοχής Δασυλλίου Δήμου Πατρέων.

-Μελέτη και εκτέλεση έργων αναβάθμισης στο κτήριο του Δημοτικού Ωδείου, Δημοτικών Λουτρών.

-Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και σχολικών κτηρίων.

-Ανάπλαση Μαρίνας.

-Δημιουργία του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών.

-Οριζόντια δομή προώθησης της απασχόλησης στο Δήμο Πατρέων. Ενδεικτικά Βιβλιοθήκη, Π.Δ.Ν., Παλαιά Σφαγεία.

Έργα και δράσεις κινητικότητας και βιώσιμης αστικής μετακίνησης:

-Ανακαίνιση και αντικατάσταση στάσεων αστικών.

-Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σε οδούς και πλατείες της πόλης.

-Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για ΑμεΑ, μετακίνηση ηλικιωμένων σε γειτονιές και εγκατάσταση φορτιστών.

-Δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

-Χώροι παρκινγκ εκτός οδού.

Έργα που προβλέπονται στο Στρατηγικό Πλάνο Έξυπνης Πόλης:

-Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ωφελούμενων Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου.

-Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης Άρδευσης Πρασίνου και Περιβαλλοντικού Ελέγχου.

-Επέκταση του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες ταυτοποίησης, διαχείρισης και πρόσβασης στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών».

-Διαδραστικές Αψίδες Παιχνιδιού και Ζώνες Δραστηριοτήτων σε παιδικές χαρές: πιλοτική εγκατάσταση.

-Έξυπνος Ηλιακός Εξοπλισμός: πιλοτική εγκατάσταση σε Κ/Χ χώρους.

-Τοποθέτηση έξυπνων φαναριών σε σημεία υψηλής κυκλοφοριακής φόρτισης (Περιφέρεια).

Έργα που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων:

-Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (Κ.Δ.Ε.Υ.).

-Ανάπτυξη δικτύου οικιακής κομποστοποίησης και λοιπές δράσεις επιτόπιας κομποστοποίησης.

-Προμήθεια συστοιχιών κάδων 4 ρευμάτων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

-Επέκταση του  δικτύου γωνιών ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

-Υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης.

-Πράσινα Σημεία.

Έργα που συνεχίζονται από την προηγούμενη περίοδο 2014-20:

-Βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών υποζωνών Α6 & Α7 πόλεως Πατρών και συναφείς εργασίες.

-Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης Α2.5.

-Βασικά έργα αποχέτευσης υποζωνών Α3α και Α3β.

-Συντήρηση και ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

-Ανάπλαση Γούβας.

-Ολοκλήρωση της ανάπλασης του Έλους Αγυιάς.

-Μετατροπή του Δημαρχείου (οδός Μαιζώνος) σε Δημοτική Πινακοθήκη (ισόγειο) και πολυχώρο πολιτισμού (1ος όροφος).

-Μελέτη και εκτέλεση έργων αναβάθμισης σε χώρους πολιτισμού της πόλης (Ιχθυόσκαλα, Δημοτική Μουσική, Κτήρια Δ.Ε.Υ.Α.Π., Πολυχώρος «Αίγλη», Θεατράκι οδού Γερμανού).

-Αναζωογόνηση και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων εργατικών κατοικιών.

-Πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης της Αρχιτεκτονικής  κληρονομιάς.

-Ανάπλαση περιοχής Μειλίχου.

-Δημιουργία Βόρειου Πάρκου και Βοτανικού Κήπου.

 ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

-Υπογειοποίηση τρένου και δημιουργία γραμμικού πάρκου.

-Δημιουργία «ανατολικού πάρκου» στο Ρηγανόκαμπο.

-Δημιουργία διαδρομών φύσης – πολιτισμού στην πόλη.

-Κατασκευή νέων και βελτίωση υφιστάμενων χώρων αθλητισμού.

-Κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων και συντήρηση υπαρχόντων.

-Ανακαίνιση Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

-Κολυμβητήριο Αγυιάς (Περιφέρεια).

-Στοχευμένες δράσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

-Ανάπτυξη δεξιοτήτων του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.

-Έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των πεζοπορικών μονοπατιών και διαδρομών του Παναχαϊκού Όρους εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων.

-Οδοφωτισμός με φωτιστικά «LED».

-Υλοποίηση Σχεδίου Πόλης – Αγορά κοινοχρήστων χώρων.

-Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

-Νέο Νεκροταφείο.

-Αποκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α. Ξερόλακκα και μετατροπή του σε χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

-Δίκτυα και εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης.

-Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε Ρίο-Άγιο Βασίλειο-Μεσσάτιδα.

-Νέο Διυλιστήριο.

-Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας αναερόβιας χώνευσης Ε.Ε.Λ..

-Κατασκευή δικτύου λυμάτων σε Ακταίο.

-Κατασκευή δικτύου λυμάτων σε Τσουκαλέϊκα-Καμίνια-Moνοδένδρι-Γουμενιτσάνικα.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημότες, επιχειρήσεις και φορείς μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου, υποβάλλοντας τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2023, με τους εξής τρόπους:

  • Με αποστολή email στο sbaa.patreon@gmail.com.
  • Μέσω των ερωτηματολογίων που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα Διαβούλευσης https://baa-patra.gr/.
  • Με αποστολή μηνύματος στις σελίδες social media του έργου (Facebook και LinkedIn).

Το τελικό σχέδιο της επικαιροποιημένης Στρατηγικής Β.Α.Α. Πατρέων θα συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, επισημάνσεις και προτάσεις των πολιτών και φορέων, όπως αυτά θα υποβληθούν κατά τη φάση της διαβούλευσης.

Το έργο επικαιροποίησης της Στρατηγικής Β.Α.Α. χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-20» (Άξονας Προτεραιότητας «Τεχνική Βοήθεια Ε.Τ.Π.Α.», Κωδικός ΟΠΣ: 5200781).