ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Εργασία Κεντρικός Τομέας Πρόσφυγες - Μετανάστες Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκαν οι Ημέρες Καριέρας του Δήμου Αθηναίων με ρεκόρ συμμετοχής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Ημέρες Καριέρας «WELCOME 2023», στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, καταγράφοντας νέο ρεκόρ συμμετοχής επιχειρήσεων, συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά, υπήρξε διασύνδεση με 42 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.500 συνεντεύξεις σε δύο ημέρες, και, παράλληλα, ανοίχτηκε ένα «Παράθυρο» εύρεσης εργασίας για περισσότερους από 500 πρόσφυγες και μετανάστες υποψηφίους.

Στη φετινή, 3η διοργάνωση, των Ημερών Καριέρας, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, διασυνδέθηκαν εργοδότες με πρόσφυγες και μετανάστες, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 υποψήφιοι και 42 επιχειρήσεις από τους κλάδους, μεταξύ άλλων, του τουρισμού, της εστίασης, της τεχνολογίας, της παραγωγής τροφίμων και της μεταφοράς προϊόντων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «HELIOS» και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Επίσης, για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν και οι ακόλουθοι φορείς: ActionAid, Caritas Hellas, Catholic Relief Services (CRS), InternationalRescue Committee (IRC), ITHACA, Solidarity Now, Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος», Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων (Κ.Ε.Μ.) και ΜΕΤΑδραση.

Με δεδομένο το γεγονός πως την περίοδο αυτή σημειώνεται υψηλή ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας για διαφορετικές ειδικότητες, οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετείχαν στην εκδήλωση, ανέδειξαν τη σημασία εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας και παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων χωρίς προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Οι υποψήφιες και υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να δώσουν το βιογραφικό τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών και αποθήκευσης, πωλήσεων, μεταποίησης τροφίμων, διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας λογισμικού κ.ά..
Ενδεικτικά, οι ειδικότητες για τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις αφορούν θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, πωλητών, προγραμματιστών, οροφοκόμων, υπαλλήλων κουζίνας, σερβιτόρων, υπαλλήλων υποδοχής, διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών, προσωπικού φροντίδας, ασφαλείας, τεχνικών και εργατών παραγωγής-αποθήκης.
Πρόκειται για επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς και στην Κρήτη και τη Χαλκιδική.


Το «παρών» στη διοργάνωση, έδωσε και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και μπορούμε να λέμε ότι εκπαιδεύουμε, καταρτίζουμε ανθρώπους για συγκεκριμένες εργασίες, που είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία, και οι οποίες παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων. Η Ελλάδα, έγινε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα, που χρησιμοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης, που βρίσκει εργασία, δεν λύνει μόνο το προσωπικό του πρόβλημα, αλλά λαμβάνει μέρος και στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π. της χώρας. Όταν το μεταναστευτικό είναι προσεγμένο και δεν υπάρχει χάος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα όλοι μαζί, και οι εργαζόμενοι να βρίσκουν δουλειά στις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε όλοι μαζί.».

Επίσης, τον χώρο της εκδήλωσης επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώ σε δήλωσή του επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η εύρεση εργασίας, που εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες, είναι το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο βήμα για την ενδυνάμωση και την αυτοδυναμία των ανθρώπων. Να μπορούν να στέκονται ίσοι μεταξύ ίσων. Να ενσωματώνονται ουσιαστικά και γόνιμα στην κοινωνία. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της.».

Ακόμη, η Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και εντεταλμένη του Δήμου για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των παραγωγικών φορέων στην προσπάθεια ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας, και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Οι επιχειρήσεις, ιδίως στην περιφέρεια, αναζητούν εργατικά χέρια και είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διευκολύνει την κινητικότητα των ενδιαφερομένων, ώστε να συναντηθεί η ζήτηση με την προσφορά εργασίας, για αμοιβαίο όφελος, αλλά και για όφελος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.».
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) Ελλάδας, κ. Τζιανλούκα Ρόκκο, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η τρίτη διαδοχική διοργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας» επικυρώνει το διαρκές ενδιαφέρον των εταιρειών να απασχολούν πρόσφυγες και τη συνεχή ανάγκη στήριξης και δημιουργίας δεσμών μεταξύ προσφύγων και εργοδοτών στη χώρα. Ο Δ.Ο.Μ. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους της χώρας, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη σε τομείς όπως ο ιδιωτικός τομέας και το εμπόριο, είναι ζωτικής σημασίας για συμπεριληπτικές και βιώσιμες κοινωνίες, και η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης έχει θέση σε αυτή τη δυναμική, και μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία, όπως και άλλες χώρες, συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.».
Ακόμη, η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Maria Clara Martin, είπε μεταξύ άλλων πως: «Οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν σημαντικό βήμα στην προώθηση της απασχολησιμότητας και της ενδυνάμωσης των ανθρώπων, που μπορεί να άφησαν τα πάντα πίσω τους, αλλά κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να δουλέψουν και να συνεισφέρουν. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η φετινή διοργάνωση δίνει έμφαση στις γυναίκες. Βλέπουμε ξανά και ξανά τις γυναίκες πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση. Όταν, ωστόσο, έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, μπορούν να φέρουν την αλλαγή για τις ίδιες, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να στηρίζει την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη και να συνεργάζεται με τις κεντρικές αρχές, τους Δήμους, τους άλλους οργανισμούς του Ο.Η.Ε., τις Μ.Κ.Ο., τις προσφυγικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να προοδεύσουν.».
Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τις γυναίκες με πρωτότυπα εργαστήρια ενδυνάμωσης από την εταιρεία «My Ikigai», τις οργανώσεις «Women on Top» και «IRC», καθώς και τη συντάκτρια μόδας κ. Kelly Novak.
Επίσης, η «ΜΕΤΑδραση» παρείχε δημιουργική απασχόληση για παιδιά, καλύπτοντας την ανάγκη φροντίδας τους όσο οι γονείς συμμετείχαν στις συνεντεύξεις, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μητέρες με μικρά παιδιά, καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες στην εύρεση εργασίας, ενώ ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε πληροφόρηση για εργασιακά και νομικά δικαιώματα.
Ακόμη, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι προς διευκόλυνση της διασύνδεσης εργοδοτών με άτομα προσφυγικού προφίλ, το τελευταίο διάστημα είναι διαθέσιμη η ψηφιακή πλατφόρμα «Adama», την οποία παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Οργάνωση «Catholic Relief Services (CRS).
Τέλος, οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν από τον Δ.Ο.Μ. για τα εργασιακά δικαιώματα πολιτών τρίτων χωρών και το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η «ΜΕΤΑδραση» έδωσε χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας.

Φωτογραφίες: © Μαριλένα Μπακούρη, Τάσσος Ρεπούσκος|ITHACA