Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης νέων θυροφραγμάτων στον Άγιο Θωμά Λάρισας
Έναν σύγχρονο μηχανισμό θωράκισης απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα απόκτησε η συνοικία του Αγίου Θωμά με την ολοκλήρωση των εργασιών για την εγκατάσταση δύο νέων θυροφραγμάτων, υψηλής τεχνολογίας, στην εκβολή του πλακοσκεπούς αγωγού ρέματος Χατζηχαλάρ, στη συμβολή με τον Πηνειό ποταμό.
Εντός του Μαρτίου, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. προχωρά, επιπλέον, σε αντικατάσταση και αναβάθμιση των τεσσάρων υφιστάμενων θυροφραγμάτων, που βρίσκονται σε δύο φρεάτια στη συμβολή των συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων της περιοχής του Αγίου Θωμά με τον κύριο αγωγό του Χατζηχαλάρ, φρεάτια τα οποία είχαν υποστεί φθορές, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.
Στο σημείο της εγκατάστασης βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., κ. Αργυρόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή, κ. Σαββοργινάκη, τη Διευθύντρια ΤΥ κ. Ζαχίδου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας κ. Σανούδο.
«Η προστασία της πόλης μας από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν και είναι κεντρική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Τα έργα ολοκληρώνονται με ταχείς ρυθμούς και πλέον η συνοικία του Αγίου Θωμά διαθέτει έναν νέο σημαντικό μηχανισμό θωράκισης απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα με έργα ουσίας, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Λάρισας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.
Υπενθυμίζεται πως το έργο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης Προμήθειας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., με τίτλο: «Θυροφράγματα εκβολής ρέματος Χατζηχαλάρ στη συμβολή με ποταμό Πηνειό» (δαπάνη ύψους 76.650 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.).



Τα νέα θυροφράγματα, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα την προστασία των πολιτών από ακραία καιρικά φαινόμενα, πληρούν όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και κανονισμούς. Έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να φράσσουν στις τέσσερις πλευρές του πλακοσκεπούς αγωγού του ρέματος Χατζηχαλάρ κατά τη φορά από τον Πηνειό ποταμό προς την τάφρο σε περίπτωση ανόδου της στάθμης, αποτρέποντας έτσι την εισροή πλημμυρικών υδάτων. Σημειώνεται πως η μελέτη των θυροφραγμάτων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη νέα ανώτατη πλημμυρική στάθμη (Α.Σ.Υ.), με βάση τα δεδομένα μετά την κακοκαιρία Daniel.
Τα νέα σύγχρονα θυροφράγματα έχουν τη δυνατότητα να ανυψώνονται / καταβιβάζονται με ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό ανύψωσης, αλλά θα μπορούν να λειτουργούν και χειροκίνητα, είτε μέσω χειραντλίας στην υδραυλική μονάδα, είτε μέσω εξωτερικής υδραυλικής μονάδας.
Η παρακολούθηση της στάθμης πριν και μετά τα θυροφράγματα θα γίνεται τηλεμετρικά και θα ενσωματωθεί στο υφιστάμενο σύστημα τηλεμετρίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.. Για τον σκοπό αυτόν στη θέση εκβολής της τάφρου, εκατέρωθεν των θυροφραγμάτων, θα εγκατασταθούν σταθμήμετρα υπερήχων για τη μέτρηση της στάθμης. Οι μετρήσεις των σταθμημέτρων θα μεταδίδονται προς το Κέντρο Λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ..


