ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειο Αιγαίο Βόρειος Τομέας Κοινωνία

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος αποχαιρετά την «Κυρά του αργαλειού», ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΩΙΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

Την «Κυρά του αργαλειού», Ιωάννα Πρωίου-Δημητριάδου, η οποία «αναχώρησε» για «άλλες πολιτείες» στις 5 Απριλίου 2023, για να «διδάξει» κι εκεί την υφαντουργική Τέχνη της, μα πιο πολύ τη σοφία της, που αποκόμισε στα 112 χρόνια της παρουσίας της στην κοινή μας Γη, αποχαιρετά με ανακοίνωσή του ο Ιωνικός Σύνδεσμος.

Με τη σειρά μας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Ιωνικού Συνδέσμου:


Νέα Ιωνία, 07.04.2023

Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας Ικαριώτισσα «Κυρά του αργαλειού», Ιωάννα Πρωίου-Δημητριάδου, σε ηλικία 112 ετών.

Έφυγε από τη ζωή στα 112 χρόνια της, η Ιωάννα Πρωίου-Δημητριάδου, γνώστη ως «Κυρά του αργαλειού», η οποία μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Ιωνία και την Ικαρία. Ήταν γνωστή και έκτος Ελλάδας τόσο για την τέχνη της όσο και για την πνευματική διαύγεια, που είχε σε αυτή την ηλικία, ώστε να λειτουργεί μέχρι πρότινος εργαστήρι αργαλειού στο χωριό του Χριστού Ραχών στην Ικαρία και, παράλληλα, μουσειακά εκθέματα της υφαντουργικής τέχνης, συνήθιζε μάλιστα να πειράζει τους περαστικούς, που την επισκέπτονταν να δουν αν ζει, με τη φράση: «Τι θέλετε και με καθυστερείτε, μια χαρά είμαι, αλλά έχω πολλή δουλειά στον αργαλειό μου και χασομερώ, άντε γεια σας…».
Γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας, το 1911, έναν χρόνο πριν φύγουν οι Τούρκοι από το νησί. Ήταν το 12ο μεταξύ δεκατριών παιδιών. Από τη μητέρα της, Ευθυμία, η οποία ήταν μια από τις καλύτερες υφάντρες του νησιού, διδάχτηκε την τέχνη και ήταν από τις καλύτερες μαθήτριές της.
Σε τιμητική εκδήλωση για τα 100α της γενέθλια ανέφερε ότι «Έφτασα ως εδώ γιατί δεν έπαψα στιγμή να ονειρεύομαι. Παρά τις δυσκολίες, τις στερήσεις, τον αγώνα, έφτανε λίγη ώρα να καθίσω στον αργαλειό, 1-2-3 σαϊτιές το μυαλό έφευγε από τη στενοχώρια… μετά από λίγο έβρισκα τη λύση στο πρόβλημά μου. Και προχωρούσα…!».
Αυτό το μάθημα ζωής μέσα σε τρεις γραμμές έδινε η υφάντρα Ιωάννα Πρωίου-Δημητριάδου από τις Ράχες Ικαρίας. Μια αεικίνητη γυναίκα, που καθόταν στον αργαλειό και δίδασκε την τέχνη της σε νέα κορίτσια, έγραφε βιβλία για την υφαντική τέχνη, ζωγράφιζε πέτρες και δημιουργούσε.
Για όσους είχαν την τύχη να τη γνωρίζουν από κοντά απολάμβαναν τους καρπούς που απλόχερα χάριζε. Δεν ήταν η σπουδαία, και σπάνια τεχνική του αργαλειού, που γνώριζε και αγωνιζόταν να διδάξει τις νέες γυναίκες αφιλοκερδώς, ήταν η μεγάλη δύναμη της ψυχής της, ήταν η αγάπη για ζωή και πρόοδο, που τροφοδοτούσε και τη σωματική και πνευματική οντότητα της.
Είχε μια νεανικότητα στον τρόπο που σου μιλούσε, μια ανησυχία για ό,τι συνέβαινε γύρω της, μην τυχόν χαθούνε πράγματα από την Ιστορία και την παράδοση της Ικαρίας, να μην καταστραφεί το περιβάλλον, μια αγωνία για τους νέους ανθρώπους, με προτάσεις για διεξόδους των εφήβων για επαγγελματική κατάρτιση, για περιεχόμενο ζωής.
Ευαίσθητη σ’ ό,τι την περιέβαλλε, οι παράξενες πέτρες, τα παράξενα ξύλα, που στα χέρια της έβρισκαν αξία. Ακόμη και τα μαστορέματα στον αργαλειό τα έκανε μόνη της και πάντα ήθελε τις πιο έμπειρες μαθήτριές της να την παρακολουθούν.
Στον Ιωνικό Σύνδεσμο είχαμε την τιμή και την χαρά να εκθέτουμε έργα της στην «Ιωνιώτισσα Δημιουργό» κάθε χρόνο και να την τιμήσουμε για την προσφορά και το έργο της.
Την ευχαριστούμε όλοι για το μεγάλο μάθημα ζωής που μας δίδαξε.
Τα μέλη και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
Με σεβασμό και αγάπη, την αποχαιρετούμε!