ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κεντρικός Τομέας Μουσεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Καισαριανής επισκέφτηκε έκθεση για τη Μικρασία

Στο Μουσείο Μπενάκη βρέθηκε ο Δήμαρχος Καισαριανής, κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, επισκεπτόμενος την έκθεση: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», που φιλοξενεί το «Μουσείο» σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Πρόκειται για μία σπουδαία έκθεση, η οποία στήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου παρουσιάζεται το χρονικό του Μικρασιατικού Ελληνισμοιύ μέσα από περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες, συγκεντρωμένες από δεκάδες φορείς, συλλόγους, ιδιώτες συλλέκτες και ιστορικά αρχεία από ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα εκατοντάδες έργα Τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, πολεμικά και προσωπικά αντικείμενα, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, προσωπικές μαρτυρίες και σπάνια αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής, αφηγούνται με συγκινητικό τρόπο, ίσως, το πιο επιδραστικό ιστορικό γεγονός της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Με ξεναγό τον μοναδικό ερευνητή λαογραφίας και φιλόλογο, κ. Θεόδωρο Κοντάρα, ο Δήμαρχος Καισαριανής, κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, περιηγήθηκε σε όλες τις αίθουσες, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.
Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες ως εξής:
1η ενότητα: Η «λάμψη» του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια έως την Καππαδοκία, τις νότιες επαρχίες, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.
2η ενότητα: Η περίοδος των διωγμών, το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η περίοδος της υπογραφής των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η καταστροφή του 1922, η τραγική ανταλλαγή των πληθυσμών και ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα.
3η ενότητα: Η εγκατάσταση και η προσπάθεια ενσωμάτωσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, και η επιρροή τους στον σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό.
Πάντως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καισαριανής, έχει ιδιαίτερη σημασία, για τον Δήμο και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι. του Δήμου Καισαριανής, το γεγονός πως μερικοί από τους βασικούς επιμελητές της έκθεσης, καθώς και φορείς, που συνεισέφεραν με σημαντικά εκθέματα, τίμησαν με την παρουσία τους στο Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο. που διοργάνωσε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής, με τίτλο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας», σε μία εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.
Για την Ιστορία, ανάμεσα στους φορείς που παραχώρησαν ιστορικό υλικό είναι: το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας μέσω του Προέδρου του κ. Λουκά Χριστοδούλου, η Ένωση Σμυρναίων μέσω του Προέδρου της κ. Γιώργου Αρχοντάκη, η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης μέσω της Αντιπροέδρου της κ. Θέμιδος Παπαδοπούλου και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς μέσω της ιστορικού και ερευνήτριας κ. Ελένης Ιωαννίδου, ενώ ανάμεσα στους επιμελητές της συγκεκριμένης έκθεσης, είναι: Ο ιστορικός και ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών κ. Δημήτρης Καμούζης, ο διδάκτωρ Ιστορίας κ. Ανδρέας Μπαλτάς και ο φιλόλογος-ερευνητής λαογραφίας κ. Θεόδωρος Κοντάρας.
Η εξαιρετική αυτή έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023, και ακόμη οφείλουμε να ενημερώσουμε πως το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το μειωμένο 10 ευρώ.