Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας
Ο Πολιτισμός αποτελεί την ευρύτερη μήτρα, που συμπεριλαμβάνει όλες και όλους μας, που σέβεται και τιμά τη διαφορετικότητα, που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες μας και πλέκει τον αόρατο ιστό της συναισθηματικής σύνδεσης, η οποία αποτελεί καίριο παράγοντα για την εσωτερίκευση των αξιών, των ιδανικών και του οράματος για το παρόν και το μέλλον.
Της κ. Σοφίας Ναϊσίδου (Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, MSc, νυν και εκ νέου υποψήφιας δημοτικής συμβούλου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»)
Μέσω του Πολιτισμού ενώνεται το παρελθόν με το παρόν και κάθε άνθρωπος μαθαίνει να διαχωρίζει το σωστό και το λάθος, να κάνει εύστοχες επιλογές, να αποφεύγει όσα θα καταστούν επιβλαβή στην πορεία του, να εισάγει καινοτομίες και να παίρνει πρωτοβουλίες αξιοποιώντας το δυναμικό του.
Πώς, όμως, θα διατηρήσουμε τη γόνιμη επαφή με τον Πολιτισμό; Πώς θα εμπνεύσουμε και θα ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά, ώστε να ενδιαφερθεί και να αξιοποιήσει την πολιτιστική παρακαταθήκη, που θα της κληροδοτήσουμε; Σε αυτή την προσπάθεια τα λόγια είναι περιττά… Απαιτείται δράση! Συντονισμένη, οργανωμένη, πρακτική, καθημερινή δράση.
Δεν αρκεί μια αλλαγή χρώματος στην πόλη μας, ούτε κάποιες στοιχειώδεις ενέργειες, που γίνονται λίγο πριν από τη λήξη μιας θητείας. Η Δημοτική Αρχή έχει τη νομική και την ηθική υποχρέωση να τιμήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών έμπρακτα.
Αυτό που δεκαετίες νοσεί στον Δήμο μας είναι το πώς…
Τι απαιτείται για την εσωτερίκευση του Πολιτισμού; Δράσεις!
Για την Παιδεία, την παράδοση, την Επιστήμη, την οικονομία, την Τέχνη, τη γλώσσα, την Ιστορία, τη θρησκεία, το περιβάλλον, την καθημερινότητα όλων μας.
Πώς θα υλοποιηθούν;
Με εξυγίανση των σχολικών μονάδων, με αξιοποίηση των μέσων και των υλικών που παρέχονται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. και έγκεινται και στην ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, και με οργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης των δημοτών.
Με οργάνωση Ημερίδων με πρόσκληση επιστημόνων και επαγγελματιών και με ανοικτή συζήτηση για να εισαχθούν νέες και καινοτόμες ιδέες, και να έχουν όλοι οι δημότες «φωνή».
Με πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Ιστορίας, της γλώσσας και της παράδοσης.
Με ανάδειξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του κινηματογράφου, με δημιουργία δημοτικών σεμιναρίων για εκμάθηση της Τέχνης, με διαμόρφωση Κέντρου Νεότητας, για να έχουν τα παιδιά μας ποιοτικά προσωπικά ενδιαφέροντα.
Με καλλιέργεια αειφόρου Αθλητικής Παιδείας.
Με οργάνωση «λευκής νύχτας» για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Με αναμόρφωση του οδικού δικτύου και της σήμανσης για οδηγούς και πεζούς.
Με στήριξη του δημοτικού Τύπου.
Με ανάδειξη των δράσεων της εκκλησίας και επαύξηση του κοινωφελούς έργου της.
Με αξιοποίηση όλων των μορφών ανακύκλωσης, με διαμόρφωση χώρων πρασίνου και με προστασία των αδέσποτων ζώων.
Έτσι μπορούν να υλοποιηθούν πράγματα για την εμπέδωση του Πολιτισμού και τη μετέπειτα εφαρμογή των εκφάνσεών του στην καθημερινότητά μας.
